Schimbarea la față a STB! Cum vor arăta noile tramvaie moderne ce vor circula prin București în câteva luni | VIDEO

15 nov. 2021
1376 afișări
Schimbarea la față a STB! Cum vor arăta noile tramvaie moderne ce vor circula prin București în câteva luni | VIDEO
Schimbarea la față a STB! Cum vor arăta noile tramvaie moderne ce vor circula prin București | VIDEO

Schimbarea la față a STB este anunțată de anul viitor. Viceprimarul general Stelian Bujduveanu a venit cu un clip video, postat pe Facebook, în care arată cum vor fi noile tramvaie moderne ce vor circula prin București în câteva luni.

STB se pregătește să schimbe cu totul modul în care de desfășoară traficul în comun din București cu noile tramvaie de la Astra Arad ce ar urma să circule prin Capitală. Se pare că mai avem de așteptat doar câteva luni, coform anunțului făcut de viceprimarul general Stelian Bujduveanu care anunță că noile mijloace de transport vor circula încă din primăvara anului viitor, de undeva de prin aprilie.

Vezi mai jos cum arată noile tramvaie din București și pe ce linii vor circula.

Tramvaie noi pentru STB și implicit pentru bucureșteni din aprilie 2022

Recent, unul dintre viceprimarii Capitalei a venit cu o postare video pe Facebook în care a explicat cum vor arăta noile mijloace de transport ale STB din București. Mai mult, acestea pare că au o serie de dotări inedite pentru oraș. cum ar fi podea lăsată și chiar spații destinate bicicletelor. De asemenea, acestea ar trebui să beneficieze și de un sistem de climatizare. Potrivit informațiilor, noile tramvaie din parcul STB vor circula în Bucureşti din luna aprilie 2022 şi vor fi folosite pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 și 55.

Viceprimarul general Stelian Bujduveanu a dat vestea într-o postare pe Facebook, pe care o începe cu sintagmele: „Mai confortabil. Mai rapid. Mai eficient. Cu tramvaiul, la fel de rapid ca metroul. Din 2022!”

Avem primele imagini cu prototipul noilor tramvaie din București. Compania Astra Vagoane SA Arad a finalizat – conform contractului – proiectul de design al modelului de tramvai care va circula în București, începând cu luna aprilie a anului 2022.

Tramvaiul bucureștean va deveni una din principalele soluții de transport din Capitală: modern, confortabil, silențios, rapid, cu o capacitate mărită de transport. Sunt convins că acest mijloc de transport va deveni o alternativă viabilă de a călători prin oraș. Fie ca mergi la școală, la facultate, la muncă sau pur și simplu la o plimbare prin oraș, a anunțat viceprimarul general Sebastian Bujduveanu.

Ce dotări au noile tramvaie din București

Noile tramvaie folosite de Societatea de Transport București vor avea o serie de dotări importante ce vor crește calitatea serviciilor de transport din oraș. Astfel, vehiculele electrice vor avea 36 de metri lungime şi vor avea rampe de acces acţionate electronic din buton, special pentru persoanele cu dizabilităţi. Mai mult, va exista loc special pentru biciclete.

Conform informațiilor cu privire la noul contract, semnat încă din primăvară de Adrian Criț, directorul STB, valoarea contractului este de vreo 200 de milioane de euro pentru 100 de tramvaie, alături de piese de schimb și întreținere. Care sunt condițiile din noile mijloace de transport a spus însuși viceprimarul, în continuarea postării sale.

Anunțul lui Bujduveanu privind tramvaile STB

„Condițiile oferite de noile tramvaie sunt dintre cele mai moderne: spațioase, design interior deosebit, confortabile (beneficiază de un sistem de suspensii și amortizoare inovator), silențioase pentru exterior, izolate fonic pentru interior și, cel mai important, accesibile pentru toate categoriile de călători, a mai spus viceprimarul, care a adăugat că vehiculele mai dispun de o podea 100% coborâtă, lucru care asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces”.

Mai mult, noile rampe vor fi acționate direct dintr-un buton destinat persoanelor cu dizabilități.

Noul tramvai va avea rampe de acces acționate electronic din buton, pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, va exista loc special pentru biciclete, iar părinții vor putea urca ușor căruciorul cu copii mici, având la rândul lor spații special destinate pe timpul călătoriei (zone prevăzute cu dispozitive de asigurare a căruciorului).
Călătoria cu tramvaiul și utilizarea regulată a acestei alternative de transport va avea un impact pozitiv și asupra mediului: fără poluare fonică și fără noxe în București, a mai explicat viceprimarul general.

Se pare că noile tramvaie vor aduce numeroase beneficii Bucureștenilor, iar omul politic a ținut să ni le spună punctual, pentru a le înțelege.

Achiziția celor 100 de tramvaie de la Astra Vagoane SA Arad va aduce beneficii multiple pentru București:
-> Sănătate publică: tramvaie silențioase (fără poluare fonică), 100% electrice (fără noxe)
-> Mobilitate: Legături utile între cartiere, alternativă rapidă, modern și confortabil pentru călătoria în București
-> Estetică urbană deosebită
Punem Bucureștiul în mișcare! Sunt pași importanți către mobilitate, pași spre normalitate, a mai spus Bujduveanu.

Dotări complete ale noilor tramvaie Astra pentru București

Potrivit informațiilor de la producător și din contractul semnat în primăvară, modelul propus de Astra Arad pentru București va avea următoarele caracteristici și dotări:

• capacitate de transport de 322 călători, dintre care 56 locuri pe scaune;

• podea coborâtă;

• rampă pentru fotolii rulante ale persoanelor cu mobilitate redusă;

• loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante şi landourile pentru copii;

• uşi duble cu sistem antistrivire a călătorilor;

• sistem de recuperare a energiei la frânare;

• sistem de climatizare;

• sistem de iluminat interior a salonului cu lămpi LED;

• afişaje de traseu exterioare cu LED-uri;

• indicatoare cu LED-uri pentru vizualizare staţii;

• monitoare informative LCD;

• monitoare extrawide pentru afişarea traseului şi a staţiilor;

• anunţarea vocală a staţiilor în salon;

• staţie de amplificare, Radio-CD şi microfon;

• WIFI gratuit pentru călători;

• sistem de supraveghere video în interior şi exterior;

• sistem ticketing;

• sistem POS de achiziționare a biletului cu cardul direct din tramvai.

Povestea tramvaielor STB mult așteptate pentru Capitală

Vapacitatea de producţie a Astra Arad este de vreo şase tramvaie pe lună, în condiţiile în care se lucrează într-un singur schimb, așa că Bucureștiul va primi vreo 4 tramvaie în fiecare lună, începând din aprilie.

„Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, în luna august a anului viitor, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate 4 tramvaie în fiecare lună”, spunea în mai Nicușor Dan.

Inedit este faptul că PMB a desemnat câștigătoare oferta asocierii Astra Vagoane Călători – CRRC Qingdao Sifang încă din septembrie 2020, dar o serie de obstacole au dus la resemnarea contractului în mai. Mai mult, promisiunea pentru tramvaie noi a venit încă din decembrie 2018, când administrația condusă de Firea anunța, la 11 decembrie 2018, ca a lansat o licitație pentru achiziționarea a 100 de tramvaie noi cu suma de 180 de milioane de euro. Ulterior, pentru că anii au trecut și la fel și costurile de producție, s-a ajuns la o sumă de 200 de milioane de lei.

Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, cât service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei.

Cookies