Înverzirea şi lărgirea balcoanelor blocurilor din Capitală – o soluţie arhitecturală premiată la Anuala de Arhitectură

de:
26 iun. 2012
0 Afișari
Înverzirea şi lărgirea balcoanelor blocurilor din Capitală - o soluţie arhitecturală premiată la Anuala de Arhitectură

Un oraş cu străzi străjuite de coloşi trişti din beton are nevoie de o schimbare majoră. Intens mediatizatul program de reabilitare termică aduce în prim-plan o rezolvare ”primitivă” şi universal valabilă, care distruge încet – încet identitatea fiecărei străzi, în favoarea confortului termic. Execuţii stângace şi alegeri ale neprofesioniştilor îneacă arhitectura, indiferent de valoarea acesteia. Clădiri de locuit cu prestanţă sunt tratate într-un mod similar cu blocurile din cartierele dormitor, proiectate în sistem copy-paste. Deasupra tuturor se întinde o pastă groasă care netezeşte orice rid, ascunde orice detaliu şi înlătură orice urmă de personalitate. Se pune accent pe valoarea facturii şi se ignoră valoarea vizuală şi culturală a unui oraş îngenuncheat de soluţii improvizate. Fiecare dintre aceste blocuri găzduieşte apartamente cu suprafeţe locuibile mici. Balcoanele sunt subdimensionate şi sufocate de tâmplăria de PVC. Spaţiul generat este mic şi nu poate fi utilizat pentru scopul pentru care a fost creat: să fie un loc de relaxare în aer liber”, aşa descriu arhitecţii Ernest Onuţ Atanasiu, Iulian Moşu şi Ștefan Stana, autorii proiectului ”Unitatea verde”, situaţia actuală a multor oraşe din ţară. Și bucureştenii pot recunoaşte uşor, în această descriere, numeroase cartiere din Capitală.

Cei trei arhitecţi au gândit o soluţie pentru înverzirea zonelor cu o densitate mare de blocuri care au aspectul de ”cutie de chibrituri”. Printr-o intervenţie simplă, care să înlăture toate neajunsurile legate de lipsa spaţiului verde şi de dimensiunea mică a balcoanelor, specialiştii vor să crească valoarea ambientală la nivel stradal şi urban şi să creeze o identitate nouă, locală. Soluţia lor prevede amplasarea unor structuri metalice uşoare, cu fundaţii proprii, legate punctual de balcoanele existente la nivelul fiecărui etaj.

Intervenţia asupra clădirii existente este minimă: se înlătură doar parapeţii balcoanelor şi se măresc golurile de ferestre pentru a permite trecerea din orice cameră spre noua terasă. Fiecare terasă include ghivece supradimensionate care vor permite creşterea unei perdele verzi bogate. Local se vor planta arbuşti şi arbori de mici dimensiuni care vor creşte pe înălţimea mai multor etaje. Separarea vizuală între terase care aparţin altor apartamente se face cu plasă metalică, ce va găzdui în timp o vegetaţie căţărătoare”, explică arhitecţii Ernest Onuţ Atanasiu, Iulian Moşu şi Ștefan Stana.

Astfel, cei care tânjesc după o oază de răcoare şi aer curat, în zilele toride de vară, îşi pot vedea visul împlinit chiar dacă locuiesc la ultimul etaj al unui bloc din centrul oraşului. Grădina verticală, propusă de specialiştii în arhitectură constituie o metodă eficientă pentru prevenirea supraîncălzirii faţadelor de beton ale blocurilor, în timpul sezonului cald, generează noi spaţii verzi, asigurând o sursă suplimentară de oxigen, realizează o perdea de protecţie acustică şi filtrează lumina directă a soarelui pe faţadele sudice. Prin punerea în aplicare a unui astfel de proiect, spaţiul verde de la parter va fi disponibil la fiecare apartament şi la toate etajele, iar terasa amplă va fi o grădină suspendată, un loc prietenos de petrecere a timpului liber.

Proiectul ”Unitatea verde” a câştigat premiul secţiunii Concursuri de arhitectură, studii şi proiecte, în cadrul Anualei de Arhitectură 2012.

Cookies