Scenariu oficial: Piața Unirii, decopertată total, cu tot cu Fântâni, ca să fie schimbat planșeul șubred. Nicușor Dan vorbește de 2 ani cu șantier și cu trafic blocat

14 iun. 2023
6798 afișări
Scenariu oficial: Piața Unirii, decopertată total, cu tot cu Fântâni, ca să fie schimbat planșeul șubred. Nicușor Dan vorbește de 2 ani cu șantier și cu trafic blocat
Scenariu oficial: Piața Unirii, decopertată total, cu tot cu Fântâni, ca să fie schimbat planșeul șubred. Nicușor Dan vorbește de 2 ani cu șantier și cu trafic blocat. Sursa foto: PS4

Nicușor Dan a declarat, marți, că refacerea planșeului din Piața Unirii ar putea să urmeze scenariul în care toată zona va fi decopertată. Acesta a mai spus că există trei faze ale proiectului, dintre care o expertiză preliminară care este gata. Intersecția de la Piața Unirii va fi blocată traficului, însă lucrările trebuie făcute pentru ca planșeul să nu cedeze.

Nicușor Dan a explicat că toată zona planșeului de la Piața Unirii va fi, „cel mai probabil”, decopertată

Primarul general al Capitalei a declarat, marți, la Digi24.ro, că problema planșeului este nivelul mare de degradare al acestuia:

Pentru moment, problema pe care o avem acolo este cu planşeul, care este foarte degradat. Planşeul urmează cursul râului Dâmboviţa în linii mari. (…) Deasupra planşeului este şi metroul şi pasajul.

Edilul Capitalei a spus că există trei faze ale proiectului:

  • o expertiză preliminară care s-a finalizat,
  • o expertiză care a început și care o să spună care este soluția optimă,
  • începerea lucrărilor.

Și aici există două variante – să se decoperteze tot și să se pună alt planșeu. Metroul trece pe lângă, dar nu va fi afectat. Este în responsabilitatea sectorului 4. Deci, prima variantă să se sape tot, a doua să se facă lucrări de întreținere. Din ce înțeleg se merge spre varianta în care se sapă tot și se pune un planșeu nou.

Nicușor Dan a spus că lucrările ar putea dura un an și jumătate sau doi, iar intersecția de la Piața Unirii va fi blocată:

Lucrările vor dura un an și jumătate – doi. Vom avea intersecția de la Unirii blocată. Va trebui să găsim niște metode de ocolire. După ce o să avem expertiza o să facem o evaluare a traficului și a metodei de a devia traficul. O să fie o mare problemă de trafic, dar e inevitabilă. Nu poți să aștepți până o să cadă planșeul. Riscul este pur și simplu să cadă planșeul.

Nicușor Dan a mai menționat că și o parte din fântânile din Piața Unirii, renovate recent, vor fi săpate:

Reparația presupune și reconstrucția zonei. Proiectul va presupune și readucerea la starea inițială.

Ministrul Dezvoltării spunea, în aprilie, că lucrările la planșeul de la Piața Unirii ar putea începe la sfârșitul acestui an sau în 2024

În luna aprilie, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, a transmis că lucrările pentru consolidarea planșeului de acoperire a Râului Dâmbovița de la Piața Unirii vor fi începute la finalul anului 2023 sau în 2024.

Acesta spunea atunci că Guvernul va aproba în ședință o ordonanță de urgență prin care aproximativ 750 de milioane de lei vor fi acordați pentru finanțarea lucrărilor de consolidare a planșeului. Finanțarea va fi făcută prin programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Acest planșeu construit în anii 30, conform expertizelor necesită o intervenție destul de urgentă. Autoritatea locală nu are posibilitatea de a susține o investiție atât de importantă, dar ea este importantă pentru noi toți, nu doar pentru Capitală, ci pentru România.

Râul Dâmbovița este acoperit de planșeu pe toată lungimea Pieței Unirii, iar peste acesta se află pasajul rutier. Pe sub planșeu se află stația de metrou Piața Unirii, una dintre cele mai mari din București, a transmis G4Media.ro.

Ministerul Dezvoltării a cerut Guvernului, printr-un proiect de ordonanță de urgență, alocarea unei sume suplimentare de 760 de milioane de lei. Acest lucru este necesar pentru ca PS4 să execute lucrări de reparații planșeului de beton, conform proiectului pus în dezbatere publică.

Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului, a mai fost precizat în nota de fundamentare.

PS4 a scos la licitație, tot în aprilie, un contract pentru lucrări de consolidare și reabilitare a planșeului. Acesta are o valoare maximală de 840 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies