Scandalul caselor demolate de pe strada Icoanei din București, faza pe blesteme. Misterioasa Bucureștioara, pârâul din adâncuri “care poate dărâma orice s-ar ridica”

08 dec. 2021
40713 Afișari
Scandalul caselor demolate de pe strada Icoanei din București, faza pe blesteme. Misterioasa Bucureștioara, pârâul din adâncuri  “care poate dărâma orice s-ar ridica
Scandalul caselor demolate de pe strada Icoanei din București, faza pe blesteme. Misterioasa Bucureștioara, pârâul din adâncuri “care poate dărâma orice s-ar ridica"

La sfârșitul lui 2021 au fost demolate trei case construite acum mai bine de o sută de ani pe strada Icoanei din București, deși autorizația pentru această faptă nu avea aprobarea PMB. La fața locului a venit însuși Primarul General Nicușor Dan, însă apariția sa fizică nu a avut niciun efect. Istoricul și academicianul Georgeta Filitti a locuit pe strada Icoanei și spune că orice se va construi în zonă nu va rezista: sub clădiri încă mai are viață pârâul Bucureștioara, care are puterea să șubrezească orice construcție. Mai jos, poziția Primăriei, a dezvoltatorului imobiliar, a locuitorilor zonei protejate, a Ordinului Arhitecților și, preferata mea, poziția Bucureștioarei la "Make Bucharest Great Again", un proiect dedicat salvării patrimoniului orașului.

Da, da, exact cum ați citit: poziția Bucureștioarei, sau altfel spus, pe unde curge ea prin București nevăzută, cu al său “blestem al naturii” pe care-l mai știu doar bătrânii din cartier. Dar înainte de toate, cum a început joaca de-a demolatul care-a ținut până s-a demolat?

case, demolate, icoanei
Asa arata in această dimineață, 7 decembrie 2021, locul pe care au fost cândva niste case vechi, vis a vis de Scoala Centrala de fete din Bucuresti. Foto Antoaneta Dohotariu.

Ce a fost demolat, mai exact? Unii vor spune că acolo erau doar niște cocioabe insalubre. Alex Iacob, fotograf și explorator urban (Reptilianul.ro) a intrat în aceste clădiri în anul 2013, fără să știe că le imortalizează. Astăzi, 7 decembrie 2021, ele nu mai sunt. Ce-am avut și ce-am pierdut?

demolari, icoanei
“Nu erau case abandonate, o singură casă era abandonată dar avea două etaje și frontoane interesante care puteau fi reparate și puse în evidență. Foto credit Alex Iacob, reptilianul.ro., imagine din anul 2013. Aceasta casă nu mai exista astazi, a fost odată ca niciodată.
Foto credit reptilianul.ro, imagine din anul 2013.

Florina Rogalski, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național Școala Centrală din București, care se află chiar peste drum de clădirile demolate, a urmărit cu emoție evoluția situației din ultimii ani.

demolarea, caselor, icoanei
„Bătălia nu a fost pierdută, noi vom urmări dezvoltarea acestui proiect și respectarea legilor de construcție într-o zona protejată”. Foto credit Hotnews. Această casă nu mai există astăzi.
proiect, imobiliar, icoanei, in locul, caselor, demolate
„Autorizaţia de construcţie şi demolare a fost obţinută la sfârşitul lui 2020, după mai multe consultări cu Comisia de Cultură şi Comisia de Trafic, care au solicitat corecţii la proiect, corecţii ce au fost implementate” declară dezvoltatorii imobiliari. Asa va arăta proiectul care va inlocui casele vechi. Imagine preluată de pe site-ul icoaneigardens.ro.

