Scenariu neplăcut: gazele naturale se îndreaptă spre cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani, iar asta înseamnă scumpiri în lanț

14 sept. 2021
2933 Afișari
Scenariu neplăcut: gazele naturale se îndreaptă spre cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani, iar asta înseamnă scumpiri în lanț
Scenariu neplăcut: gazele naturale se îndreaptă spre cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani, iar asta înseamnă scumpiri în lanț

Nu e foarte clar cât de friguroasă sau nu va fi iarna asta, dar dincolo de orice prognoză meteo, vine o prognoză energetică dureroasă: va fi o iarnă scumpă. Iar contextul pandemic prelungit nu ajută economiile lumii.

Nu e vorba doar despre prețul gazelor naturale la noi, în România, ci vorbim de o tendință globală. S-au scumpit materialele de construcții în ultimele luni, s-a scumpit și lemnul de ars în sobe. Asta e o veste proastă pentru cei care se încălzesc iarna astfel. Dar problema mare este cea a gazelor naturale. 

Potrivit CNBC, gazele naturale se apropie de cele mai mari preţuri din ultimii 13 ani. În Europa există deja mai multe estimări și analize care avertizează asupra unui adevărat șoc pe piața energiei.

La capitolul gaze naturale, cele mai multe țări UE sunt profund dependente de importurile din alte ţări, cum ar fi Rusia, Norvegia, și Azerbaidjan.

Prețul gazelor e-n toate prețurile

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale, cererea este uriașă, prețurile au crescut deja după prima repornire a economiiilor de după restricțiile pandemice severe. Iar acum, dacă vine și p iarnă foarte rece sau foarte lungă, prețurile – deja foarte mari – vor crește și mai mult, după cum estimează The Wall Street Journal. Iar când se scumpesc gazele, se declanșează o reacție în lanț care ajunge până la prețul mâncării din farfurie.  

În acest moment, rezervele europene de gaze naturale sunt sub cota normală pentru această perioadă, iar asta nu face decât să complice lucrurile.

Gazele naturale sunt, deja, simțitor mai scumpe în România

Unde găsește România acest scenariu atât de neprietenos? Ca să nu vp mai uitați voi la propriile facturi încă o dată (și, cel mai probabil, să vi se facă iar rău), ne uităm la datele Institutului Național de Statistică.

Potrivit INS, de la începutul acestui an și până acum, energia electrică s-a scumpit în România, în medie, cu 24,6%, iar prețul gazelor naturale a crescut cu 20,5%. Aceste scumpiri au efect de domino, mai mulți producători anunțînd deja că produsele lor finale vor fi mai scumpe și cu 60%.

Despre prețurile la energie au discutat astază, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis și reprezentanți ai companiei Enel, iar dimineață, premierul a stat de vorbă cu ei la Palatul Victoria. Discuțiile vin și după ce Consiliul Concurenței a anunțat verificări la companiile furnizoare, în condițiile în care mulți consumatori au reclamat că au fost anunțați că le crește factura de la o lună la alta. 

Există, deocamdată, o lege în sprijinul consumatorilor vulnerabili, care a fost votată în parlament și a fost  trimisă spre promulgare la Președinție. Ministrul Energiei a declarat că ar mai putea fi adoptată o ordonțață de urgență pentru acordarea de compensații românilor cu venituri medii.

Dar, probabil, cel mai sigur și mai eficient (inclusiv energetic) ar fi să sperăm la o iarnă blândă și scurtă.

Cookies