Şcoală scumpă, rezultate slabe:TOPUL LICEELOR private din Bucureşti în funcţie de rezultatele la BAC

de:
17 iul. 2013
483 Afișari
Şcoală scumpă, rezultate slabe:TOPUL LICEELOR private din Bucureşti în funcţie de rezultatele la BAC

BACALAUREAT 2013. Deşi taxele de şcolarizare ajung la câteva mii de euro pe an, rezultatele la final de liceu par să arate că părinţii acestor elevi au făcut o investiţie proastă. Astfel, în vreme ce rata de promovare la examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013 a fost de 51,89%, în Bucureşti, potrivit datelor finale prezentate de Inspectoratul Şcolar al Capitalei (ISMB), din 12 licee private din Capitală, opt unităţi de învăţământ au înregistrat o rată de promovabilitate mai mică de 33% la BACALAUREAT 2013. Mai mult, în trei unităţi de învăţământ de acest gen din Capitală rata de promovabilitate la BACALAUREAT 2013 nu depăşeşte nici 8%.

Topul liceelor private din Bucureşti, după rata de promovabilitate la BAC

12. La Liceul „Ecoprof” din Bucureşti situaţia este dezastruoasă. Din cei 144 de absolvenţi, doar 4 liceeni (2,77% din numărul elevilor înscrişi) au promovat examenul de maturitate.

11. La Liceul „Onicescu-Mihoc” din Bucureşti, din cei 151 de absolvenţi, 143 (94,7% din totalul elevilor înscrişi la examen) nu au promovat BAC-ul. Practic, la această unitate de învăţământ, rata de promovabilitate a fost de 5,3% în prima sesiune a BAC-ului.

10. La Colegiul UCECOM din Bucureşti, din cei 364 de absolvenţi, 336 (92,3% din totalul elevilor) au fost respinşi la examenul de bacalaureat. Conform informaţiilor postate pe pagina de Facebook a unităţii de învăţământ, taxa de şcolarizare liceu la Colegiul UCECOM este de 1.500 lei pentru cursurile de zi, iar pentru cursurile la seral, taxa de şcolarizare liceu este de 1.300 lei. Taxele de şcolarizare sunt valabile pentru anul 2013 – 2014 şi se pot plăti în trei rate.

9. La Liceul Teoretic „Dr. Constantin Angelescu” au luat BAC-ul 12 elevi – 11,4% din totalul celor 105 elevi înscrişi. Conform informaţiilor postate pe site-ul unităţii de învăţământ, la Liceul Teoretic „Dr. Constantin Angelescu”, taxele de şcolarizare se ridică la 2.000 euro pe an pentru cursurile de zi la clasele IX – XII, iar pentru cursurile cu frecvenţă redusă la clasele IX-XIII taxele de şcolarizare se ridică la 450 euro/an. Elevii mai trebuie să achite şi taxa de înscriere de 25 de euro. Taxa de şcolarizare poate fi platită integral sau în trei rate.

8. La Liceul Teoretic Hyperion, 39 de elevi (19,2%) din 203 liceeni înscrişi au obţinut o medie de trecere la BACALAUREAT 2013, potrivit edu.ro. Pentru anul şcolar 2013-2014, taxele la această unitate de învăţământ sunt de 3.000 lei/an, la cursurile de zi, şi de 1.800 lei/an pentru cursurile cu frecvenţă redusă, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Liceului Teoretic Hyperion. Taxele şcolare pot fi plătite în patru rate sau integral, cu o reducere de 3%. Taxa de înscriere în clasa a IX-a este de 50 lei. Dacă în liceu sunt înscrişi două rude de gradul I (doi fraţi, părinte şi fiu/fiică), se aplică fiecăruia o reducere de 10%. De asemenea, elevii din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a care promovează anul anterior cu medii mai mari sau egale cu 9,50, plătesc o taxă redusă cu 50%.

7. La Liceul Tehnologic Profesia, din Sectorul 3 al Capitalei, au luat BAC-ul doar 36 din cei 129 de elevi înscrişi. Rata de promovabilitate a acestui liceu privat a fost, în prima sesiune a examenului de bacalaureat, de 28,57%.