Am cerut fie ca acele case fie să fie restaurate, fie să se construiască ceva nou în consonanță cu stilul caselor de pe Icoanei”

Profesor Doctor Florina Rogalski: “Nu erau case abandonate, o singură casă era abandonată dar avea două etaje și frontoane interesante care puteau fi reparate și puse în evidență. Casa de pe colțul străzii Icoanei fusese restaurată de mai multe ori și funcționase drept restaurant cu terasă până la izbucnirea pandemiei de Covid-19. În apropiere de Biserica Icoanei mai există o casă memorială care a putut fi restaurată prin grija moștenitorilor. A fost restaurată și i s-a redat eleganța și unicitatea stilului de a construi de altădată. Bătălia nu a fost pierdută, noi vom urmări dezvoltarea acestui proiect și respectarea legilor de construcție într-o zona protejată”.

prof, dr, florina rogalski
Prof. Dr. Florina Rogalski are o cariera de 41 de ani in invațamânt si militează pentru salvarea arhitecturii cartierului Icoanei. Foto Antoaneta Dohotariu.

Profesor Doctor Florina Rogalski: “Școala Centrală de Fete a dus o bătălie concertată acum câțiva ani împotriva acestor demolări și a unor construcții moderne și prea înalte, nepotrivite cu stilul arhitectural atât al Școlii Centrale de Fete, opera lui Ion Mincu din anul 1890, cât și cu stilul caselor întregului cartier Icoanei. Au luptat pentru respectul față de trecut directorii de atunci, profesorii și o organizație a foștilor elevi ai Școlii Centrale, condusă de Edmond Niculușcă. Am câștigat lupta pentru câțiva ani de zile, cu toții cerând fie ca acele case să fie restaurate, fie să se construiască în consonanță cu stilul Bucureștiului interbelic”. Ideea distrugerii clădirilor de pe strada Icoanei 2-8 ( aflate vis-a-vis de Școala Centrală de Fete despre a cărei dezolantă renovare am scris aici) a apărut pe vremea Primarului Gabriela Firea.

case, demolate, icoanei
Imagine de astăzi, 7 decembrie 2021, terenul a fost eliberat. Foto Antoaneta Dohotariu.

Gabriela Firea a aprobat demolările din Icoanei 2-8 în ultimele sale zile de mandat

În ultima sa zi de mandat, Primarul General a aprobat începerea lucrărilor de demolare. Iar în penultima zi, a emis autorizația pentru construirea în locul lor a unui bloc de locuințe cu patru etaje, cu spații comerciale la parter. Casele se află în două zone protejate ale Bucureștiului, Icoanei și Jean Louis Calderon, amândouă cu grad maxim de protecție.

case, icoanei, demolate
“În urmă cu 12 ani, mafia imobiliară dorea să ridice peste drum de Școala Centrală un turn cu 12 etaje”, foto credit Hotnews.
În urmă cu 12 ani, mafia imobiliară dorea să ridice peste drum de Școala Centrală un turn cu 12 etaje”

Directorul Administraţiei Municipale de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Edmond Niculuşcă, fost elev al Școlii Centrale, a reacționat când Nicușor Dan a reușit să oprească demolările. În urmă cu 12 ani, când am deblocat fondurile pentru restaurarea şcolii, mafia imobiliară încerca să ridice, peste drum de clădirea proiectată de Ion Mincu, un turn de 12 etaje. Atunci, Nicuşor Dan și Salvați Bucureștiul a reuşit să salveze mutilarea zonei istorice Icoanei. Primarul general actual a suspendat autorizaţia de demolare emisă de administraţia Firea până pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au făcut un litigiu şi au suspendat actul primarului general ieri, dar în urmă cu două zile Nicuşor Dan a emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare”, declara directorul AMCCRS, citat de Agerpres.

case, demolate, icoanei
Imagine din anul 2013, foto credit Alex Iacob, reptilianul.ro
Până și Primarul Nicușor Dan a fost pus în fața faptului împlinit

Nicușor Dan, Primar General: ”Situația e următoarea: ei au autorizație din octombrie 2020, cu valabilitate de 12 luni. Deci a expirat în octombrie 2021. Au solicitat prelungirea cu încă 12 luni. Prin dispoziție de primar, am respins prelungirea, având la bază un raport al arhitectului șef care spune că autorizația este nelegală. Deși imobilele nu au valoare individuală de monument istoric, fac parte dintr-o zonă protejată. Toate documentele naționale și internaționale de protecție a patrimoniului spun că au valoare și trebuie păstrate sau încorporate în clădiri noi”, a declarat Nicușor Dan pentru TVR.

