Scările Fericirii din Cotroceni au rude care stau la bloc. Tot în București, doar că în Sectorul 6

17 apr. 2023
5117 Afișari
Scările Fericirii din Cotroceni au rude care stau la bloc. Tot în București, doar că în Sectorul 6
Scările Fericirii din Cotroceni au rude care stau la bloc. Tot în București, doar că în Sectorul 6

Știți precis Scările Fericirii, un fel de poartă veselă spre Cartierul Cotroceni pe care intri și urci dinspre strada Doctor Grigore Romniceanu. 

Scara aceasta faimoasă  și mult instagramată (fiindcă și este în top 10 locuri instagramabile din București), care a fost construită prin anii ’20, are rude la bloc: scările fericirii din Sectorul 6.

Le-am descoperit, cu mirare și cu încântare, pe grupul de Facebook “Scară, frumos”, acolo unde oamenii împărtășesc, cu umor, simpatice întâmplări vizuale din viața la bloc. Găsești amenajări individuale sau „de asociație”, anunțuri, supărări și alte interacțiuni umane specifice conviețuirii la bloc.

Și, iată, găsești aici și rudele de la bloc pe care le au, în Sectorul 6, Scările Fericirii din Sectorul 5.

Scările Fericirii din Cotroceni au rude care stau la bloc. Tot în București, doar că în Sectorul 6
Scările Fericirii… la bloc | Sursa foto: Sergiu Anton în grupul de FB „Scară, frumos”

Scările colorate de la bloc sunt însoțite, frumos și logic, de o balustrada la fel de vesel colorată. O idee care le pare multora deloc de lepădat:

Scară veselă, frumoooos 😂 

Asta nu-i o idee rea…😉

Treptele dintre străzile „Dr. Grigore Romniceanu” și „Ion Athanasiu”

De la bloc, ne întoarcem un pic în Cotroceni, la străduța în trepte care a fost construită în anii ’20. La început, bucureștenii îi spuneau „Scăricica”.

Scările Fericirii din Cotroceni
Sursa foto: Cartier Cotroceni

Struduța avea, inițial, trepte mici și trainice din piatră de atunc, iar balustrada metalică din mijloc  avea rolul de a stabili sensurile: pe-o parte a ei se urca, pe alta se cobora.

„Scăricica” a devenit, în folclorul urban, „Scara Fericirii” după ce toate cele cele 85 de trepte largi – acum din beton – au fost  pictate în culorile curcubeului.

În București a mai existat o străduță în trepte la fel de viu pictată, considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Este vorba de strada Xenofon, care face legătura străzii „Dr. Constantin Istrati” cu Aleea „Suter”.

Muzeul Municipiul București amintește că, în vara ui 2014, în cadrul proiectului  „Bucureștiul tău la scară”, artista Eva Radu a reușit să redea, cu ajutorul culorilor, un aspect nou și surprinzător scărilor vechi de peste un secol.

Într-un amestec de modern cu clasic, strada Xenofon a devenit în scurt timp un simbol al orașului, treptele sale înfățișând imaginea a opt dintre cele mai importante edificii culturale și istorice bucureștene: Ateneul Român, Arcul de Triumf, Mausoleul din Parcul Carol, Palatul Parlamentului, Muzeul Național de Artă, Muzeul Țăranului Român, Teatrul Național și Opera Națională.

Strada Xenofon
Clădiri-simbol din București, pictate pe Strada Xenofon
Strada Xenofon
„Cascada” de pe strada Xenofon | Foto: Agerpres

În 2015, pictura a fost reînoită țși a apărut o incredibilă cascadă, care părea că se revarsă spectaculos de-a lungul celor 70 de trepte. Din păcate, timpul și ploile au șters culorile de pe Xenopol..

 Îți recomandăm să citești și:

Cookies