Scandalul pare să se complice în cazul caselor de pe strada Icoanei. În timp ce Nicușor Dan și Primăria Capitalei anunță că lucrările au fost oprite de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 și proprietarul amendat, dezvoltatorii spun că acele imobile nu sunt de fapt clădiri istorice. Totuși, un lucru este sigur, lucrările au fost oprite temporar până la soluționarea cauzei.
Primăria a transmis, într-un comunicat oficial, că proprietarul a fost amendat cu 20.000 de lei, însă dezvoltatorii spun că nu au primit nicio amendă deoarece aveau documentele în ordine. De asemenea, au publicat decizia Instanței în privina plângerii făcută de Nicușor Dan și decizia de la Ministerul Culturii că aceste clădiri nu ar fi monumente istorice.
Rămâne de văzut cine are până la urmă dreptate.
„Lucrările la imobilele din strada Icoanei au fost oprite de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 Bucureşti
În urma demersurilor efectuate de către Primarul General Nicuşor Dan pentru a opri demolarea imobilelor din strada Icoanei nr. 2-8 şi a sesizării Primăriei Municipiului Bucureşti făcute la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2, a fost emisă astăzi, 2 aprilie, Ordonanţa procurorului prin care s-a dispus oprirea temporară a executării lucrărilor de construire până la soluţionarea cauzei.
De asemenea, Poliţia Locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor de şantier.
„Sunt determinat să opresc mutilarea patrimoniului valoros al Capitalei. Voi continua să apăr clădirile de patrimoniu şi să mă opun abuzurilor. Susţin dezvoltarea echilibrată şi legală a oraşului, nu haiducia imobiliară. Mulţumesc autorităţilor care au înţeles urgenţa şi au decis în consecinţă „, a declarat Primarul General.
Lucrările de demolare de pe strada Icoanei nr.2-8 au fost suspendate de către Primarul Capitalei, prin actul de suspendare din 30.03.2021.
Totodată, prin Ordonanţa din 02.04.2021, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunii de executare, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia.
De asemenea, prin Ordonanţa din 01.04.2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control.
Autorizaţia de demolare şi autorizaţia de construire pentru casele aflate la adresa Str. Icoanei 2-8 au fost emise pe 1 octombrie 2020, respectiv 27 octombrie, de vechea administraţie a Capitalei”, anunță PMB într-un comunicat.
„Referitor la mesajul postat de domnul Primar Nicușor Dan
în data de 2 aprilie a.c. pe pagina de Facebook a domniei sale.
1. Procuratura nu i-a dat dreptate, ci va verifica dacă plângerea domniei sale are sau nu temei.
2. Reprezentanții Poliției despre care menționează, au venit și au plecat, constatând că avem toate documentele în regulă. Nu am primit nicio amendă în valoare de 20.000 lei.
3. În data de 31.03.2021, Tribunalul București constată ilegalitatea notificării nr. 960/15.02.2021 emisă de Primarul Municipiului București prin care ni se impunea sistarea lucrărilor. Domnul Primar constatând el însuși profunda nelegalitate a propriului act, a trimis o adresă de revocare a adresei de suspendare din 15.02.2021.
4. Puteți accesa răspunsul Ministerului Culturii și Identității Naționale, care atestă că imobilele în cauză nu reprezintă Monumente Istorice, contrar celor afirmate în mod eronat și nedocumentat de domnul Primar Nicușor Dan.
5. Nici Asociația “Salvați Bucureștiul” și nici ARCEN nu s-au împotrivit demolării, doar domnia sa, în nume propriu, face acest lucru.
Suntem conștienți în acest moment că interesele personale, politice și de imagine ale domnului Primar Nicușor Dan prevalează asupra funcției publice în care a fost învestit, și îl împing către a abuza de funcția ocupată, atât în relația cu forțele de protecție publică pe care le folosește la discreție, cât și cu investitorii străini față de care duce o politică de atacuri nejustificate și de lipsă totală de deschidere la dialog, în ciuda tuturor eforturilor noastre de a îl contacta pentru o discuție constructivă”, transmite Homing Properties alături de două documente de la Tribunalul București și Ministerul Culturii.
Se pare că imobilele nu ar face parte din lista monumentelor istorice.