demolarea, caselor, icoanei
Au solicitat prelungirea cu încă 12 luni. Prin dispoziție de primar, am respins prelungirea, având la bază un raport al arhitectului șef care spune că autorizația este nelegală. Foto credit Hotnews.
panou, santier, case, demolate, icoanei
Zona Icoanei are grad maxim de protecție. Fotografie din 7 decembrie 2021, Antoaneta Dohotariu.
Dezvoltator imobiliar: “Casele nu sunt clasate ca monumente istorice, deci nu există obligaţia păstrării lor”

Compania Homing Properties anunță că a câştigat procesul împotriva Primăriei Capitalei şi poate relua lucrările la proiectul Icoanei Gardens, amplasat pe strada Icoanei nr. 2-8. Compania va dezvolta în această zonă un proiect rezidenţial ce presupune o investiţie de 10 milioane de euro, iar proiectul va integra elemente din clădirile vechi (Strada Icoanei nr. 2-8), pe care le-a achiziţionat încă din 2018. Conform documentelor furnizate de Ministerul Culturii, acestea nu sunt clasate ca monumente istorice şi nu sunt nici vizate pentru a fi clasate ca monumente istorice, deci nu există obligaţia păstrării lor. Autorizaţia de construcţie şi demolare a fost obţinută la sfârşitul lui 2020, după mai multe consultări cu Comisia de Cultură şi Comisia de Trafic, care au solicitat corecţii la proiect, corecţii ce au fost implementate”, se arată într-un comunicat publicat pe News.ro. Puteți citi și alte precizări din comunicat la finalul acestui articol.

icoanei, proiect, imobiliar, in locul, caselor, demolate
„Compania va dezvolta în această zonă un proiect rezidenţial ce presupune o investiţie de 10 milioane de euro, iar proiectul va integra elemente din clădirile vechi (Strada Icoanei nr. 2-8), pe care le-a achiziţionat încă din 2018”, imagine preluata de pe site-ul icoaneigardens.ro.
Legislația nu ne ajută, ar trebui să fie acordată cu realitatea, iar aceste reglaje trebuie să vină de sus, de sus de la Guvern”

Emil Ivănescu, președinte al Ordinului Arhitecților București pentru B365.ro: Situația de pe strada Icoanei se datorează unor vicii de procedura. Deși dezvoltatorii aveau autorizația de demolare expirată , există câteva opinii ca s-ar fi folosit de o relaxare a procedurilor datorată pandemiei de Covid-19. Noi trebuie să avem grijă de patrimoniu, doar că legislația de astăzi nu ne ajută. Nu este puternică și nu este nici foarte dură cu cei care o încalcă. Sunt multe clădiri în București aduse în stadiu de degradare în mod voit și apoi demolate cu acte în regulă, legal. Este o practică ce trebuie amendată. Există o tehnică a celor care cumpără clădiri vechi în zone foarte bune din București, clădiri care nu sunt monument istoric, și pe care le aduc în starea de ruină”.

case, demolate, icoanei
Imagine de astazi 7 decembrie, 2021, foto Antoaneta Dohotariu.
Patrimoniul este o valoare a orașului dar cadrul legal care-l protejează nu este actualizat”

Emil Ivănescu, președinte al Ordinului Arhitecților București: “Terenurile sunt extrem de valoroase în zonele centrale și cât timp nu există o politică reală de protejare a patrimoniului, o lege care să țină cont de realitățile de azi, de piața din ziua de azi, asistăm la ceea ce s-a întâmplat pe strada Icoanei. Legislația ar trebui să fie acordată cu realitatea, iar aceste reglaje trebuie să vină de sus, de la Guvern, ca politică de stat pentru patrimoniu.  Ar trebui să existe o politică de stat în acest sens. Din păcate, noi ce putem amenda în mod legal sunt lucrurile care țin de procedură. Patrimoniul construit este o valoare esențială a orașului dar cadrul legal care-l protejează nu este actualizat. Nu avem o politică reală care să ajute atât patrimoniul, cât și pe proprietarul care-l deține. Mereu va exista un conflict între Piața imobiliară și Cultură, între societate, între cei care vor să păstreze memoria arhitecturală a orașului și cei care vor să-l dezvolte. Însă această lupta este falsă, cele două pot co-exista împreună, cum se întâmplă în străinătate”.

