Școlile și grădinițele cu risc seismic din Sectorul 2. Măsurile luate de primarul Radu Mihaiu

23 feb. 2023
133 Afișari
Școlile și grădinițele cu risc seismic din Sectorul 2. Măsurile luate de primarul Radu Mihaiu
Școlile și grădinițele cu risc seismic din Sectorul 2. Măsurile luate de primarul Radu Mihaiu. Imagine simbol: Unsplash

Situația școlilor și grădinițelor cu risc seismic din Sectorul 2 a fost comunicată pe Facebook de către Primarul Radu Mihaiu.

Guvernul a dezbătut situația clădirilor cu risc seismic și, în special, a școlilor din România. În București situația este foarte serioasă, conform spuselor Primarului Radu Mihaiu:

Văd că astăzi Guvernul a dezbătut preocupat situația clădirilor, în special a școlilor cu risc seismic, din România. Și că deja apar contestări ale cifrelor care au fost scoase repede de prin sertare și raportate cu sârg către Ministere, chiar dacă nu mai sunt de actualitate.

Adevărul este că situația clădirilor publice cu risc seismic este una foarte serioasă în București.

Câte școli și câte grădinițe din Sectorul 2 au risc seismic

În Sectorul 2 sunt, în total, 158 de corpuri de clădire ale unităților de învățământ pre-școlar, școlar și liceal. Dintre acestea, 40 au fost expertizate la începutul mandatului Primarului Sectorului 2.

Clădirile aveau risc seismic 1 și 2: Grădinița Luminița, corpul vechi, avea risc seismic 1 și restul de 39 de unități aveau risc seismic 2.

În urmă cu o zi, pentru 16 dintre aceste clădiri au fost finalizate lucrările de reabilitare și consolidare. Alte 12 clădiri sunt încă în șantier și se anunță că vor fi terminate anul acesta.

În schimb, avem și 11 clădiri neexpertizate. Radu Mihaiu a anunțat că 4 dintre ele vor fi demolate și reconstruite de la 0. O altă clădire ce se află la parterul unui bloc va fi eliberată anul acesta.

Pentru restul de 6 clădiri destinate activității educaționale se vor contracta expertizări tehnice de risc seismic.

Și școala de copii Ferdinand face parte din categoria clădirilor cu risc seismic 2, iar soluția a fost mutarea copiilor în corpuri modulare.

Primarul Sectorului 2 a mai spus pe pagina sa de Facebook că lucrează cu Banca Mondială pentru combaterea riscului de dezastre și ca România va beneficia de suma de 200 milioane de euro pentru consolidări:

Lucrăm cu Banca Mondială la un program de instruire a personalului din administrație pentru combaterea riscului la dezastre și intervenție comunitară rapidă în caz de cutremur, după ce în prealabil am făcut o analiză de nevoi pe grupe de vârstă.

Am refuzat mereu să politizez discuția în jurul unei tragedii. Când vine nenorocirea, taci și faci. Dar nu pot să nu remarc că după 28 de ani de când nu mai fuseseră revizuite normativele, a fost nevoie de un jalon în PNRR ca să se schimbe legea anul trecut. Și România să beneficieze în sfârșit de bani serioși pentru consolidări – 200 de milioane de euro. Să îi folosim acum cât nu e prea târziu.

Bucureștiul, plin de clădiri cu risc seismic

Cutremurele au început să fie din ce în ce mai dese în România, în special în Gorj. Dar nici Bucureștiul nu este ferit de posibilitatea apariției unor noi cutremure.

Cutremurele dese din ultimul timp le-au dat de gândit primarilor din București și au început să ia în considerare, cel puțin în scris, reabiliarea și reconsolidarea clădirilor cu risc seismic.

Nicușor Dan a spus că va dura minim 10 ani reconsolidarea și reabilitarea acestor clădiri, periculoase pentru siguranța bucureștenilor.

Citește mai multe AICI.

Te-ar putea interesa și:

Cookies