Schimbare de atitudine a PSD la București, remarcă primarul Nicușor Dan. Consens politic pe proiecte, inclusiv pentru deblocarea liniei de tramvai 5

08 mart. 2022
4637 Afișari
Schimbare de atitudine a PSD la București, remarcă primarul Nicușor Dan. Consens politic pe proiecte, inclusiv pentru deblocarea liniei de tramvai 5
SURSA FOTO: AGERPRES

Consiliul General al Capitalei a aprobat în şedinţa de marţi patru hotărâri care vizează declanşarea procedurilor de expropriere în vederea unor investiţii, inclusiv cea din Prelungirea Ghencea sau realizarea unui drum de acces în Cartierul Henri Coandă. Consilierii generali au votat, in corpore, și pentru exproprierea unei bucăți de pământ de doar 2 metri pătrați din Pipera, teren aflat în litigiu din cauza căruia linia 5 de tramvai nu funcționează.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a salutat adoptarea celor patru proiecte, respinse în trei şedinţe anterioare întrucât nu întruniseră majoritatea necesară de două treimi, în urma retragerii PSD de la vot.

„PSD a înţeles în sfârşit că interesul bucureştenilor trebuie să primeze în faţa interesul de partid. Au fost votate în şedinţa extraordinară a CGMB cele 4 proiecte privitoare la exproprieri (inclusiv cel din Prelungirea Ghencea) care picaseră în precedentele trei şedinţe”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

 

Exproprieri care vizează construcția de drumuri de acces

Proiectele au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de marţi, la propunerea consilierului municipal USR Andrei Rigu, care a prezentat avantajele investiţiilor.

„Accesul în Cartierul Henri Coandă se face printr-o stradă de pământ, de piatră – foarte dificil de accesat – şi un alt acces, mai îndepărtat, în zona Pipera. Acest obiectiv va permite accesul din partea cartierului Aviaţiei”, a explicat el, citat de Agerpres.

În legătură cu Străpungerea bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu Etapa II – km 2+400 – intersecţie Calea Vitan Bârzeşti, a precizat că în momentul de faţă această secţiune a obiectivului are doar o bandă pe sens şi că se produc cozi foarte mari, din cauza numărului mare de maşini care folosesc strada.

În ce priveşte proiectul din Prelungirea Ghencea, anunţat încă din anul 2006, dar ale cărui lucrări au început în 2019, Rigu a declarat că acesta a avansat „foarte puţin” până în momentul de faţă.

 

2 metri pătrați vor fi cumpărați pentru a debloca linia de tramvai nr 5

Consilierii generali au votat, in corpore, pentru exproprierea unei bucăți de pământ de 2 metri pătrați din Pipera pentru care nu funcționează linia 5 de tramvai.

Referindu-se la proiectul „Modernizare sistem rutier şi linii de tramvai” de pe Bulevardul Aerogării, între şos. Bucureşti-Ploieşti şi str. Alexandru Şerbănescu, Rigu a explicat că acesta presupune exproprierea a doar 2 metri pătraţi (4.000 de euro) şi ar permite deblocarea liniei de tramvai numărul 5, care face legătura între centrul oraşului, zona Pipera şi zona Aviaţiei.

În timpul dezbaterilor, consiliera municipală PSD Daniela Raiciu a declarat că social democraţii votează în favoarea proiectelor, având în vedere că în urmă cu o zi a fost aprobat bugetul Capitalei.

În şedinţa din 25 februarie, liderul grupului PSD din CGMB, Aurelian Bădulescu, critica modul în care au fost întocmite proiectele de hotărâre referitoare la exproprieri, invocând inclusiv faptul că suma trebuie fixată de comun acord între proprietar şi expropriator înainte de începerea procedurii, dar şi faptul că este necesară adoptarea prealabilă a bugetului Capitalei pentru anul 2022.

Cookies