SCORSEZE SECURITY şi-a cerut FALIMENTUL. Tribunalul Bucureşti a decis intrarea firmei în insolvenţă

de:
23 ian. 2015
16 Afișari
SCORSEZE SECURITY şi-a cerut FALIMENTUL. Tribunalul Bucureşti a decis intrarea firmei în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în insolvenţă a firmei SC SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL SRL. „Admite cererea debitorului S.C. ,,SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL ,, SRL În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă deschide procedura generală împotriva S.C. ,,SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL ,, SRL. (…) Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar. (…) Pune în vedere administratorului judiciar să depună lunar la dosar raportul prevăzut de art. 59 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. în temeiul art. 66 alin. 7 din legea 85/2014, cererea creditorului SC Axix Corporate Security SRL de deschidere a procedurii insolvenţei depusă în prezentul dosar va fi considerată declaraţie de creanţă şi analizată ca atare de către administratorul judiciar. Fixează termen administrativ de control pentru analiza stadiului continuării procedurii la 20.04.2015. Executorie. Cu drept de a formula apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă”, se precizează în soluţia Tribunalului Bucureşti din 5 ianuarie 2015.

După 4 zile de la formularea sentineţi, firma de pază a făcut apel.

Contactat de reporterii B365.ro pentru a explica de ce firma a recurs la o asemenea măsură, avocatul Marius Coltuc a precizat că Scorseze Security a făcut apel la decizia instanţei pentru că şi-a cerut, de fapt, intrarea în faliment. „Această firmă a cerut procedura directă a falimentului şi instanţa a admis pentru procedura generală. Procedura intrării în insolvenţă a unei societăţi intervine la acumularea unui debit de 40.000 lei. Aceasta poate fi cerută de către administratorul societăţii respective sau de către creditorii societăţii. Există 2 modalităţi de a beneficia de aceasta şi anume: procedura generală, prin care se parcurge etapa reorganizării societăţii şi apoi intrarea în faliment a acesteia, sau procedura simplificată atunci când societatea respectivă intră în faliment în mod direct. În cazul în care vă încadraţi în procedura generală, administrarea societăţii este preluată de către un administrator judiciar aşa cum se stabileşte printr-o hotărâre a judecătorului sindic. Scopul planului de reorganizare este ca prin desfăşurarea unor anumite activităţi, în anumite condiţii, societatea respectivă să reuşească să-şi plătească integral sau parţial datoriile în termenul indicat în planul de reorganizare. Dacă există un plan de reorganizare îl puteţi consulta la sediul societăţii debitoare. În cazul când planul de reorganizare eşuează sau dacă societatea reorganizată acumulează alte datorii care fac imposibilă continuarea activităţii, se intră în faliment. Falimentul va lua sfârşit prin valorificarea şi distribuirea tuturor bunurilor din averea societăţii debitoare, lichidatorul judiciar realizează un raport final şi depune o cerere de închidere a procedurii spre aprobare la judecătorul sindic„, a declarat, pentru B365.ro, avocatul Marius Coltuc.

Patronul Scorseze Security, arestat

Patronul Scorseze Security, Lucian Nicolae Mursez, dar şi contabila acestuia, Gabriela Gherbali, precum şi alţi doi afacerişti, Liviu Ioan Ciobanu şi Mihai Marin, au fost arestaţi preventiv, în urma unei decizii dispuse de Tribunalul Neamţ. Decizia a fost contestată de cei patru inculpaţi la Curtea de Apel Bacău, dar magistraţii au respins contestaţiile formulate de aceştia ca nefondate. Ulterior, magistraţii Tribunalului Neamţ au dispus prelungirea arestării preventive a inculpaţilor, pentru o perioadă de câte 30 zile, până la data de 6 februarie 2015, inclusiv. Ulterior, şi această decizie a fost contestată la Curtea de Apel Bacău, care a respins din nou contestaţiile formulate de inculpaţi.

