Scandalul de la Sectorul 1 continuă. De ce au nevoie cei din PSD pentru a o demite pe Clotilde Armand

11 aug. 2021
388 Afișari
Scandalul de la Sectorul 1 continuă. De ce au nevoie cei din PSD pentru a o demite pe Clotilde Armand
Scandalul de la Sectorul 1 continuă. De ce au nevoie cei din PSD pentru a o demite pe Clotilde Armand. Sursa foto: Facebook

Reprezentanții Partidului Social Democrat au anunțat începerea strângerii de semnături pentru referendumul care ar putea duce la demiterea primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. Pentru a ajunge însă la referendumul propriu-zis, social-democrații conduși de Marcel Ciolacu trebuie să îndeplinească mai multe etape anevoioase.

Sectorul 1 se află, în continuare, în mijlocul unui scandal. Dacă până acum câteva săptămâni Clotilde Armand, primarul de sector, se confrunta cu criza gunoaielor care ocupaseră fiecare colț de stradă, acum situația se complică. Membrii Partidului Social Democrat, în frunte cu Marcel Ciolacu, președintele organizației politice, solicită demiterea primarului de la Sectorul 1.

„Ne trebuie 52.000 sau 53.000 de semnături”, anunță Ciolacu, în vederea demiterii lui Armand

În acest sens, PSD a început strângerea de semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand, iar Marcel Ciolacu se declară destul de optimist în acest demers. Liderul social-democraților a subliniat faptul că planul său va fi gata la sfârșitul lunii august, potrivit Adevărul.

„Sunt peste 15.000 de semnături strânse. Ne trebuie 52.000 sau 53.000 de semnături. (…) E clar că doamna Clotilde Armand a coordonat un grup infracţional care a dus la fraudarea alegerilor. De ce stau procurorii şi nu termină ancheta? (…) Dacă nu se încheie ancheta, o să mergem în zona cu referendumul şi o să ne implicăm direct, absolut tot partidul” a declarat Marcel Ciolacu.

Procedura de demitere a lui Clotilde Armand nu este, însă, atât de ușoară

În practică, pașii pentru demiterea primarului Sectorului 1 sunt mai complicați. Înainte de toate, PSD-iștii trebuie să convingă cel puțin un sfert din cetățenii cu drept de vot și domiciliu în Sectorul 1 să semneze cererea de demitere a lui Clotilde Armand. Această cerere va ajunge mai apoi la prefectul Capitalei. Într-adevăr, este vorba de minim 52.000 de semnături, deoarece populația cu drept de vot și reședință în Sectorul 1 este de 208.000 de locuitori.

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului, va avea obligația de a verifica dacă se respectă toate condițiile:

  • dacă există o cerere în care să fie indicate motivele care justifică organizarea unui referendum
  • dovada susţinerii organizării referendumului de cel puţin 25% din numărul de cetăţeni cu drept de vot
  • existenţa unor dovezi care sunt imputabile edilului (hotărâri judecătoreşti de anulare a unor acte emise de primar, dovezi privind organizarea defectuoasă a serviciilor publice din subordinea primăriei etc.)

Prin urmare, Alin Stoica va avea doar obligația de a verifica dacă toate actele și procedurile formale sunt în regulă, acesta nu decide dacă acest referendum este benefic sau nu.

La votul împotriva lui Clotilde Armand celor de la PSD le trebuie prezență de cel puțin 30%

Referendumul este abia ultima etapă a procesului de demitere a primarului de la Sectorul 1, Clotilde Armand. În primul rând, trebuie să se atingă pragul prezenței, adică 30% plus unu din numărul total al cetățenilor cu drept de vot și domiciliu pe raza sectorului. Apoi, din aceste voturi, 25% ar trebui să fie validate.

În cifre, asta ar însemna că PSD ar trebui să aducă la urne circa 63.500 de persoane din Sectorul 1, o cifră extrem de greu de atins dacă ne gândim că la ultimele alegeri locale PSD a primit 27.648 voturi, iar Daniel Tudorache a primit 35.351 voturi.

Scandalul dintre Clotilde Armand și Dan Tudorache este departe de sfârșit

Posibila fraudare a alegerilor a revenit în mijlocul opiniei publice după ce au apărut noi imagini din sala unde se aflau voturile la finalul alegerilor. Deşi nu pot fi distinse chipurile celor care se află în apropierea voturilor, PSD acuză că în respectivele clipuri ar fi Clotilde Armand. Edilul a negat faptul că ar apărea în aceste clipuri.

Polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz, numără voturile de la alegerile din luna septembrie a anului trecut. Procedura se va încheia la sfârșitul lunii august, pentru ca apoi să urmeze audieri și analizarea imaginilor de pe camerele de luat vederi.

Cookies