scoala, centrala, de, fete
Bucurestioara trece si prin Cartierul Icoanei. In imagine Scoala Centrală de fete, foto Antoaneta Dohotariu.
Academicianul Georgeta Filitti crede că zona se află sub puterea unui “blestem al naturii”

Doamna academician Georgeta Filitti cunoaște foarte bine cartierul Icoanei, a locuit pe strada Icoanei mulți ani. A trăit toată viața printre cărți și a scris zeci de volume despre istoria românilor sau despre familiile boierești din România.  Academician Georgeta Filitti: “Eu sunt bucureșteancă, sunt născută în București, am copilărit în Parcul Carol, apoi în Parcul Cișmigiu, am fost școlăriță la “Cuibul cu Barza”, apoi la Liceul Gheorghe Lazăr, am terminat Facultatea de Istorie în București. Și toate lucrurile acestea cumulate m-au făcut să iubesc foarte mult orașul”.

georgeta, filitti, academician, istoric
„Este o zonă cu niște taine perfide și anume: unde se află acum Grădina Icoanei, în secolul al XVIII-lea și până pe la 1830 există un lac, lacul Bulăndroiului și din acest lac se scurgea o apă care se numea Bucureștioara”, foto Antoaneta Dohotariu.
Nu este prima casă veche demolată pe strada Icoanei, au mai fost”

Academician Georgeta Filitti: “Acum s-a dus Primarul General să împiedice demolările de la Icoanei și nu a reușit. Întâmplarea face că eu am locuit mulți ani pe Strada Icoanei, prin urmare zona afectată în momentul de față o cunosc foarte bine, am trecut de mii de ori pe lângă ea. Vedeți, la noi se întâmplă niște lucruri. Dacă vii să raportezi, ți se spune că zona este protejată, în realitate nu se respectă legea. Pentru că același lucru s-a întâmplat peste drum. Pe colțul străzii Icoanei era o casă veche de la 1895, cum se făceau cândva în București. Era foarte onorabilă, o puteai restaura puțin și rămânea în ansamblul cartierului foarte frumoasă. A fost demolată și s-a ridicat în locul ei un bloc imund. Există această forțare a legii, pentru că acești dezvoltatori imobiliari au bani și până la urmă obțin ceea ce vor. Legea de păstrare a acestei zone protejate a fost ignorată. Și același lucru se întâmplă acum. Dar noi, toți mahalagiii de acolo, mahalagii în sensul de locuitori ai cartierului și de solidaritate, știm ce s-a întâmplat”.

Există un blestem al naturii, nu al mahalagiilor din Icoanei. El vine de la lacul Bulindroiului și de la Bucureștioara”

Academician Georgeta Filitti: “Se vor dărâma acele case și se va ridica un blocșor, veți vedea că probabil s-a obținut aprobarea pentru ridicarea unui bloc cu trei, patru etaje, dar ele vor fi zece. Sigur că va distona urât detot, dar să știți că îi va ajunge și un blestem. Un blestem al naturii, nu al locatarilor. Este o zonă cu niște taine perfide și anume: unde se află acum Grădina Icoanei, în secolul al XVIII-lea și până pe la 1830 există un lac, lacul Bulindroiului și din acest lac se scurgea o apă care se numea Bucureștioara, afluent al Dâmboviței cu un traseu foarte, foarte plin de meandre”.

Harta Bucurestioarei, pârâul Bucurestilor despre care unii cred ca este pierdut.
În anul 2002 pe strada Icoanei am văzut că tâșnise un jet de apă care era mai înalt decât Biserica Icoanei”

Academician Georgeta Filitti: “Ori această Bucureștioara trece exact pe acolo și este foarte la suprafață, atât de la suprafață că eu pot să vă spun ce am văzut cu ochii mei și îi am drept martori pe vecinii mei din acea vreme. În anul 2002 eu locuiam pe strada Icoanei 14. Noaptea am ieșit afară, îmi murise de curând soțul și eram tulburată, eram frământată. Am ieșit afară în balcon și la doi, trei metri de zidul Bisericii am văzut că tâșnise un jet de apă care era mai înalt decât biserica”.