Cum a fost prejudiciat statul cu 8 milioane euro

Cinci angajaţi ai  firmei de pază SCORSEZE au fost audiaţi la DIICOT Neamţ, pe 8 decembrie, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu în valoare de 8 milioane de euro. „În fapt, ca mod de operare specific al suspecţilor cercetaţi, s-a reţinut identificarea şi preluarea prin intermediari a unor societăţi comerciale care aveau în posesie sau care puteau să obţină documente cu regim special, utilizate în comerţul cu material lemnos şi folosirea ulterioară a acestor documente, precum şi a unor facturi şi chitanţe completate fictiv, pentru a se atesta livrarea către societăţile comerciale beneficiare a unor cantităţi importante de mărfuri, în special material lemnos primar şi secundar.

În perioada 2012-2014, sub coordonarea liderilor grupării infracţionale cercetate, intermediarii completau în mod fictiv acele documente care ulterior erau trimise beneficiarilor, în scopul introducerii în contabilitatea societăţii comerciale respective, pentru scăderea artificială a bazei impozabile.

Suspecţii au organizat întocmirea în fals şi emiterea unor facturi, prin care se atesta în mod fals livrarea unor cantităţi mari de marfă, cu o valoare ridicată către S.C. „Scorseze Security International” SRL Bucureşti.

Ca urmare a organizării acestei activităţi infracţionale, în numele S.C. „Cogicomconstruct Primtrans” SRL au fost întocmite în cursul anului 2014 mai multe facturi, prin care se atesta în mod fictiv că această societate comercială ar fi livrat în perioada 2102-2014 către S.C. „Scorseze Security International” SRL cantităţi imense de mărfuri, după cum urmează:
– în cursul anului 2012 – în valoare de 58.543.839, 20 lei;
– în cursul anului 2013 – în valoare de 52.975.668,86 lei;
– în cursul anului 2014 – în valoare de 2.400.000,00 lei.

Aceste facturi, emise de o societate comercială de tip „fantomă”, aflată de la data de 16.10.2013 în procedură de insolvenţă, au fost înregistrate în contabilitatea S.C. „Scorseze Security International” SRL, având drept rezultat degrevarea artificială şi ilicită a acestei societăţi comerciale de plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu titlu de taxe şi impozite.

Suspecţii au folosit pentru realizarea scopului infracţional arătat şi SC „Starlet Wood” SRL Bistriţa, jud. Neamţ, precum şi SC „Domexim Team” SRL Vânători Neamţ.

Probele obţinute în cauză au arătat că aceste două societăţi comerciale, respectiv S.C. „Starlet Wood” SRL şi S.C. „Domexim Team” SRL au fost folosite de către membrii grupării infracţionale cercetate pentru emiterea unor facturi fictive către S.C. „Scorseze Security International” SRL, în total, prin cele trei societăţi fantomă fiind facturate în mod fictiv, mărfuri în valoare totală de 145.585.993 lei, cu un prejudiciu estimat în dauna bugetului de stat în sumă de 34.940.638 lei.

În cauză au fost efectuate un număr de 6 percheziții pe raza județelor Neamț, Galați și municipiul București.

Suportul informativ și tehnic a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

Procurorii Biroului Teritorial Neamț au dispus reținerea suspecților și înaintarea dosarului la Tribunalul Neamț însoțit de referat cu propunere de arestare preventivă.

Facem precizarea că faptele învinuiților sunt analizate prin raportare la dispozițiile art.66 C.p.p., referitoare la prezumția de nevinovăție.” – se preciza în comunicatul remis de DIICOT pe 8 decembrie 2014. 

Angajaţii firmei de pază, printre care şi contabila societăţii, sunt suspectaţi că ar fi încheiat contracte cu firme fantomă din Neamţ pentru a evita plata taxelor la stat – prin achiziţii fictive care să ascundă anumite cheltuieli.

