Scenariul vaccinării obligatorii la biserică. Poziția oficială a BOR

02 dec. 2021
595 Afișari
Scenariul vaccinării obligatorii la biserică. Poziția oficială a BOR
Sursa: Agenția de știri BOR, Basilica

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a avut o reacție rapidă față de scenariul introducerii certificatului verde la intrarea în biserică, idee prezentată joi de premierul Nicolae Ciucă.

Oficialul BOR susține că accesul în biserică nu poate fi condiționat de certificatul verde, care este în opinia sa un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. El plasează biserica în rândul activităților vitale, cum ar fi accesul în magazine, farmacii sau spitale.

Potrivit lui Bănescu, cine alege „în mod rațional și informat” să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. În opinia sa, acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, „așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”.

Reacția BOR vine după ce premierul Nicolae Ciucă a precizat că o măsură care să prevadă intrarea în biserică doar pe bază de certificat verde este în dezbatere în acest moment.

Bănescu: „Cultele religioase au respectat exemplar măsurile de prevenție”

În favoarea argumentației sale, Bănescu a susținut că accesul într-un spațiu sacru, „unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga”, nu se poate introduce un document care să introducă contextul un plus de protecție și ordine, în condițiile în care există spații care chiar au nevoie de acesta.

Potrivit acestuia, cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală.

„Persoanele din rândul clerului care sfidează necesarele măsuri de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii din care fac parte, ci se și autodiscreditează moral în societate. Exemplele triste, dezavuate și sancționate de Biserică, ale acestor persoane au fost și vor rămâne, din fericire, minoritare”, a conchis Vasile Bănescu, potrivit știripesurse.ro.

Premierul României Nicolae Ciucă a avut joi o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase, iar la finalul reununii a declarat că măsura introducerii certificatului verde la biserică este în dezbatere în prezent. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Daniel a confirmat în urmă cu o săptămână că este vaccinat anti-Covid.

 

Cookies