ESENTIAL

Scandalul datelor de la Ministerul Sănătății continuă. Corpul de control a sesizat Parchetul

Scandalul datelor de la Ministerul Sănătății continuă. Corpul de control a sesizat Parchetul „in rem” privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Scandalul datelor de la Ministerul Sănătății continuă

Decizia Corpului de control vine după finalizarea controlului la Ministerul Sănătății, în urma scandalului privind accesarea datelor despre vaccinare de către consilierul onorific al ministrului, Ștefan Voinea. Recent, întrebat despre o eventuală demisie în cazul în care Corpul de control al premierului va constata nereguli, Vlad Voiculescu a declarat că „dacă cineva a făcut ceva greșit trebuie să răspundă pentru asta.”, potrivit Digi24.

Corpul de control a constatat că în data 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV de pe un IP găzduit pe un server privat din Germania. De asemenea, Corpul de control constată că un consilier onorific poate „crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese”, pentru că nu are atribuții specifice unui funcționar public.

Corpul de control a sesizat Parchetul

Comunicatul Corpului de Control: 

„În urma verificărilor realizate de echipa de control până în prezent au fost identificate următoarele aspecte:

-Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

-În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

-Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

-La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

-Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003, deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese.”

După ce a fost trimis Corpul de control la ministerul Sănătății, de către premier, Ștefan Voinea declara că nu are o fișa a postului, fiind doar consilier onorific, însă a primit contul și parola de acces de la minister.

Voiculescu: „Dacă cineva a făcut ceva greșit trebuie să răspundă pentru asta.”

În urmă cu o lună, ministrul Sănătății a spus că „i-a dat voie” consilierului onorific Ștefan Voinea să acceseze date din Registrul Național de Vaccinări și susținea că acesta „avea dreptul legal să acceseze date”, potrivit sursei citate.

„Evident că i-am dat voie. A fost una dintre atribuțiile sale. Evident că de asta se ocupa. Avea dreptul legal să acceseze datele. Nu vorbim despre date secrete. Nu sunt date clasificate. Ministerul Sănătății a făcut solicitare la INSP. Lucrurile sunt cât se poate de clare. Accesul este al ministerului Sănătății, nu al unei persoane sau alta”, a declarat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a fost întrebat dacă va demisiona în cazul în care Corpul de control al premierului va sesiza DIICOT pentru accesarea datelor. Ministrul Sănătății a răspuns: „Dacă cineva a făcut ceva greșit trebuie să răspundă pentru asta.”

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății declara că un consilier onorific nu poate avea acces la parole care aparţin unui secretar de stat, pentru că un astfel de consilier „are alte atribuţii” şi „nu are o fişă de post”.

Totodată, Nelu Tătaru a mai precizat că după analiza Corpului de control al premierului pe tema publicării datelor despre testări şi vaccinări se va decide dacă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, va fi chemat la audieri în Parlament pe acest subiect, conform sursei citate.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button