Sculptorul Buculei, despre monumentul „Aripi”: „Mulţi ani de chin”. Când se inaugurează

de:
27 mai 2016
5 Afișari
Sculptorul Buculei, despre monumentul

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIATA PRESEI LIBERE. „Sunt foarte emoționat că am ajuns la capătul lucrării. Am fost astăzi și am văzut-o din nou. Și ieri am fost. Arată foarte bine, se încadrează în spațiu minunat. Tumulul ăsta verde, cu tot spațiul verde și cu toată vegetația din jur se încadrează nemaipomenit de bine, iar arhitectura plastică, aripile care se înalță eliberate de planul înclinat intră în ritm cu clădirile din jur. Este o relație plăcută pentru privitor”, a declarat artistul pentru Agerpres. 

El a menționat că „Aripi” a fost „o lucrare foarte grea”.

„Mulți ani de chin. Nu toată lumea m-a sprijinit, dar sunt încântat că am ajuns la capăt. Eu le mulțumesc și celor care au fost împotrivă, pentru că, altfel, nu ne îndârjeam să ajungem la final”, a mărturisit artistul.

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIATA PRESEI LIBERE. Buculei consideră că lucrarea sa are „un simbol foarte puternic”.

„E vorba despre un tumul, deci despre un mormânt din care zvâcnesc sufletele, simbolul aripilor. Este un tumul asemenea acelor morminte precreștine, în care stau doar trupurile, pentru că, așa cum spune preotul, ‘din pământ venim, în pământ ne întoarcem!’, dar, de fapt, adevărul este doar pe jumătate, pentru că din pământ vine trupul și tot în pământ se întoarce trupul, pentru că sufletele se înalță către ceruri”, a spus artistul.

Despre aripile care se înalță către cer, sculptorul, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud, a amintit că acestea reprezintă „acele suflete descătușate, zdravăn încătușate de comuniști zeci și zeci de ani”.

„Mii de oameni chinuiți din țara asta, floarea țării, care au fost numiți chiaburi, intelectualii, care au fost numiți reacționari. Marii noștri demnitari care au făcut România Mare au intrat la pușcării cu toții în anii comunismului. Lagăre, închisori, canale…”, a mai spus artistul.

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIATA PRESEI LIBERE.  Monumentul „Aripi” din Piața Presei Libere, dedicat luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 — 1989 din România și Basarabia, va fi inaugurat pe 30 mai în prezența unor personalități din țară și din străinătate.

Conform unui comunicat al Guvernului, la dezvelirea și sfințirea monumentului sunt invitați reprezentanți ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizație internațională ce reprezintă foștii deținuți politici din Albania, Bosnia, Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia și Slovenia.

Evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, al cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989.

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE.  Instalarea monumentului „Aripi” din Piaţa Presei Libere a început anul trecut, în decembrie 2015 fiind instalată şi cea de-a treia aripă a operei de artă, ridicată în Piaţa Presei Libere din Bucureşti chiar pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin. 

Monumentul „Aripi”, dedicat luptei anticomuniste, are o greutate de peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Acesta a fost creat de sculptorul Mihai Buculei, având forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil importat din Germania. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ. 

Proiectul monumentului „Aripi”, un omagiu adus celor ce au luptat împotriva comunismului, a fost gândit încă de pe vremea fostului preşedinte Emil Constantinescu, urmând să fie inaugurat în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici. 

Cookies