ŞCOALA DUALĂ Bucureşti. Ce meserii pot învăţa elevii cu care se pot angaja oriunde în UE

de:
24 mai 2018
125 Afișari
ŞCOALA DUALĂ Bucureşti. Ce meserii pot învăţa elevii cu care se pot angaja oriunde în UE

Școala duală este de 3 ani, timp în care fiecare elev primește o bursă lunară de cel puțin 400 de lei. La final, tinerii primesc un certificat de calificare profesională recunoscut în Uniunea Europeană, deci cu care se pot angaja oriunde în Uniune.

Elevii care termină clasa a VIII-a se înscriu la școlile duale în perioada 15, 18, 19 iunie 2018, la secretariatele școlilor gimnaziale pe care le urmează. Singurele condiții pe care trebuie să le îndeplinească pentru înscriere sunt următoarele: să aibă mediile de la a VIII-a încheiate, deci să nu aibă corigențe sau să fie în stare de repetenție.

Școlile duale din București 2018

1. Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”
Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație: 1 clasă, 28 de locuri
Număr de telefon: 0216370484

– 14 locuri sunt susținute de Radissonblu, iar alte 14 de La Mama. Elevii care termină cei 3 ani de școală profesională au întâietate la angajare în aceste firme, la care de altfel fac și practica

2. Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”
Instalator instalatii tehnico-sanitare și de gaze: 2 clase, 56 de locuri
Număr de telefon: 0213217699

– 28 de locuri sunt susținute de ENGIE, iar alte 28 de locuri de DISTRIGAZ SUD REŢELE. Elevii care termină cei 3 ani de școală profesională au întâietate la angajare în aceste firme, la care de altfel fac și practica

3. Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”
Comerciant-vânzător: 1 clasă, 28 de locuri
Număr de telefon: 0314016830

Firmele la care copiii fac practică și la care au întâietate la angajare, după ce termină școala duală:
– Deichmann susține 6 elevi
– Hervis Sports and Fashion susține 5 elevi
– Peek & Cloppenburg susține 3 elevi
– Telekom Romania susține 4 elevi
– Humanic susține 2 elevi
– C&A susține 1 elev
– Carrefour susține 5 locuri
– Kika susține 2 locuri

Toate informațiile de mai sus au fost publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), în broșura de admitere la liceu 2018 și de admitere în învățământul dual 2018.

Fiecare elevi înscris la o școală duală primește o bursă lunară de minimum 400 lei: 200 lei de la stat şi minimum 200 de lei de la firma cu care elevul încheie un contract individual de practică.

Dacă la finalul învățământului dual, tânărul vrea să obțină o diplomă de bacalaureat cu care să își aprofundeze studiile într-o universitate, el poate să se înscrie după școala duală în clasa a XI-a la un liceu pe care îl termină cu examenul de BAC.

Calendar înscriere la școala duală 2018

15, 18, 19 iunie 2018 Secretariatele școlilor gimnaziale completează, la cererea elevilor și a părinților, fișa de înscriere în învățământul dual
Înscrierea elevilor la școlile duale, pe baza fișei de înscriere de mai sus

19 iunie 2018 Afișarea la sediul școlilor duale a listei elevilor înscriși
Școlile care organizează preselecție afișează procedura de preselecție

20-21 iunie 2018 Probele eliminatorii, numai în școlile care au decis acest lucru
Afișarea rezultatelor
21-22 iunie 2018 Înscrierea candidaților respinși la probele eliminatorii la alte școli, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional de stat
22 iunie 2018 Actualizarea și afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual, a listei candidaților înscriși la învățământul dual.

Elevii care au pierdut înscrierea în iunie la școlile duale au la dispoziție o a doua etapă de înscriere în învățământul dual 2018, în perioada 31august–3 septembrie 2018. Vezi aici calendarul cu Etapa a II-a de admitere în școlile duale 2018 (la pagina 102)

Ce este învățământul dual

Învățământul profesional dual a fost lansat în 2012 de ministrul de atunci al Educației, Daniel Funeriu. Acest tip de învățământ este organizat la inițiativa firmelor, care încheie un contract cu liceele tehnologice în cadrul cărora vor fi școlarizați elevii și cu primăria. După absolvirea celor 3 ani de învățământ dual, elevii au întâietatea la angajare în compania la care au făcut practică.

Învățământul dual începe după clasa a VIII-a, durează 3 ani și are următoarea structură de pregătire practică vs. pregătire teoretică:
în clasa a IX-a: elevul face practică 20%
în clasa a X-a: elevul face practică 60%
în clasa a XI-a: elevul face practică 72%
Firmele asigură tutori din cadrul companiei care se ocupă de practică făcută de elevi. Companiile participă cu specialiști și la proiectarea curriculumului în dezvoltare locală.

Sursa: Hotnews

Cookies