Schimbări hotărâte în ședința de astăzi a CNSU. Care sunt noile măsuri ce intră în vigoare de la 1 februarie

31 ian. 2022
366 Afișari
Schimbări hotărâte în ședința de astăzi a CNSU. Care sunt noile măsuri ce intră în vigoare de la 1 februarie
Schimbări hotărâte în ședința de astăzi a CNSU. Care sunt noile măsuri ce intră în vigoare de la 1 februarie

Consiliul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o nouă procedură simplificată pentru cei ce doresc să intrare în țară. Noile măsuri vor intra în vigoare începând de mâine, 1 februarie 2022.

Schimbări hotărâte în ședința de astăzi a CNSU

Potrivit noii proceduri de intrare în țară, stabilită de CNSU, persoanele ce nu pot prezenta un certificat Covid trebuie să stea în carantină. Cu toate astea perioada de carantinare a acestora scade de la 7 la 5 zile. Cei ce au fost contact direct al unei persoane bolnave dar au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, nu sunt obligați să intre în carantină.

Măsura carantinării se aplică și în cazul persoanelor ce vin din alte state decât cele membre ale Uniunii Europene. Pentru a pute evita carantinarea cei care vin în țară trebuie să prezinte:

  • Certificatul digital sau un alt document compatibil cu acest certificat, ce atestă vaccinarea.
  • Certificatul ce atestă că respectiva persoană a trecut prin boală în ultimele 180 de zile.
  • Un test negativ RT-PCR pentru COVID-19, care să fie făcut cu cel mult 72 de ore înainte de a intra pe teritoriul țării.

De asemenea lista ce indică dacă o țară prezintă un risc crescut, sau nu, de infectare cu virusul pandemic va fi desființată.

Persoanele ce sunt exceptate de la măsura carantinei

Există anumite categorii de persoane ce nu trebuie să stea în carantină în momentul în care intra pe teritoriul țării. Lista persoanelor ce nu trebuie să stea în carantină:

  • Copiii cu vârsta de 12 sau mai mici.
  • Persoanele ce se află în tranzit, atâta timp cât părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrare în țară.
  • Lucrătorii transfrontalieri ce intra pe teritoriul țării și cetățenii români ce sunt angajați ai operatorilor economici care fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii respectivi.
  • Elevii/studenții, cetățenii români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din țară sau din afară țării, fiind nevoiți să facă naveta și prezintă documente doveditoare în acest sens.
  • Cei ce asigură transportul de marfă și cei ce asigură transportul de persoane atunci când se deplasează în interes profesional.
  • Persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată.
  • Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, personalul asimilat personalului diplomatic, membrii Corpului Diplomatic și Consular al României și posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu.
  • Piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, mecanicii de locomotivă și personalul feroviar.
  • Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară cât și de la bordul navelor și elicopterelor de transport persoane sau de suport evacuare medicală precum și de la bordul celor care operează în zona economică exclusivă a României, care arborează pavilion român sau pavilion străin, dar aflat în managementul unui operator român, într-un port românesc, cu condiția asigurării echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19.
  • Personalul navigant maritim român care se repatriază prin orice mijloc de transport și cel care efectuează schimbul de echipaj la bordurile navelor aflate în porturile românești, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, la intrarea în țară, precum și la îmbarcarea/debarcarea de pe navă.
  • Personalul tehnic care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție de petrol și gaze.
  • Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării.

 

Cookies