Schema SMishing: de Black Friday, reduse ar putea fi conturile bancare ale celor care accesează link-uri suspecte. Avertizarea DNSC cu privire la SMS-uri false

05 nov. 2024
418 afișări
Schema SMishing: de Black Friday, reduse ar putea fi conturile bancare ale celor care accesează link-uri suspecte. Avertizarea DNSC cu privire la SMS-uri false
Schema SMishing: de Black Friday, reduse ar putea fi conturile bancare ale celor care accesează link-uri suspecte. Avertizarea DNSC cu privire la SMS-uri false. Foto simbol: Pexels

Oamenii care fac cumpărături în perioada reducerilor de Black Friday sunt sfătuiți să fie atenți la eventualele riscuri și țepe. DNSC a transmis astăzi o avertizare.

Atenție la link-urile false!

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat marți, 5 noiembrie, că îi avertizează pe oameni în legătură cu înmulțirea pericolelor în perioada reducerilor de Black Friday, dar și a cumpărăturilor de iarnă.

Sezonul cumpărăturilor online aduce nu doar reduceri, ci și riscuri! În perioada reducerilor de iarnă, a sărbătorilor, dar și de Black Friday, volumul de tranzacții online crește, la fel și notificările de la comercianții din online”, a transmis compania.

DNSC le recomandă internauților să fie atenți la SMishing – Smishing-ul este un tip de înșelătorie prin mesaje SMS, în care atacatorii încearcă să obțină informații personale, cum ar fi datele bancare sau parolele. Ei trimit mesaje ce par a fi de la bănci sau alte instituții, cerând să accesezi un link sau să furnizezi date sensibile.

Infractorii cibernetici se folosesc de această metodă de înșelătorie pentru a trimite mesaje false care par să provină de la firme de încredere.

Iată un exemplu de mesaj fals:

Exemplu de mesaj trimis de hackeri
Exemplu de mesaj trimis de hackeri. Sursa foto: Facebook/DNSC

Recomandări din partea DNSC

DNSC are câteva recomandări pentru internauți, pentru a-i ajuta să se protejeze împotriva atacurilor cibernetice. Iată care sunt acestea:

  • Citiți cu atenție mesajele și evitați reacțiile impulsive.
  • NU accesați linkuri din SMS-uri venite de la surse necunoscute și nu apelați numerele din mesaje suspecte.
  • Nu oferiți niciodată informații sensibile prin SMS.
  • Fiți atenți la mesajele care solicită acțiuni urgente sau informații personale.
  • Verificați cu grijă linkurile și mesajele care pot conține greșeli gramaticale sau de exprimare cu ajutorul instrumentelor gratuite precum virustotal.com sau scamadviser.com.

Ce să faceți dacă ați fost victima unui atac:

  • Contactați imediat banca dacă ați oferit informații legate de card sau date de autentificare.
  • Schimbați parolele conturilor online și activați autentificarea în doi pași (2FA).
  • Raportați incidentul autorităților pe platforma PNRISC (https://pnrisc.dnsc.ro/) sau la numărul de urgență 1911.

Te-ar putea interesa și:

Cookies