Schimbări importante în farmacii din 2022. Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute contra cost de farmaciștii din România

09 nov. 2021
415 Afișari
Schimbări importante în farmacii din 2022. Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute contra cost de farmaciștii din România
Schimbări importante în farmacii din 2022. Testele medicale și vaccinurile vor putea fi făcute contra cost de farmaciștii din România

Schimbări importante în farmacii din 2022, conform unor noi reguli ce vor intra în vigoare anul viitor în România. Astfel, testele medicale, cum ar fi cele de glicemie sau colesterol, alături de diferite vaccinuri, precum cel gripal, vor putea fi făcute contra cost de farmaciști, fără a mai fi nevoie să mergem la un cabinet medical ca până acum.

Noi servicii contra const în multe farmacii din România, asta după ce pacienţii vor beneficia de noi posibilități pentru efectuarea diferitelor teste medicale sau vaccinuri. Astfel, testele de glicemie sau de colesterol vor putea fi efectuate şi de un farmacist, nu doar de un medic sau o asistentă ca și până acum.

Schimbări importante în farmacii

Ministerul Sănătăţii a elaborat recent un ordin care permite efectuarea unor diferite servicii pentru pacienți direct în farmacii. Astfel, aceste puncte medicale vor fi mai mult decât locul de unde ne cumpărăm medicamente.

Pornind de la consilierea în anumite afecţiuni oncologice, ori efectuarea testelor de verificare a glicemiei sau a colesterolului, vor putea fi făcute de către farmaciști. Totuși, pentru a implementa noile reglementări, farmaciştii vor urma nişte cursuri în cadrul UMF. De abia după aceea vor fi declaraţi apţi pentru a colabora în acest mod cu pacienții.

Pentru vaccinul gripal, de exemplu, urmează să fie create spații special amenanajate și dezinfectate după fiecare pacient.

Nu toate farmaciile vor putea să ofere aceste servicii

Totuși, se pare că nu toate farmaciile vor putea acorda aceste servicii suplimentare, iar motivele sunt mai multe. Pornind de la faptul că nu au un spațiu suficient de mare ori că nu își permit să angajeze farmaciști în plus pentru acoperirea lor.

„Clar acelui pacient ar trebui să i se acorde un timp special, ar trebui să fie cu programare şi încă un farmacist care să fie dispus să stea doar pentru acest lucru. Presupune angajare de personal. Trebuie să existe circuite separate pentru cine vine pentru consiliere, cine vine screening, cine vine pentru vaccinare. Nu se poate ca acum, un pacient care este bolnav să stea să aştepte după unul care caută suplimente sau cosmetice.”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist-șef, pentru Știrile Pro TV.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, spune că în acest moment MS discută cu Casa de Asigurări de Sănătate.

„Se urmăreşte ca o mare parte să fie decontate alte servicii, vor fi plătite chiar de pacienţi.”, a transmis aceasta.

Practic, serviciile acordate de farmacişti vor completa activitatea medicilor de familie din România. Ghidurile de implementare vor fi făcute în următoarele două luni, până la finalul anului, iar farmaciile vor trebui să le pună în aplicare în alte trei luni, adică până prin martie.

Cookies