ARHIVA B365

Cioloș despre existența unor grupuri de interese în sănătate: Cadariu nu mi-a spus niciodată nimic

UPDATE 20.38. Premierul Dacian Cioloș a declarat luni seară că fostul ministru al Sănătății nu i-a spus niciodată despre existența unor grupuri de interese și i-a cerut acestuia să facă publice asemenea informații dacă le deține.

Mie nu mi-a spus niciodată până acum nimic, dacă are ceva elemente, la fel cum au făcut și alți miniștri sau foști miniștri după ce au plecat că sunt grupuri de interese… Eu aștept în continuare să spună public lucrurile astea. Eu întotdeauna ce am avut de spus am spus public și o spun public. Pe de altă parte, am spus că n-o să mă vadă cineva criticând un fost ministru sau ministru. Atunci când am observații de făcut le spun în direct. Dacă domnul Achimaș atât a înțeles din colaborarea pe care am avut-o cinci luni, e problema dânsului„, a afirmat prim-ministrul înainte de participarea la recepția de Ziua Europei.

Cioloș a adăugat că a avut o discuție în cursul dimineții de luni cu Cadariu în cursul căreia fostul ministru i-a atras atenția că reformele pe care intenționează să le promoveze în domeniul sănătății ar duce la privatizarea sistemului sanitar și a subliniat că el nu urmărește acest lucru.

Mie mi-a spus dimineață, când am avut o discuție, că reformele astea pe care vrem să le facem să nu cumva să împingă lucrurile spre privatizarea sistemului de sănătate, că asta s-ar urmări. Nu am niciun obiectiv de a privatiza sistemul de sănătate, nu asta e ideea care e la baza reformei. Eu aș fi așteptat și de la dânsul să vină cu idei de reformă care să țină cont de viziunea pe care dânsul o are — și are o viziune legată de sistemul de sănătate — ci și legat de realitățile cu care ne confruntăm de la o săptămână la alta. Deci mai mult nu am ce să comentez. Eu voi fi transparent cu tot ceea ce fac, voi explica fiecare decizie, oricine va fi ministru Sănătății îi voi cere să facă același lucru, pentru că problema pe care o avem noi acum este o mare neîncredere a cetățenilor în sistemul de sănătate și dacă cu astfel de declarații continuăm să amplificăm această neîncredere nu știu dacă în felul ăsta vom rezolva mai ușor problemele„, a adăugat prim-ministrul.

El a spus că se așteaptă de la oamenii din sistem „să vină cu mesaje care să se bazeze pe realitate și pe fapte care să crească gradul de încredere și nu să arunce petarde care n-au susținere”. „Dacă au susținere, eu aștept pe oricine să vină și să spună public lucrurile respective pentru că eu nu am nimic de ascuns”, a concluzionat premierul. Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat la Antena 3 că trebuie gândită foarte bine reforma în sănătate, „nu doar pentru a răspunde unor opțiuni, unor grupuri care doresc musai să demonstreze că au dreptate”.

Întrebat la ce grupuri se referă, Cadariu a replicat: „Știți foarte bine la cine mă refer. Eu mă refer la sistem în general și la reprezentativitate. Aici avem pe de o parte o masă de pacienți și avem o masă de profesioniști în sănătate care sigur că pot și ei să dezamăgească, pot să greșească, dar ei sunt singurii care reprezintă sistemul și pentru care nu avem decât vorbe de ocară, de ponegrire și de a scădea în continuare încrederea în ei, oare cui folosește aceste lucru?„.

În acelaşi timp, premierul a adăugat că nu a primit nicio informare de la SRI despre sistemul medical, în contextul scandalului dezinfectanții diluaţi folosiți în spitale, dar a adăugat că a avut în urmă cu câteva zile o discuție cu directorul Serviciului, Eduard Hellvig, în cadrul căreia i-a solicitat sprijin, iar acesta i-a precizat că-i va pune la dispoziție o sinteză.

Nu, nu am primit. Am avut o discuție cu domnul director Hellvig, deja, în urmă cu câteva zile și mi-a promis că-mi va trimite în sinteză toate elementele pe care le au și i-am solicitat, într-adevăr, sprijinul și dânsului„, a declarat Dacian Cioloș la Parlament, întrebat dacă a primit informările SRI cu privire la problemele din spitalele românești.

Serviciul Român de Informații a trimis, în ultimii cinci ani, circa 100 de informări despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate, inclusiv legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești, a informat luni instituția. Sursa citată menționează că informările au conținut și „aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară„. SRI afirmă că printre beneficiarii legali ai informărilor pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, prim-ministrul și președintele României.

Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii 5 ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești„, adaugă SRI.

În acelaşi timp, secretarii de stat din Ministerul Sănătăţii trebuie să vină până miercuri cu proiectul unui ordin de ministru care va defini procedurile referitoare la biocide, a anunţat, luni, premierul Dacian Cioloş, el subliniind că ia în calcul completarea sau clarificarea cadrului normativ în acest domeniu.

Din discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Sănătăţii înţeleg că acele proceduri privind controlul biocidelor nu se definesc prin hotărâre de guvern, ci prin ordin de ministru şi am cerut secretarilor de stat din Ministerul Sănătăţii – cu atât mai mult cu cât o să-mi asum pentru următoarele zile direct şi această responsabilitate la Ministerul Sănătăţii – să vină până miercuri cu proiectul de ordin de ministru prin care să definim şi acele proceduri pe biocide şi am în vedere în zilele următoare să vedem mai multe astfel de acte normative care pot fi decise imediat şi care să completeze sau să clarifice cumva cadrul normative pe aceste subiecte„, a anunţat Cioloş, la Parlament.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat sâmbătă că a cerut Ministerului Sănătăţii ca în şedinţa de Guvern de miercuri să vină cu un proiect de modificare a unei HG prin care să se crească exigenţa procedurii de control şi monitorizare a biocidelor.

Am constatat o problemă legislativă în privinţa procesului de verificare şi monitorizare a biocidelor. Această verificare şi monitorizare în România, în momentul de faţă, se face doar pe baza unor documente, deci administrativ, în sarcina producătorilor. Miercuri, am cerut Ministerului Sănătăţii că vină cu un proiect de modificare a unei HG prin care să ameliorăm procedura de control şi monitorizare a biocidelor şi să creştem exigenţa acestui proces de control şi monitorizare”, a declarat şeful Executivului după întâlnirea cu responsabilii din domeniul Sănătăţii.

Aceasta este o primă etapă a măsurilor pe care le avem în vedere pentru a clarifica situaţia. În perioada următoare vom veni cu alte măsuri”, a adăugat primul-ministru.

De asemenea, Corpul de control al premierului solicită celor care dețin informații pentru clarificarea situației dezinfectanților folosiți în spitale să le pună la dispoziția acestei instituții, pe adresa de mail informații@control.ro.

În vederea clarificării situației dezinfectanților medicali, aflată în atenția Corpului de control al primului ministru, puteți trimite orice informații utile la adresa de e-mail informatii@control.ro, însoțite, în măsura posibilă, de elemente de suport pentru aceste informații și de datele dumneavoastră de contact„, se precizează într-o postare de luni, de pe pagina de Facebook a Corpului de control.

Conducerea Corpului de control al prim-ministrului a participat sâmbătă la Palatul Victoria la un comandament convocat de premierul Dacian Cioloș la care au mai fost prezenți responsabili din ministerele Sănătății și Afacerilor Interne și ai Cancelariei Primului-Ministru pe tema situației din sănătate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button