Școlile se redeschid pe 8 februarie! Vă rugăm, poftiți în bănci!

02 feb. 2021
50 Afișari
Școlile se redeschid pe 8 februarie! Vă rugăm, poftiți în bănci!

Școlile se redeschid pe 8 februarie! Decizia a fost luată în urma unei întâlniri, la Palatul Cotroceni, la care au participat Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, dar și oficiali din Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne.

Este, fără doar și poate, știrea momentului în România. Școlile se redeschid pe 8 februarie, la aproape trei luni de când au fost închise în totalitate, ca măsură de prevenție a infectării cu virusul SARS Cov-2.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 2 februarie, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care au participat Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

În urma acesteia, autoritățile au decis că școlile se redeschid pe 8 februarie, data începerii semestrului II, elevii urmând să revină fizic în bănciîn funcție de mai multe scenarii pe baza datelor epidemiologice din fiecare localitate.

  • Primul scenariu, cel verde, prevede redeschiderea școlilor în toate localitățile în care există puține cazuri de infectare cu virusul SARS Cov-2.
  • Al doilea, cel galben, este prevăzut pentru localitățile unde sunt mai multe cazuri de infectare. Aici, vor merge la unitățile de învățământ, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.
  • Cel de-al treilea scenariu, cel roșu, prevede ca doar copiii de grădiniță și cei din ciclul primar să mai meargă la grădiniță sau la școală.

Incidența în cele trei scenarii

  • scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge pe sistemul on-line.

Decizia de redeschidere a școlilor a fost luată în ziua în care în București au fost raportate 252 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore.

Școlile se redeschid pe 8 februarie! Cum vede o elevă din București școala online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declarase încă de luni că interesul pentru redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică se păstrează, iar ministerul susţine testarea elevilor, dar nu are competenţe în domeniu şi există doar 113 medici şcolari şi 268 de asistenţi medicali.

În tot acest timp în care școlile au fost închise, viața multor elevi a fost dată peste cap, un exemplu fiind cel al Anastasiei, o adolescentă în vârstă de 17 ani. Ea a povestit cum este viața ei în momentul acesta, după atâtea luni de pandemie, în contextul orelor din cadrul școlii online.

Cu o seară înainte de anunțul cu privire la redeschiderea școlilor, Oana Moraru, consultant educațional, fondatoarea școlii private Helikon și creatoarea platformei Vocea Părinților, a explicat de ce nu vede posibilă reîntoarcerea în bănci a elevilor.

Cookies