ÎN BUCUREȘTI

Scandalul demolărilor de la metrou umple stațiile. Cetățean și Ales implicat+entuziast, primarul S2 este acolo. În operațiunea cu ciocane și baroase, directorul Metrorex a pus mâna pe rangă

În această dimineață a început demolarea magazinelor din stațiile de metrou. Operațiunea a început cu stațiile din Sectorul 2, unde autoritățile zis: "Gata, pică tot ce n-are autorizație nici de la noi de la sector, nici de la Capitală". Când au apărut muncitorii cu unelte și ustensile de dezmebrat, dărâmat și demolat crovirgării, merdenelării și alte prăvălii, a apărut și valul de nemulșumiri. Proprietari ai magazinelor din subteran și angajați foc și pară. Proprietarii spun că autoritățile nu aveau niciun drept să le spargă lacătele, cu atât mai mult cu cât unele magazine aveau marfă înăuntru. La demolări s-a dus, cu noapte-an cap, și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. "Chioșcurile sunt amplasate ilegal!", a spus el categoric.

Dimineața zilei de miercuri a fost una tensionată la stația de metrou Ștefan cel Mare, locul unde a început deja demolarea buticurilor din subteran. Acolo s-au întâlnit făcut taberele. Pe de-o parte ,primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu și alți reprezentanți locali, iar de cealaltă parte proprietarii chioșcurilor și angajați ai lor.

Decizia de demolare a choșcurilor a fost întâmpinată cu nemulțumire  și de membrii Unității – Sindicatul Liber Metrou (USLM), care au protestat la fața locului. Ei consideră această acțiune drept una ilegală. Mai mult, reprezentanții USLM susțin că toate magazinele din subteran sunt construite conform legislației în vigoare, au acordul Metrorex, iar 80% dintre spațiile comerciale din stațiile de metrou sunt proprietatea Sindicatului Liber Metrou.

Explicația primarului Radu Mihaiu: „Construcțiile sunt amplasate ilegal”

„Nu există nicio autorizaţie de construire dată nici de Sectorul 2, nici de Capitală, nici de nimeni, drept urmare, aceste construcţii sunt amplasate ilegal în Sectorul 2. Înţeleg şi există un raport al Metrorex că îngreunează inclusiv ieşirea în caz de incendiu şi aseară Poliţia Locală a suspendat activitatea acestor agenţi economici şi, de asemenea, am dat o dispoziţie pentru desfiinţarea lucrărilor construite ilegal”, a spus Radu Mihaiu. Acesta a adăugat faptul că el poate discuta doar despre situația evacuărilor din Sectorul 2, deoarece nu poate estima când și cum se vor demola magazinele din subteran aflate în restul Capitalei.

„În acest moment, din punctul nostru de vedere, administrarea acestor spaţii este a Metrorex. Înţeleg că o societate, am vorbit mai devreme cu un administrator al Sindomet, dacă nu mă înşel, care spunea că au contract. Înţelegerea mea este că acest contract este expirat (…) Aceste construcţii nu au autorizaţie de construire şi sunt un real pericol în ceea ce priveşte evacuarea la incendiu”, a spus primarul Sectorului 2.

Radu Mihaiu speră că va elimina până la finalul săptămânii magazinele construite ilegal din stațiile de metrou Ștefan cel Mare, Piața Iancului și Pipera, care sunt singurele stații din Sectorul 2 în care se află buticuri.

În ceea ce privește marfa rămasă în interiorul chioșcurilor, primarul îi îndeamnă pe proprietari să vină să își ridice bunurile în cel mai scurt timp. În caz contrar, produsele vor fi sigilate și stocate într-un depozit. “Vor fi demolate tot astăzi [n.r.magazinele care încă au marfă înauntru]. Am vorbit cu proprietarii și încercăm sa-i contactam pe toți pentru a-și ridica marfa. În cazul în care nu va fi ridicată, ea va fi luată și sigilată, cu procese verbale și va fi depozitată, în siguranță. Proprietarii o pot ridica. E mult mai bine dacă proprietarii ridică singuri”

Proprietarii aveau termen de evacuare până pe 2 aprilie, potrivit Metrorex

Termenul limită pentru eliberarea spațiilor comerciale din subteran a expirat vineri, 2 aprilie la miezul nopții, potrivit comunicatului emis de Metrorex. Contractul de asociere dintre Metrorex și USLM, care deține 80% din magazinele aflate în stațiile de metrou, a expirat din anul 2018, astfel că domeniul public a fost ocupat în mod ilegal în ultimii trei ani.

Metrorex spune că spațiile comerciale nu prezintă autorizații de construire emise și pot reprezenta un pericol adevărat pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou, deoarece aceste chioșcuri îngreunează evacuarea în cazuri de urgență, cum ar fi incendiile. De asemenea, magazinele din subteran îngreunează sau obturează accesul la hidranții interiori. Nu în cele din urmă, nicio construcție realizată după 2010 în incinta stațiilor de metrou nu are aviz ISU.

Directorul general al Metrorex a pus și el mâna pe-o rangă

Polițiștii locali din Sectorul 2 și jandarmii au format un cordon de protecție între proprietarii gheretelor și angajații acestora și persoanele care au fost însărcinate cu demolarea spațiilor comerciale. În ciuda eforturilor de a detensiona situația, la fața locului au apărut și sindicaliști care au început să protesteze împotriva demolărilor, dar și directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, care a pus mâna pe o rangă și a început să forțeze ușa unui chioșc.

„Hai, îmi trebuie un curajos. Trebuie să luăm o decizie rapidă” spune acesta în filmarea surprinsă de un jurnalist.

Primarul sectorului 6 anunță începerea demolărilor pe raza sectorului 6 chiar de vinerea aceasta

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, și-a anunțat solidaritatea față de ministrul Transporturilor și ministrul de Interne în ceea ce privește demolarea chioșcurilor din stațiile de metrou pe pagina sa de Facebook. Acesta anunță că mai este de rezolvat cadrul legal pentru ca eliminarea chioșcurilor să înceapă și în sectorul 6.

„Da, mizeria tranziției, simbolul prăduiri și ilegalităților anilor ’90, statul în stat, reprezentat de “sindicate”-ul de la metrou trebuie să ajungă la sfârșit. Primăria Sectorului 6 este alături de ministrul Transporturilor și de ministrul de Interne în procesul de punere în legalitate a spațiilor ocupate abuziv la metrou pe raza teritoriului Sectorului 6.

Am primit ieri o adresă a Metrorex în acest sens și lucrăm la punerea în legalitate (sunt câteva formalități) să începem vineri sau, cel mai târziu, săptămâna viitoare eliberarea stațiilor de metrou de pe raza Sectorului 6. Poliția Locala și ADP Sector 6 vor elibera spațiile Metrorex de acele chioșcuri parazit, care generează imense probleme inclusiv pe avizare ISU (avem un raport în acest sens) și… să nu uităm de #colectiv.

Felicitări ministrului Drulă pentru bărbăție!”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Totul a început de pe 26 martie, când circulația trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanți ai sindicatului USLM în stația Piața Unirii, aceștia coborând în tunel, pe șinele de metrou.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drula, a pus protestul de la acea dată pe seama anunțului privind eliberarea spațiilor comerciale și i-a sfătuit pe angajații de la metrou să „nu se lase amăgiți de superiori”. Acesta a declarat în urma protestului că „de fapt se pare că de acolo a pornit acest aşa-zis conflict de muncă, din notificările care au fost trimise joi pentru eliberarea acestor spatii care se află pe domeniul public fără acte”.

 

Sursa foto: cotidianul.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button