Schimbarea la față a Bucureștiului: reguli noi și stricte pentru comercianți. Ciucu, primarul de la S6: Vrem să aducem ordine în debandada de acum

14 iul. 2022
5105 Afișari
Schimbarea la față a Bucureștiului: reguli noi și stricte pentru comercianți. Ciucu, primarul de la S6: Vrem să aducem ordine în debandada de acum
Schimbarea la față a Bucureștiului: reguli noi și stricte pentru comercianți. Ciucu, primarul de la S6: Vrem să aducem ordine în debandada de acum. Sursa foto: Primăria Sectorului 6

Ciprian Ciucu anunță reguli noi pentru comercianți. Ghidul de Publicitate Comercială creat de PS6 este menit să reglementeze felul în care arată firmele, vitrinele, copertinele și casetele luminoase din București. Săptămâna aceasta a avut loc prima dezbatere despre modul în care autoritățile vor să schimbe imaginea Comerțului din București.

Reguli noi și stricte pentru comercianți

Ghidul de Publicitate Comercială inițiat de Primăria Sectorului 6 a fost dezbătut la ARCUB de arhitecți șefi de sectoare, urbaniști, experți în arte plastice, consilieri, reprezentanți ai administrației publice, ai industriei ospitalității. Acest ghid prevede reguli comune pentru comercianții din București, privind felul în care arată firmele, vitrinele, copertinele și casetele luminoase.

În momentul în care ajungem într-un oraș mai civilizat din vest, ne plimbăm pe străzi și ne place, dar nu înțelegem de ce. În multe orașe există un echilibru în toate: clădirile sunt îngrijite și curate, iar vitrinele nu sunt atât de țipătoare, așa cum sunt în București.

„În București, firmele luminoase parcă strigă după atenție, peste tot sunt vitrine încărcate, care mai de care mai colorate, cu texte cât mai mari, informații cât mai multe. E sufocant, obositor, agasant. O harababură imagistică ce dă un aspect dezordonat orașului”, transmit reprezentanții Primăriei Sectorului 6 într-un comunicat.

Schimbarea la față a Bucureștiului

Vor exista reguli pentru modul în care sunt organizate vitrinele, anunță Sectorul 6. Vitrinele trebuie să fie aerisite, simple, clare și atrăgătoare. În primul rând, trebuie să existe o unitate în ceea ce privește culorile, proporțiile, tipurile de font, dimensiunile de text.

Primarul Ciprian Ciucu vrea să aplice aceste reguli nu doar în Sectorul 6, ci în toată Capitala, pentru a exista o unitate.

Astfel, alături de Stelian Bujduveanu, Viceprimarul General al Capitalei, a invitat la o dezbatere publică experții din domeniu și reprezentații sectoarelor.

Ciprian Ciucu: Vrem să aducem ordine în debandada de acum

„Vrem să aducem ordine, claritate și simplitate în debandada actuală”, spune Ciucu, primarul de la S6, într-o postare pe Facebook.

Edilul declară că sugestiile primite în cadrul dezbaterii publice au fost foarte utile.

„(…) problema e de reglementare. Dar trebuie ca schimbarea să fie implementată în timp. Și cred că exemplul bun este molipsitor. Dacă Sectorul 6 se va constitui într-un exemplu bun, eu cred că și Sectorul 2, 5… și ei vor vrea să fie frumos ca în 6”, a declarat președintele Asociației Comercianților din Centrul Istoric, Daniel Mischie.

Regulile se vor aplica în timp

Schimbările nu se vor produce de pe-o zi pe alta, ci în timp. Inițial, ar putea să fie aplicat regulamentul într-o zonă mai restrânsă a Capitalei.

„Aplicăm aceleași reguli pentru toți la autorizare, adică nu facem excepții. Iar celor deja autorizați le dăm un termen să se conformeze, nu facem nimic intempestiv”, explică Ciucu.

Cum ar putea ghidul să fie aplicat la nivelul întregului oraș

Edilul spune că Bucureștiul are 7 primari cu 7 viziuni, iar străzile nu au o identitate vizuală.

„E nevoie de puțină ordine în felul în care arată imaginea firmelor, a vitrinelor, a magazinelor”, transmite Primarul Sectorului 6.

Pentru această ordine, nu sunt necesare investiții, ci doar o reglementare. Ghidul de Publicitate Comercială se află deja în dezbatere publică la Sectorul 6.

Ciprian Ciucu își dorește ca aceste bune practici să fie preluate și aplicate în celelalte sectoare ale Capitalei.

Cum ar putea acest ghid să fie aplicat la nivelul întregului oraș:

„consilierii generali ar trebui să-l transpună într-un proiect de hotărâre ce va trebui să ajungă pe ordinea de zi a CGMB și supus votului. Dacă va trece, ghidul va deveni obligatoriu la nivel de București și îi va schimba fața. Într-una mai curată, mai elegantă, mai plăcută”, transmite PS6.

Cookies