Scriitorul Salman Rushdie a fost la București în urmă cu aproape 10 ani. ”Sper ca restul vieții mele să fie mai liniștit decât ultimii 20 de ani”

12 aug. 2022
504 Afișari
Scriitorul Salman Rushdie a fost la București în urmă cu aproape 10 ani. ”Sper ca restul vieții mele să fie mai liniștit decât ultimii 20 de ani”

Scriitorul de origine indiană Salman Rushdie (75 de ani), atacat la un eveniment din New York, a vizitat Bucureștiul în urmă cu aproape 10 ani. El venise în Capitală la evenimentul de carte de la Gaudeamus 2012 pentru o întâlnire cu cititorii, dar și ca să se inspire din mitul lui Vlad Tepeș, conform Știrile Pro Tv.

Alături de gărzile de corp care îi apărau viața după condamnarea la moarte de către un tribunal islamic din Iran pentru lucrarea ”Versetele satanice”, Salman Rushdie declara că se simte în siguranță în România, așa ca nu se temea să apară în public și să dea autografe.

După ce au fost organizate mai multe atentate la adresa sa, în urma cărora au murit zeci de persoane, statul iranian anunțase că nu va susține însă niciun complot împotriva lui Rushdie.

„Sper ca restul vieții mele să fie mai liniștit decât ultimii 20 de ani,” spunea controversatul scriitor.

„Am auzit ca „Rusinea”, cartea mea, se vinde atât de bine. Am avut intotdeauna o slabiciune pentru ea. Ii felicit pe cititorii romani pentru ca sunt atat de inteligenti,” a declarat Salman Rushdie, la București.

Lucrarea „Versete Satanice”, care i-a adus celebritatea dar și paza strictă, este considerata in cercurile fundamentaliste drept lipsita de respect la adresa profetului Mohamed. Cartea a fost interzisa în multe țări, iar liderii islamului au pus un premiu de trei milioane de dolari pe capul lui Rushdie.

Salman Rushdie a fost vineri înjunghiat în gât la un eveniment din statul New York și a fost transportat la spital, relatează The Guardian. „Pe 12 august 2022, în jurul orei 11 a.m., un suspect a alergat pe scenă și i-a atacat pe Rushdie și pe intervievator. Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la gât și a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă. Starea lui încă nu este cunoscută”, se precizează în comunicat.

Atacatorul se află în custodia poliției.

Îți recomandăm și:

Cookies