Operaţii de schimbare de sex, pe banii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

de:
30 mart. 2011
8 afișări
Operaţii de schimbare de sex, pe banii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Prima operaţie de schimbare a sexului din România a fost realizată în Bucureşti în anii ’90 de chirurgul plastician Ioan Lascăr. Preşedinte al Colegiului Medicilor Bucureşti, Ioan Lascăr a realizat peste 20 de intervenţii chirurgicale în premieră în România şi este fondatorul Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Floreasca, cea mai mare clinică de profil din ţară. De la începutul anilor ’90 şi până în prezent Ioan Lascăr a mai realizat alte patru intervenţii chirurgicale de schimbare a sexului, fiind de altfel şi singurul medic din România care realizează astfel de operaţii.

„Am avut trei bărbaţi care au devenit femei şi două femei care au devenit bărbaţi. În lista mea de aşteptare mai am vreo 15-20 de astfel de cazuri, dar sunt la mare distanţă pentru că este foarte greu pentru un transsexual să îşi documenteze, să îşi motiveze intenţia”, a precizat pentru B365.ro, prof.dr. Ioan Lascăr, singurul chirurg din România care a efectuat operaţii de schimbare de sex.

Operaţia finală, precedată de ani de evaluări medicale

Numărul mic de pacienţi „transformaţi” chirurgical este explicat prin etapele premergătoare operaţiei, care pot dura şi câţiva ani.

„Sunt numeroşi paşi, iar actul chirurgical, deşi este decisiv, este ultimul pas. Instalarea pacientului pe masa de operaţie nu este responsabilitatea chirurgului. Chirugul execută ceea ce au stabilit psihiatrii, psihologii, endocrinologii, ginecologii, medicii legişti şi aşa mai departe. După ce pacientul a parcurs niste filtre extrem de severe, după ce a parcurs un anume tratament hormonal de pregătire, chirurgul poate în sfârşit să îl aşeze pe masa de operaţie şi să înceapă planul terapeutic de schimbare a morofologiei sexului”, a precizat dr. Lascăr.

De altfel, aşa se explică şi lunga listă de aşteptare. Transsexualitatea este considerată o boală, iar diagnosticarea ei corectă necesită ani de evaluări din partea unui mare număr de doctori aparţinând unor specialităţi medicale diverse. În plus, odată actul chirurgical încheiat, fiecare din aceşti pacienţi trebuie să urmez un tratament hormonal pe parcursul întregii vieţi.

Ce se întâmplă în timpul operaţiei

Deşi poartă aceeaşi denumire generică de operaţie de schimbare a sexului, actul chirurgical în sine este extrem de diferit în funcţie de tipul transformării. „E cu totul o altă strategie chirugicală când vorbim de bărbaţi transformaţi în femei sau de femei transformate în bărbaţi. Un transsexual care parcurge drumul de la sexul feminim la cel masculin trebuie să se înarmeze cu mai multă răbdare, iar tratamentul chirurgical este mult mai complex, este în zona microchirurgiei reconstructive. De la bărbat la femeie este puţin mai simplu şi poate fi accesat şi de alte specialităţi nu doar de chirurgia clasică prin prisma tehnicilor microchirurgiei reconstructive”, susţine prof.dr. Ioan Lascăr.

Practic, în cazul trecerii de la femeie la bărbat medicul realizează un autotransplant de ţesut compozit. Se prelevează
diverse tipuri de ţesuturi din diverse părţi ale corpului pacientului, iar apoi cu mijloace microchirurgicale este reconstruit un penis.

„Se ia piele şi muşchi din antebraţ sau din gambă, iar armarea osoasă se face cu fragmente din radius sau tibie. Totul se realizează cu mijloace microchirurgicale. În cazul trecerii de la sexul feminin la cel masculin se foloseşte penisul amputat. Vaginul este reconstruit folosind ţesuturi din acesta”, explică dr. Lascăr.

Viaţa după operaţia de schimbare de sex

Dintre cei cinci pacienţi transformaţi sexual, doi sunt căsătoriţi. Doar unul dintre ei şi-a informat însă partenerul asupra identităţii anterioare. „Una dintre femeile finalizate este căsătorită în Belgia. Ea mai vine din când în când la control şi mi-a spus că soţul ei nu ştie că în trecut a fost bărbat. Reconstrucţia organelor sexuale feminine este extrem de reuşită, extrem de naturală. Practic poţi să păcălesti şi un ginecolog uneori. Aparenţa organului sexual feminim la exterior este impecabilă”, susţine chirurgul Ioan Lascăr.

Un alt pacient, o femeie transformată în bărbat, urmează să îşi dea licenţa în acest an şi este căsătorit cu o femeie.

„Din cei 25-30 de pacienţi care au trecut prin cabinetul meu şi care şi-au exprimat dorinţa de a-şi schimba sexul, cei mai mulţi mi-au spus că au ştiut că vor să facă această schimbare din momentul în care au putut să îşi conştientizeze existenţa, deci chiar din copilărie. Toti transsexualii pe care i-am operat eu au avut in jur de 20 de ani”, spune dr. Lascăr.

Costurile pentru operaţia de schimbare a sexului, suportate integral de CNAS

În SUA o operaţie de schimbare a sexului costă între 20.000 şi 60.000 de dolari. În România este gratuită, costul intervenţiei fiind suportat integral de sistemul naţional de asigurări de sănătate.

„Doar atunci când a fost vorba de implanturi la transsexualii femei au trebuit să si le procure, pentru că este vorba de material proprietate privată (n.r. implanturi mamare). Dar în rest, operaţiile, internările, tratamentul sunt gratuite. Aceşti oameni sunt bolnavi. Transsexualitatea este o boală”, a spus chirurgul Ioan Lascăr.

Cookies