Scorseze Security, abonată la contracte cu statul

Scorseze Security este cunoscută în Capitală, unde a avut contracte cu Metrorex, asigurând paza la metrou timp de 8 ani, cu Primăria Sectorului 3, cu Imprimeria Naţională şi cu Societatea Naţională a Huilei. Conform Digi24, firma a încheiat, în 2013, contracte în valoare de 42,4 milioane lei cu Primăria Sectorului 3, în timp ce valoarea contractelor cu Imprimeria Naţională se ridică la 6,4 milioane lei, iar alte contracte în valoare de 2,8 milioane lei au fost semnate cu Societatea Naţională a Huilei. Numai în 2013, valoarea contractelor încheiate cu statul a fost de 12,5 milioane de euro.

Sediul Poliţiei Locale Sector 3 este păzit tot de bodyguarzii Scorseze Security. De asemenea, şi unele cimitire din Capitală sunt păzite de aceeaşi firmă de pază. Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) a încheiat recent mai multe acorduri-cadru pentru servicii de pază şi patrulare pentru cimitirele şi crematoriile umane aflate în administrarea directă a ACCU. Valoarea totală a acestor acorduri-cadru depăşeşte 1,18 milioane de euro, iar 7 din 8 contracte au fost atribuite de ACCU firmei Scorseze Security International SRL. Mai multe detalii aici.

Conform informaţiilor disponibile la Ministerul de Finanţe, în 2013 Scorseze Security a avut un profit de peste 6,8 milioane lei şi datorii de 11,5 milioane lei, la o cifră de afaceri netă de aproape 82 milioane lei. În anul precedent, compania avea un profit de peste 6,4 milioane lei şi datorii de 10,5 milioane lei, la o cifră de afaceri netă de peste 83,5 milioane lei. În 2011, firma de pază a avut o cifră de afaceri netă de peste 74,7 milioane lei, profit de peste 3,3 milioane lei şi datorii de peste 5,2 milioane lei. În toată această perioadă, firma a avut în fiecare an peste 3.000 de angajaţi, maximul de salariaţi fiind atins în 2013, când Scorseze Security avea peste 3.500 de angajaţi.

Potrivit ziuanews.ro, controversatul Lucian Mursez, a scapat până acum de anchete penale datorită relatiilor sus-puse, ba la cabinetul Ancăi Boagiu, fost ministru al Transporturilor, cu care se spune că are relaţii foarte apropiate, ba cu conducerea Metrorex, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, ba cu diverşi lideri ai PDL şi PSD.

Plăţi ilegale în contractul de pază de la metrou

Un raport de control întocmit în 2012 de inspectorii Curţii de Conturi, arăta că în conturile Metrorex SA au fost înregistrate pagube în valoare totală de 2,576 milioane de lei (aprox. 613.000 euro). Daunele provin îndeosebi din contractul de pază semnat cu firma Scorseze Security International, la care se adaugă cele legate de dezinsecţie şi instalare scări rulante, încheiate de compania de transport subteran în anul 2010, dar care au fost remediate între timp, după cum susţinea Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex de la acea vreme.

Astfel, conform inspectorilor de la Curtea de Conturi, Metrorex a plătit ilegal preţuri mai mari decât cele menţionate în actele adiţionale la contractul pentru asigurarea serviciilor de pază, ordine şi control legitimaţii de călătorie. „A existat o notă de negociere a noului preţ numai că responsabilul cu contractul respectiv a omis să încheie şi actul adiţional, ceea ce nu este neapărat imputabil. Plată necuvenită e doar suma de 2,5 milioane care a fost pusă în seama recuperării de la cei care au primit banii”, a declarat pentru B365.ro fostul director al Metrorex, Gheorghe Udrişte. Acesta a adăugat că decizia Curţii de Conturi a fost atacată în instanţă. „Suntem într-un litigiu chiar cu Curtea de Conturi pentru că şi la Curte părerile sunt împărţite. Concluzia a fost că trebuie recuperaţi nişte bani şi noi asta facem. Să ne spună justiţia dacă a fost corect sau incorect ce s-a făcut”, a punctat Udrişte. Mai multe detalii aici.

Cookies