Scenă violentă în STB. O femeie povestește cum un bărbat și-a bătut iubita în autobuz. „Nimeni nu i-a sărit în ajutor!”

11 mai 2023
1927 Afișari
Scenă violentă în STB. O femeie povestește cum un bărbat și-a bătut iubita în autobuz. „Nimeni nu i-a sărit în ajutor!”
Scenă violentă în STB. O femeie povestește cum un bărbat și-a bătut iubita în autobuz. „Nimeni nu i-a sărit în ajutor!”. Sursa foto: Freepik

O doamnă a povestit o experiență neplăcută dintr-un mijloc de transport în comun din București. Aceasta a asistat la o scenă de violență în care un bărbat și-a bătut iubita în văzul celorlalți călători dintr-un autobuz STB. Din spusele femeii, nimeni nu ar fi reacționat.

O femeie a povestit cum un bărbat și-a bătut iubita într-un autobuz STB

O femeie a povestit pe grupul de Facebook Reclamații STB (fostul RATB) București cum o altă femeie ar fi fost lovită de iubitul ei:

Am și eu o întrebare: într-un mijloc de transport în comun în care se petrece o scenă violentă un individ își bătea iubita într-un mare hal lovind-o cu pumnul și cu picioarele!

Aceasta a spus că nimeni nu a intervenit. Șoferul se uita în oglinda retrovizoare fără să ia atitudine, iar călătorii nu ar fi fost mișcați de situație:

Conducătorul de ce oare doar privea în oglindă și nu a făcut nimic împotriva acestui act? Menționez că erau destule persoane care priveau printre care mă aflam și eu împreună cu fetița mea!, a mai spus autoarea postării.

În secțiunea de comentarii, oamenii au spus că firesc ar fi fost apelarea la numărul de urgență 112. Multe persoane au fost nedumerite față de atribuțiile șoferului în acest caz, iar altele au fost dezamăgite față de lipsa de empatie a călătorilor.

Dumneavoastră de ce nu ați reacționat? Ceilalți călători de ce nu au reacționat? Oare șoferul e de vină?, D. S. I.

Să angajeze ăștia de la stb doar cei ce dețin centura neagră, D. B.

Trebuia să iei atitudine dacă te-a mișcat ceva…, C. M.

Părerile s-au învârtit în jurul doamnei care nu a acționat și a șoferului care a văzut scena și nu a făcut nimic.

Un experiment social a fost făcut de doi tineri din Ploiești. Rezultatul: dezamăgitor

Pe internet circulă diferite experimente sociale făcute de oameni pentru a observa reacțiile celor din jurul lor. Din nefericire, rezultatele sunt triste și descurajatoare.

Un astfel de exepriment a fost făcut în Ploiești de Ciprian Dafinescu și Alina Brânză, în urmă cu patru ani. Aceștia au jucat rolurile unui agresor și a unei victime în centrul orașului, zonă intens circulată de mașini și pietoni, dar și în alte locații, a transmis Digi24.ro.

Scena s-a desfășurat astfel: tânărul o lua de păr pe fată și o îmbrâncea, aceasta căzând la pământ. Oamenii se uitau, dar nimeni nu intervenea pentru a salva victima:

Iniţial, ne-am gândit să facem în felul următor: băiatul să agreseze fata, aşteptându-ne ca oamenii să intervină, iar apoi am vrut să facem invers, fata să agreseze băiatul şi automat nimeni să nu intervină. Când am văzut că nimeni nu intervine când fata este agresată, am renunţat la partea a doua, a spus la acea vreme Ciprian Dafinescu.

Un psiholog a explicat acest fenomen al indiferenței:

Putem vorbi de un fenomen al indiferenţei şi a detaşării de ceilalţi. Considerăm că dacă ne-am implica comportamental, ar fi nişte consecinţe negative pe care nu dorim să le trăim, a explicat Keren Rosner, psiholog.

Alice Brânză a spus că este dezamăgită pentru că oamenii nu au intervenit:

A fost dezamăgitor, nu numai faptul că nu au intervenit când el era în acţiune şi mă bătea, ci şi atunci când eu eram pe jos, singură, el plecase de lângă mine şi totuşi ei rămâneau indiferenţi.

În urma experimentului, doar doi oameni au fost mai curajoși – o doamnă mai în vârstă și un tânăr. Ce spune psihologul despre acest lucru:

Persoanele care intervin sunt empatice, sun persoane care au simţ civic, curajoase şi care empatizează foarte mult cu victima. Am observat persoane care încă mai intervin, dar nu sunt susţinute de ceilalţi care asistă pasiv, maxim care fac poze sau filmează, a spus Keren Rosner.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies