„Sclavii” lui Patriciu: La MIC.RO se încalcă legislaţia muncii

de:
29 aug. 2011
2 Afișari

Conform alineatului 2 al articolului 115 din Codul Muncii, care face referire la durata specială a timpului de muncă, ”durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore”. Cum această condiţie este încălcată, între zilele de lucru de 16 ore din week-end, de la MIC.RO, fiind doar o pauză de şapte ore, după cum spun angajaţii, Mic.ro încalcă prevederile legale în domeniul muncii.

Angajaţii magazinelor de proximitate Mic.ro, administrate de compania MIC.RO, parte a grupului Grupului Mercadia Holland BV, îndură cu greu cele 16 ore de lucru, din fiecare zi de week-end. Tura lor, de minimum 32 de ore în week-end, se repetă la fiecare două săptămâni.

”Programul e cam mare. În fiecare zi se lucrează de la 6.00 dimineaţa până la 15.00 sau de la 14.30 la 23.00. Lucrăm un week-end da, unul nu, şi sâmbătă şi duminică , câte 16 ore pe zi de persoană”, a explicat un asistent de magazin, care lucrează la o unitate Mic.ro din centrul Capitalei.

Un director de magazin, angajat la o unitate Mic.ro din cartierul Dristor, a precizat că programul de lucru este de nouă ore, de luni până vineri, şi de 16 ore pe zi, în week-end, de două ori pe lună. ”Week-end-ul este full, 16 ore pe zi, dar avem două zile libere în cursul săptămânii”, a spus directorul de magazin, când a fost întrebat care este programul de lucru în această companie.

Oana, o tânără în vârstă de 23 de ani, fostă angajată la una dintre unităţile reţelei autohtone de retail, a spus că lucra prea mult, chiar şi 17 ore pe zi, în week-end, fiindcă avea nevoie de timp şi pentru deschiderea şi închiderea magazinului. Aceasta mai spune că nu avea nici măcar pauză de masă, stabilită în programul de lucru, şi mânca atunci când putea, ”din picioare”.

”Până faci casa de marcat, până faci actele, e posibil să-ţi vină marfă şi la 11 seara şi să stai până la 00.00 – 00.30. În week-end se lucrează full, de la 6 dimineaţa până la 11 seara şi sâmbătă şi duminică. Trebuie să rezist”, a spus o altă tânără vânzătoare la o unitate Mic.ro din Militari.

Marius, un tânăr de 23 de ani, fost angajat la Mic.ro, a spus că a renunţat la locul de muncă de la magazinul din cartierul Titan pentru că muncea prea mult şi câştiga prea puţin. ”M-am săturat să lucrez în week-end câte 16 ore pe zi, două zile la rând şi mi-am dat demisia. Nu merită să stai prea mult la Mic.ro la cât de mult se munceşte şi cât de puţin se plăteşte”, a explicat tânărul pentru B365.ro.

Mic.ro: Nu avem nicio plângere cu privire la actualul program de lucru

Reprezentanţii companiei autohtone de retail nu neagă faptul că asistenţii de magazin lucrează 16 ore pe zi în week-end, atât sâmbătă, cât şi a doua zi, duminică, ci doar au precizat că nu s-a plâns nimeni de program. ”În prezent, nu avem nicio plângere consemnată la adresa Mic.ro cu privire la actualul program de lucru din magazinele reţelei”, au declarat reprezentanţii Mic.ro. Mai mult, purtătorul de cuvânt al lanţului de magazine a transmis B365.ro că „toate plângerile adresate Inspectoratului Teritorial de Muncă de către actuali sau foşti angajaţi MIC.RO au fost soluţionate de companie împreună cu aceştia, pentru cele mai multe dintre ele fiind vorba doar de simple clarificări pe anumite aspecte legate de relaţia de muncă.” Reprezentantii companiei mai spun ca angajatii primesc doua zile libere in cursul saptamanii.

Marian Niţu, inspector şef adjunct în domeniul Relaţii de Muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti (ITM) a declarat, la o primă întrevedere cu reporterii B365.ro, că ”nu este legal ca angajaţii să lucreze 16 ore pe zi pentru că urmează 12 ore de pauză”.

