Schimbare majoră în școli: Ministerul Educației ar putea „legaliza” fondul clasei

de:
16 mai 2013
6 Afișari
Schimbare majoră în școli: Ministerul Educației ar putea

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat miercuri seară, în cadrul emisiunii gândul live că lucrează la un mecanism prin care banii să ajungă mult mai uşor la şcoală, iar părinţii şi oamenii care vor să doneze bani instituţiilor de învăţământ să o poată face direct în conturile şcolii.

În plus, instituţiile de învăţământ din România ar putea beneficia și de sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit, existent pentru ONG-uri. „Eu mă gândesc la donaţii de mai mult de 2% din impozit, dar mai întâi trebuie să definim mecanismul prin care să se poată face acest lucru, pentru că acesta este un mecanism complex care nu ţine numai de decizia Ministerului Educaţiei”, a spus Pricopie.

Ministrul a spus că, în acest fel, fondul clasei va fi scos „la suprafaţă”, iar noul sistem va avea la bază mai multe reguli foarte clare.

„Consider că este absolut OK ca un părinte, dacă vrea, să contribuie cu o anumită sumă la şcoală să o poată face într-un mod legal şi să o facă într-un cont al şcolii. În momentul de faţă, conturile şcolii sunt de fapt la primărie. Prin urmare, acea contribuţie de 2% din impozitul pe venit nu poate fi donată la şcoală. Am discutat cu Asociaţia Părinţilor şi cu specialiştii de la Ministerul Finanţelor şi încercăm să identificăm un mecanism prin care în fiecare şcoală în parte să existe un cont special, un cont transparent prin care părinţii, profesorii sau cei care contribuie la acest cont să poată să obţină informaţii despre bani”, a precizat ministrul.

Ministrul a spus că procedurile pentru crearea conturilor şcolii sunt destul de înaintate, iar cel mai devreme vor fi puse în practică în anul şcolar următor. Conturile bancare ale şcolilor vor avea aceleaşi reguli ca şi orice cont bancar din România, dar vor fi audiatate anual pentru sumele donate şi sumele cheltuite. Ministrul se gândeşte la nişte reguli privind cheltuirea banilor donaţi şcolilor.

Cookies