ȘTIRI

Schimbări importante privind concediul medical începând de duminică. Cum se acordă concediul de carantină timp de 5 zile? De la 1 august intră în vigoare noile măsuri

De duminică întră in vigoare o serie de schimbări importante în privința concediilor medicale. Se anunță o serie de modificări în cadrul mecanismului de care beneficiază angajații din România atunci când au probleme medicale.

Începând de duminică se schimbă mai multe reglementări cu privire la modul de acordare a unui concediu medical.  Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 1 august. Astfel, pentru fiecare episod de boală obişnuită măsura se va elibera în cel puţin două etape.

În primul rând se va avea în vederea recuperarea capacităţii de muncă a persoanei asigurate, adică ne vor ajuta să avem nevoie de cât mai puțin concediu şi reinserţiei socio-profesionale, adică revenirea celor aflați în concediu medical la viața de dinainte. Noile detalii au fost transmise vineri de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Bonus pentru părinți de la CNAS

Mai mult, tot de duminică, 1 august, toți asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani (cum este normal), nu până la 16 ani, așa cum s-a întâmplat până în prezent.

Cum funcționează noul mecanism de acordare a unui concediu medical

Practic, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical. Fiecare român angajat are dreptul la concediu medical în cazul incapacităţii temporare de muncă pentru boli obişnuite. Noile prevederi se referă la evaluarea stării de sănătate şi monitorizarea pacienţilor de către medicii de familie sau medicii specialisti prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluţiei afecţiunii, pentru a determina exact starea pacientului și gradul său de refacere.

Mai mult, potrivit schimbărilor, în cazul în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează.

„Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an”, se arată în comunicatul CNAS.

Concediu medical de carantină timp de 5 zile

O altă prevedere importantă se referă la persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deşi aceste condiţii erau cunoscute la momentul iniţierii deplasării.

Astfel, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizaţie suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.

Pacientul va fi monitorizat de medicul său pe parcursul unui episod de boală, lucru care aduce beneficii, spune președintele CNAS, atât celor aflați în incapacitate temporară de muncă, oferind în același timp și o gestionarea corectă şi eficientă a costurilor suportate de stat.

Ce faci dacă nu poți ajunge la cabinetul medical

De asemenea, dacă se întâmplă ca asiguratul se se afle în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu poate acorda consultaţii la domiciliu sau la distanţă.

Toți primesc concediu în prima etapă, dar acesta nu se prelungește fără motiv

Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluţiei bolii, precum şi în situaţia în care evoluţia stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluţiei bolii medicii curanţi nu vor mai acorda concediu medical în continuare.

Există și excepții

Prin excepţie, medicii curanţi nu vor întocmi planul de urmărire a evoluţiei bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii şi tuberculoză), pentru urgenţele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A şi pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum şi în situaţia în care asiguratul este internat în spital.

Concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii.

Concediu medical pentru ieșirea din spital

Aici nu există schimbări și se menține măsura ca în cazul în care după ieșirea din spital nu se poate relua imediat activitatea, medicul de familie poate să prelungească concediul medical cât timp situația o cere.

Se menţine prevederea conform căreia după expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii persoanei asigurate nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii, mai transmite CNAS.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button