Se anunță o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România. Mesajul a fost transmis de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a explicat se întâmplă cu pensiile românilor conform ultimelor schimbări. Totuși, mai avem de așteptat vreo doi ani până când se va întâmpla acest lucru.
Pensiile din România se modifică în curând, cel puțin asta a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan. Aceasta a a vorbit, marți seara, într-o emisiune de televiziune, că urmează să schimbe formula de calcul a pensiilor. Astfel, „pensiile mai mici vor crește mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează.”
Ministrul Muncii spune că formula de calcul va fi modificată, însă schimbarea va fi anunțată de abia în 2023, adică peste vreo doi ani de zile. Se pare că va fi vorba de o serie de modificări fundamentale.
„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunțăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de față mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România.”, a explicat Raluca Turcan, la Digi24.
Mai mult, o să existe un sistem de bonificare prin care oamenii să fie făcuți să muncească în continuare și după pensionare.
„De asemenea, intenționăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulați să rămână mai mult la muncă. În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcție de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate și cu nivelul veniturilor.
E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională. Intenționăm ca politică activă să încurajăm oamenii să muncească oamenii și să fie stimulați pentru a munci.”, a mai explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii a vorbit de asemenea marți seară despre noua formulă de calcul al pensiilor. Acesta spune că din cauza întârzierii aprobării PNRR, în acest moment, cele 5 milioane de dosare de pensii se află în evaluare. Atunci când se va emite legea, se va aplica noua formulă de calcul a pensiilor asupra lor.
„Este vorba de partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie practic la un moment dat să se îmbine și să reușim noi pe de altă parte să recalculăm cele aproximativ 5 milioane de dosare de pensii, dar trebuie în același timp să avem și actul normativ care să ne dea voie să facem acest lucru.
Noi aveam premisele că acest PNRR se va aproba din vară, dar faptul că a mers până în toamnă ar trebui un pic să ne recalculăm și să ne putem să ne pliem pe această situație de fapt și noi sperăm că până la urmă că noi vom reuși să terminăm acest proces de evaluare”, a explicat președintele Casei de Pensii.
Noua lege a pensiilor dorește eliminarea inechităților din sistem. Se pare că în România o problemă majoră a fost modul în care oamenii au ieșit diferit la pensie în funcție de prevederile legale din momentul în care s-a întâmplat acest lucru.
„Acesta este principalul scop al Legii Pensiilor eliminarea acestor inechități. Faptul că la intervale diferite de timp s-a ieșit la pensie pe legi diferite, pe legislații care aveau alte prevederi legale au ieșit cuantumuri ale pensiilor diferite. Noi trebuie să le dăm aceste cuantumuri, dar egalizarea nu înseamnă să tăiem de la unii și să punem la alții.
Cei care au acel nivel superior vor rămâne oricum plafonați urmând ca cei din urmă se ajungă la același nivel al pensiilor, în funcție de numărul de puncte realizate de fiecare beneficiar în parte”, a mai transmis preşedintele Casei Naţionale de Pensii.