Scandalul de la Opera Naţională. Ultimele decizii anunţate de ministrul Culturii

de:
20 apr. 2016
0 Afișari
Scandalul de la Opera Naţională. Ultimele decizii anunţate de ministrul Culturii

„Având în vedere evoluția situației de la Opera Națională București, care a scos la iveală o serie de dezechilibre grave și de disfuncționalități structurale, doresc să anunț cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile și analiza situației de la Opera Națională București vor servi și altor instituții de spectacol din țara noastră.

Am decis o soluție în două etape:

a. un interimat de 3 luni la Opera Națională București – sub conducerea dlui George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg și a dnei Alina Cojocaru în Opera Națională București, medierea cu ajutorul ministerului și începerea reformei în vederea celei de-a doua etape.

b. un nou manager de talie internațională pentru Opera Națională.

Decizia luată în urma negocierilor este una pragmatică. Este nevoie de o perioadă de tranziție care să poată pregăti Opera Națională pentru o funcționare deschisă. Vreau să ofer garanții Alinei Cojocaru și lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue. De asemenea, lui Vlad Conta și lui Tiberiu Soare le mulțumesc pentru munca depusă și contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni și va verifica toată situația contractelor și problemele de personal din instituție.

Ministerul își rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcție generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat. Ministerul va veni în sprijinul artiștilor de la Operă și va încerca să găsească soluții pentru deficiențele structurale și pentru lipsurile semnalate”, a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe Facebook.

George Călin a fost numit director general interimar al ONB după ce, la jumătatea anului trecut, directorul Operei Naționale București, Răzvan Ioan Dincă, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în declarații și conflict de interese.

Ulterior, George Călin a fost înlocuit cu Tiberiu Soare, după un raport al Curții de Conturi ce prezenta nereguli în actele instituției de cultură bucureștene.

Un conflict de amploare a izbucnit după ce Tiberiu Soare a fost numit director general interimar al ONB, pe 4 aprilie. O zi mai târziu, coordonatorul baletului ONB, Johan Kobborg, a anunțat că va demisiona, după ce funcția sa, de director al Baletului Operei, a fost scoasă de pe site-ul instituției. În replică, Soare a spus că respectiva funcție nu exista în organigramă. Ulterior, Tiberiu Soare a fost numit director adjunct, iar postul său de director general interimar a fost preluat de Vlad Conta.

Plecarea lui Kobborg a fost întâmpinată cu manifestații de susținere din partea balerinilor ONB, dar și cu proteste din partea unor angajați ai Operei, care au spus că există discrepanțe mari între salariile angajaților autohtoni și ale colaboratorilor străini.

Cookies