ARHIVA B365

Scandalul DEZINFECTANȚILOR. Testele făcute de Ministerul Sănătăţii, CONTESTATE

Acuzaţii grave vin din partea Alianței Medicilor, care respinge testele realizate de Ministerul Sănătăţii, teste a căror relevanţă este discutabilă, susţine preşedintele Alianţei, Bogdan Tănase, potrivit RFI.

Este vorba despre testele de contaminare, de bacteriologie, ce urmăreau să vadă dacă existau bacterii pe suprafețe și pe mâinile personalului. Aceste teste au verificat eficiența substanțelor dezinfectante, nu concentrația acestora. S-au testat doar bacteriile. Nu s-au testat viruși, spori sau fungi. De exemplu, nu s-a testat dacă este prezent virusul hepatitei C pe suprafețe sau pe instrumentarul chirurgical sau endoscopic„, a susținut acesta.

În condiţiile, în care peste 2.000 de săli de operaţii din ţara noastră au fost dezinfectate cu substanţe diluate, neconforme, problema siguranţei pacienţilor devine tot mai controversată.

Personal, nu mă simt în siguranță. Fiecare medic, fiecare om are resorturile lui și poate acționa în consecință. Eu consider că în acest moment pacienții nu sunt în siguranță, așa cum a declarat domnul ministru. Închipuiți-vă că sunteți într-un avion și cineva, fără nicio calitate, anunță că acolo este o bombă. În acel moment avionul aterizeză pe cel mai apropiat aeroport și se duce o anchetă pentru a confirma sau a infirma existența unei bombe. În sistemul de sănătate din România s-a semnalat o bombă și totuși, avionul merge mai departe fără să se oprească, fără ca cineva să își pună măcar o problemă„, a mai declarat Tănase.

Declaraţiile vin după ce în ultima săptămână, o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, diluează substanţele de 10 ori, după ce le vinde la suprapreţ. În multe cazuri, contractele au fost semnate prin atribuire directă, nu prin licitație. Între timp, Parchetul General a început urmărirea penală în cazul dezinfectantilor diluaţi.

Și Ministerul Sănătăţii a terminat controalele.

S-au făcut 3526 de teste, unele erau încă în curs de efectuare și în unele cazuri s-au verificat și substanțe de la alte firme. Sub 5% sunt teste neconforme. Testate s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare, direcțiilor de sănătate publică și în cele private. Se verifică pe mâini, pe obiecte modul în care se realizează procesul de dezinfecție, dacă produsul a avut efectul scontat, în sensul distrugerii microorganismelor. În peste 95% din cazuri, testele au fost conforme„, a declarat ministrul Cadariu.

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi a stârnit revoltă în rândul medicilor. Unul dintre aceştia lansează acuzaţii grave la adresa guvernanţilor.

Cum să fac eu performanță în sistemul ăsta infect? Unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație vine cu probe clare despre o chestiune pe viață și pe moarte. Ministerul cu șopârlele lui se ascunde pe după deget. Iese acum și zice „păi stai că nu e așa, lucrurile sunt okay, calmați-vă, nu e panică.”

Trăim în țara lui las’ că merge și așa, las’ că schimbăm iar bordurile, las’ că morții nu mai vorbesc, las’ că-i păcălim cu 10%, las’ că ieșim repede dacă furăm ca-n codru. Zecile de milioane de euro se pierd în eter, în substanțe proaste, în secții goale, în aparate care zac pe holuri. Și mor zeci, sute, mii de oameni. Uite d-asta plecăm, băi Achimașe, băi Cioloș! Plecăm că ne e scârbă de toate măgăriile astea, nu din pricina salariilor mici!„, s-a plâns de neregulile din sistem, într-o postare impresionantă pe Facebook, unul dintre medici.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button