Cei care construiesc acum o să aibă nevoie de foarte multă consolidare, habar nu au ce fac”

Academician Georgeta Filitti: “Am crezut că visez, am crezut că am un coșmar, mi-am chemat vecinii și ei mi-au confirmat că este real ceea ce văd. Au venit atelajele primăriei și au blocat coloana de apă. Nu era o conductă spartă, era această Bucureștioara. Casă în care am stat era foarte, foarte veche. Când m-am căsătorit cu Manole Filitti, în anul 1985, în partea de jos aveam ceea ce americanii numesc basement, un fel de beci, un demisol în care puteai să vâri mâna între zid și tocul ușii. Casa era foarte umedă în partea de jos, tocmai din cauza Bucureștioarei. Casa era de la 1838, vă dați seama că pe vremea aceea nu se făceau consolidarile de astăzi. Cei care construiesc acum o să aibă nevoie de foarte multă consolidare, habar nu au ce fac, și până la urmă n-o să le renteze”.

Mai gravă este această desfigurare a orașului la care asistăm pe fiecare stradă pe care trecem”

Academician Georgeta Filitti: “Dar mai grav decât orice este această desfigurare a orașului la care asistăm pe fiecare stradă pe care mergem. Se pune o mare întrebare: între a lăsa un maidan, că sunt zeci și zeci de astfel de maidane în oraș, și a ridica un bloc cochet de 4-5 etaje, ce alegem? Sigur că este o mare întrebare. Dar ar trebui adunați arhitecții, ar trebui ascultați istoricii și oamenii de bun simt. Să hotărască împreună ce vor pentru oraș. Există nemumarate posibilități de a arăta că-ți pasă, că îți pasă de orașul în care trăieșți, este esențial. Din păcate, pentru că lucrurile merg de sus în jos, noi asistăm astăzi la o deturnare de sens. Orice Ministru, Prim Ministru, Primar, adică orice om al cetății ar trebui să încerce să facă ceva. În loc de asta ei se ceartă ca niște copii de cinci ani: dă-mi jucăria asta, nu ți-o dau, ți-o împrumut dar mai bine nu ți-o dau deloc. De aceea asistăm la distrugerea Bucureștilor. Nu vreau să fiu pesimistă, dar să știți că și puținele urme ale Bucureștiului vechi care mai persistă și acelea vor pieri”.

case, demolate, icoanei
Foto Antoaneta Dohotariu.
De ce a dispus Nicușor Dan suspendarea certificatului de urbanism și a autorizației de demolare

Certificatul de urbanism a fost emis cu date incomplete, după cum urmează:

  • Nu conține informația privind apartenența imobilului de la nr. 8 la Zona Construită Protejată nr. 40 Icoanei, respectiv nu prevede indicatorii urbanistici aferenți acestei zone protejate;

  • Nu conține prevederea referitoare la înălțimea maximă a construcțiilor permisă în Zona Construită protejată nr. 21 Jean Louis Calderon-Polonă, înălțime raportată și la înălțimea maximă a clădirilor existente învecinate (construcția din Str. Ion Luca Caragiale nr. 34 care are regim de înălțime P+Pod), clădire a cărei înălțime nu poate fi depășită cu mai mult de 3m (sau cu un nivel);

  • Nu conține prevederea referitoare la obligația de a menține neschimbate dimensiunile și formele actuale ale parcelelor, deși Certificatul de urbanism a fost solicitat inclusiv cu scopul de alipire a parcele din str. Icoanei nr. 2-4-6 cu cea din Str. Icoanei nr.8;

  • Emiterea de certificate de urbanism incomplete, neadaptate la contextul arhitectural care nu fac cunoscute solicitantului toate informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic, reprezintă o încălcare a prevederilor art. 6 alin (1) lit. a) și art. 26 alin (1) lit. h) din Legea nr. 50/1991 și a art. 28 și art. 29 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”.

