Sculpturile expuse la Primăria Sectorului 1 vor fi incluse în Licitația Artmark de Artă Contemporană

08 apr. 2021
60 Afișari
Sculpturile expuse la Primăria Sectorului 1 vor fi incluse în Licitația Artmark de Artă Contemporană

Cincisprezece opere de artă semnate de tineri artiști contemporani absolvenți ai Universității Naționale de Artă din București (UNARTE), expuse acum o lună în clădirea Primăriei Sectorului 1, vor fi scoase la licitație pe data de 20 aprilie în cadrul Licitației Artmark de Artă Contemporană.

Potrivit unui comunicat al casei de licitații Artmark, toate cele 15 lucrări puse spre vânzare luna aceasta vor avea un preț de pornire de 500 de euro, scrie Agerpres.

„Aceste lucrări vor conta mult pentru arta contemporană de la noi”

„Toate aceste lucrări, nu peste multă vreme, vor conta mult pentru arta contemporană de la noi. Aceşti tineri artişti acţionează într-un mediu cu totul nou faţă de ceea ce ştiam, sunt lipsiţi de complexe şi abordează zone bogate în semnificaţii, dovedind o anume conştiinţă a problemelor lumii contemporane. E un tip de selecţie care a avut în vedere îndepărtarea de ceea ce putem considera un canon al sculpturii. Aceste lucrări au o calitate artistică remarcabilă, spre deosebire de ceea ce au spus unii atunci când expoziţia a fost deschisă. Cei care vor achiziţiona aceste lucrări devin parte a unui proces istoric, care ţine de istoria artei contemporane”, a declarat Călin Stegerean, fostul director al Muzeului Național de Artă al României, care a fost curatorul expoziției din cadrul Primăriei Sectorului 1.

Această expoziție a avut ca scop ieșirea din canoanele societății

Expoziția „Noua Sculptură Azi. Dincolo de Canon” a urmărit să scoată la iveală operele unor artiști tineri, care nu au fost atât de influențați de dogmele societății noastre, după cum afirmă în acest interviu Radu Panait, unul dintre sculptorii care a avut ocazia să își expună operele “Expoziția s-a numit “Dincolo de Canon. Noua sculptură azi” pentru că asta a făcut și Brâncusi la vremea sa. Pe ideea asta s-a mers, să faci un pas în față, să sari din canon, un canon care, din păcate, se mai regăsește doar la noi.

Dacă lumea a fost oripilată pentru ceea ce s-a făcut aici, înseamnă că habar nu are ce se prezintă la o Bienala mondială arhicunoscută. Noi am fost, in incă, foarte cuminți. A fost un atac politic, dar populația largă a înțeles că noi, de fapt, chiar suntem sataniști. Ne confruntăm, cred eu, cu o majoritate a populației care nu are nicio vină, pur și simplu nu a fost instruită să înțeleagă arta contemporană. Eu am luat-o ca pe un lucru pozitiv, pentru că s-a făcut reclamă. Și nu am pe cine să mă supăr. Le mulțumesc tuturor, indiferent de ce latură a baricadei se află, pe noi ne-a ajutat. În cazul meu, mi-au văzut lucrările cei de la Artmark, parte dintre ei fiind și organizatori ai Art Safari, și sunt invitat să expun anul acesta la Art Safari. În lumea artistică oricum se știa de mine, mă cunoaște lumea, dar, din păcate doar lumea artei”.

Lucrările sunt expuse în prezent la parterul Palatului Cesianu-Racoviță, unde se află și celelalte 200 de opere de artă contemporane care vor fi scoase la licitație online pe data de 20 aprilie, de la ora 18:30, pe Platforma Artmark Live.

Operele de artă ce vor fi scoase la licitație pot fi admirate și pe site-ul online A10 by Artmark. Fiecare sculptură sau pictură este însoțită de o descriere, informații suplimentare, precum și un preț estimativ de vânzare.

Cookies