Apoi, inspectorul şef adjunct de la ITM Bucureşti, şi-a schimbat poziţia cu privire la programul de lucru de la Mic.ro. ”De ce vă legaţi doar de Mic.ro? Eu nu pot să dau publicităţii un articol… Pe ce? Pe ce mi-a declarat verbal un cetăţean, care spune că lucrează 16 ore? Este posibil ca ei să lucreze 16 ore sâmbăta şi duminica şi să fie liberi trei zile din săptămână. Dacă aşa au convenit ei în vreun fel. Nu ştiu cum au ei organizarea timpului de lucru”, a declarat Niţu, la cea de-a doua întrevedere.

Angajaţi fără forme legale, depistaţi la controalele ITM

”Am făcut control la unităţile Mic.ro, dar nu ştim dacă magazinele pe care le-am verificat sunt în franciză sau dacă aparţin companiei Mic.ro Retail. Spre exemplu, la identificarea pe care am făcut-o în 7 iunie 2011, la un magazin Mic.ro din Bd. Unirii nr. 15, omul a menţionat, în declaraţia pe propria răspundere, că lucrează cu fracţiune de normă, de patru ore, de la 11. 00 – 14.00, dar cum nu a avut contract de muncă, l-am sancţionat contravenţional pe angajator cu 10.000 de lei”, a declarat, în exclusivitate, pentru B365.ro, Marian Niţu, inspector-şef adjunct în domeniul Relaţii de Muncă la ITM.

O altă persoană care a completat fişa de identificare a spus că lucrează de la ora 6.00 la ora 10.00 şi de la 10.00 la 14.00. Acelaşi angajat a mai menţionat că lucrează şi sâmbăta şi duminica patru ore pe zi, patru sâmbete şi două duminici. ”Din verificarea sesizărilor pe care le-am primit noi la instituţie, un alt cetăţean a zis că este angajat cu patru ore pe zi, dar lucrează opt ore. La un alt control, efectuat la unitatea Mic.ro nr. 141, s-a constatat că cineva lucra fără forme legale. De asemenea şi pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă s-a aplicat sancţiune contravenţională. Societatea este în continuare în graficul de control”, a mai menţionat Niţu.

Inspectorul şef adjunct la ITM a arătat că unii angajaţi au făcut sesizări şi pentru că nu au primit salariul la timp sau fiindcă li se reţin bani pentru garanţie.

O altă persoană s-a plâns că lucrează nouă ore pe zi, de la 6.00 la 15.00 şi de la 15.00 la 24.00, şi nu opt ore, cum se stipulează în contractul de muncă.

Deşi oficialul ITM Bucureşti susţine că au fost verificate două unităţi din cadrul reţelei, pe teren, situaţia seamănă cu cea din opera ”O scrisoare pierdută” a lui Caragiale. Niţu a declarat că s-au făcut două controale, la Mic.ro nr. 141 şi la Mic.ro din Bulevardul Unirii nr. 15, dar, de fapt, cele două unităţi comerciale sunt una şi aceeaşi. Magazinul Mic.ro nr. 141 este situat pe Bd. Unirii nr. 15 si este vorba de un magazin operat in franciza.

Niţu a mai precizat că, dacă la controlalele ITM angajaţii Mic.ro stipulează în fişa de identificare că lucrează 16 ore pe zi, atât sâmbătă, cât şi duminică, în acelaşi week-end, compania trebuie sancţionată pentru nerespectarea regimului muncii suplimentare cu până la 3.000 de lei şi, de asemenea, are obligaţia să schimbe programul de lucru, conform legislaţiei în vigoare. ”Dacă se constată că angajaţii lucrează şi sâmbăta şi duminica, dar nu se respectă repausul săptămânal, iarăşi este sancţionată firma”, explică oficialul ITM. Acastă prevedere este respectată, însă de companie: „Programul de lucru în magazinele MIC.RO şi turele pe fiecare magazin sunt organizate în aşa fel încât angajaţii să poată evita efectuarea de ore suplimentare şi să primească cele două zile libere consecutive, în acord cu prevederile legale.” arată reprezentanţii companiei.

În ciuda programului prea încărcat, niciun angajat nu a precizat în declaraţia de identificare că lucrează 16 ore pe zi, limitând astfel capacitatea ITM-ului de a sancţiona contravenţional firma şi de a impune un orar de lucru adaptat la cadrul legal.

Citeşte şi: Patriciu rămâne fără băcani – din culisele Mic.ro: “Situaţia nu e roz, era odată”

Cookies