6. La Complexul Şcolar Cronos, 44 de elevi (29,7%) din 148 înscrişi au promovat BAC-ul în prima sesiune, potrivit informaţiilor postate pe site-ul edu.ro. Taxele valabile pentru anul şcolar 2013 – 2014, pentru cursurile de zi, la această unitate de învăţământ sunt de 5.000 lei pe an (sumă plătibilă în 10 rate), iar pachetul educaţional, care include uniforma şcolară şi manuale/suporturi de curs pentru limbile străine, este de 500 lei. Pentru achitarea integrală a taxei la semnarea contractului se aplică o reducere de 500 lei, iar elevii care au rude de gradul I în Liceul Cronos plătesc o taxă cu 500 lei mai mică. Absolvenţii claselor a VIII-a care vor să se înscrie la această unitate de învăţământ trebuie să achite şi o taxă de înscriere de 200 lei, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Complexului Şcolar Cronos.

Taxele de şcolarizare pentru cursurile cu frecvenţă redusă la acest liceu privat se ridică la 1.800 lei pe an, sumă plătibilă în patru rate. Pentru achitarea integrală a taxei la semnarea contractului se aplică o reducere de 150 lei, iar elevii care mai au rude de gradul I în acest liceu plătesc o taxă de şcolarizare redusă cu 150 lei. Reducerile se cumulează. Taxa de înscriere la cursurile cu frecvenţă redusă este de 100 lei.

5. La Liceul Teoretic „Phoenix” doar 33 (32,67% din totalul absolvenţilor) din cei 101 elevi înscrişi la BACALAUREAT 2013, au promovat examenul maturităţii.

4. La Liceul FEG din Bucureşti au promovat examenul de BACALAUREAT 2013, în prima sesiune, 11 din cei 27 elevi înscrişi – rata de promovabilitate în acest caz fiind de 40,74%.

Cele mai bune licee private din Bucureşti

La polul opus, în topul unităţilor particulare de învăţământ din Capitală, cu o promovabilitate foarte bună, se află Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, Complexul Educaţional Lauder Reut şi Liceul Tehnologic „Traian Lalescu”.

3. La Liceul Internaţional de Informatică au obţinut medie de trecere, la BACALAUREAT 2013, 52 din cei 57 de elevi înscrişi, rata de promovabilitate fiind de 91,22% în prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an. La Liceul Internaţional de Informatică taxele şcolare se ridică la 3.700 euro pe an, iar taxa de înscriere este de 100 euro. Elevii care achită taxa integral sau au deja un frate sau o soră înscrisă la acest liceu beneficiază de o reducere de 5% la plata taxei. De asemenea, în funcţie de media obţinută la admitere, elevii pot plăti o taxă de şcolarizare anuală mai mică cu 15% – 30%. Pentru manuale şi uniformă părinţii mai trebuie să scoată din buzunar circa 300 de euro. Taxa şcolară la această unitate de învăţământ poate fi platită în patru rate egale, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti.

1. Singurele licee private din Bucureşti care se pot lăuda cu o promovabilitate 100% la BACALAUREAT 2013, cu 7 elevi din 7, şi, respectiv, 4 elevi din 4, care au luat BAC-ul, sunt Complexul Educaţional Lauder Reut din Bucureşti şi, respectiv, Liceul Tehnologic „Traian Lalescu”.

La Liceul Tehnologic „Traian Lalescu” taxele de şcolarizare se ridică la 550 de euro pe an, pentru cursurile de zi, şi la 450 euro pe an, pentru cursurile cu frecvenţă redusă sau la seral. Taxa de înscriere la liceu este de 30 euro, potrivit informaţiilor postate pe site-ul liceului.

La Complexul Educaţional Lauder Reut din Capitală, taxele de şcolarizare pentru studiile liceale se ridică la 650 euro pe lună, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul unităţii de învăţământ.

Pentru Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt Bucovina” din Sectorul 5 al Capitalei şi Colegiul Preuniversitar „Dr. I. C. Cantacuzino” nu există înregistrări pe portalul edu.ro.

Un calcul simplu arată că, din totalul celor 1.440 elevi de la cele 12 licee private din Bucureşti, doar 278 (aproape 19,3% din totalul elevilor înscrişi) au promovat examenul de BACALAUREAT 2013, în prima sesiune.

Elevii de clasa a XII-a care nu au promovat examenul de Bacalaureat 2013 în sesiunea din vară, mai au o şansă în a doua sesiune. Înscrierile au început pe data de 15 iulie şi vor dura până pe data de 19 iulie. VEZI AICI CALENDARUL EXAMENULUI DE BACALAUREAT 2013, sesiunea din toamnă.

Cookies