Traficul din București este plin de nervi, de claxoane și de flash-uri, dar ce o să ne facem când mașinile or să ne ignore toate aceste semnale agresive? România este printre primele țări din UE unde va fi posibilă testarea mașinilor autonome în condiții de trafic reale, anunță Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne au inițiat un proiect de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în care se reglementează condițiile în vederea testării pe drumurile publice din România, pe trasee prestabilite, a autovehiculelor care sunt prevăzute cu sisteme de conducere automatizate.
România se află printre primele țări din Uniunea Europeană unde va fi posibilă testarea mașinilor autonome în condiții de trafic reale, pe drumurile publice. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării declară că acest lucru va duce la creșterea șanselor ca țara noastră să devină un hub de digitalizare și de inovare în regiune.
În țara noastră deja sunt cercetate, la un nivel avansat, tehnologiile care vor deservi transportul în viitor, iar mai multe companii din domeniul ITC s-au orientat către sistemele de conducere autonomă.
„Sunt bucuros pentru că, în sfârșit, propunerea mea de schimbare a cadrului legislativ este în dezbatere publică”, a declarat Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Inițiativa acestui proiect de lege a pornit de la o vizită într-un centru de cercetare din Cluj-Napoca, unde se lucrează la sistemele de conducere autonomă. Astfel, a fost identificată nevoia companiilor care fac cercetare și inovare în domeniu – să-și dezvolte soluțiile nu numai în mediul controlat de laborator sau în poligon, ci și în condiții reale de trafic.
„Este un proiect care arată curaj, dar mai ales deschiderea țării noastre spre noile tehnologii și putem atrage companii și specialiști, România devenind astfel o țară pionieră în acest domeniu. Este un proiect de inovare in administrația publică, care deschide drumul către un domeniu al viitorului”, au declarat reprezentanții din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.