  • interior, case, demolate
    Interior, case demolate, 2013, foto credit Alex Iacob, reptilianul.ro.

Proprietarii imobilelor văd altfel toată povestea demolării

În luna februarie 2021 compania Homing Properties a primit o adresă/notificare de la Primarul General al Bucureștiului prin care acesta a anunțat că suspendă Certificatul de Urbanism, Autorizația de Demolare și Autorizația de Construire, datorită faptului că există ”puternice suspiciuni de negalitate”, fără să precizeze exact care sunt acelea. Adresa respectivă nu avea un temei legal din multe motive: în primul rând, Primarul General nu are capacitatea de a suspenda acte administrative emise de Primăria Generală. Pe de altă parte, orice document semnat de către Primar trebuie contrasemnat de Secretarul Primăriei și de o persoană de specialitate, cum ar fi Arhitectul Șef al Capitalei, și trebuie să aibă un titlu și o motivare. Nu în ultimul rând, singurul motiv invocat de Primar, și anume faptul că PUZ Zona Construită Protejată nr. 21 Jean-Louis Calderon interzice comasarea parcelelor” nu apare nicăieri în textul de PUZ respectiv, compania cumpărând parcele care aparțin Zonei Protejate Jean Louis Calderon deja comasate”, se arată într-un comunicat Homing Properties publicat de News.ro.

Dezvoltatorul imobiliar precizează că a cumpărat imobilele din str. Icoanei nr. 2-8 în noiembrie 2018

Înainte am făcut un Due Diligence şi ne-am adresat Ministerului Culturii, ca să verificăm dacă vreunul dintre imobile era clasat ca monument istoric, sau era vizat pentru a fi clasat monument istoric. Prin adresele 1869/21.05.2018 şi 1870/21.05.2018, Ministerul Culturii a confirmat că niciunul dintre imobilele din Icoanei 2-8 nu era într-o asemenea situaţie. Concluziile au fost că aceste clădiri nu au valoare de patrimoniu pentru a fi conservate, dar au elemente frumoase care ar merită păstrate”, din comunicatul companiei publicat pe News.ro.

Compania afirmă că a respectat parametrii urbanistici pentru zona protejată

În dată de 15.02.2021, când eram în curs de a extrage elemente valoroase din faţadele existente, am primit o adresă/notificare de la Dl. Primar General al Bucureştiului prin care ne-a anunţat că suspendă Certificatul de Urbanism, Autorizaţia de Demolare şi Autorizaţia de Construire, datorită faptului că există puternice “suspiciuni de negalitate”, dar fără să spună care sunt acelea. Adresa respectivă nu are temeiul legal din multe motive elementare (…) În acest mod, se încearcă prin emiterea succesivă a unor acte nelegale, lăsarea fară efect a oricărui demers legal iniţiat de noi. În mod evident, se urmăreşte emiterea unui lung şir de acte, acestea putând fi toate revocate cu o zi înainte de pronunţare şi înlocuirea acestora cu altele identice, cu încălcarea art. 12 NCPC şi art. 15 Cod Civil”.

Am ajuns la un melanj de stil contemporan în care am integrat cea mai mare parte din fațada existentă”

În ceea ce privește integrarea proiectului cu arhitectură din zonă, Tomás Manjón, co-fondator Homing Properties, a declarat: “Am pornit inițial cu o arhitectură clasică, care pe lângă păstrarea elementelor din fosta clădire, să se plieze întru totul pe stilul existent în zonă. După ce am prezentat primele variante de proiect, specialiști din domeniul culturii ne-au recomandat să nu reproducem arhitectura din zonă pentru a lăsa să iasă în evidență clădirile Monumente Istorice din proximitate. Așadar, am ajuns la un melanj de stil contemporan în care am integrat cea mai mare parte din fațada existentă”, se precizează în acelaşi comunicat publicat pe site-ul icoaneigardens.ro.

„Make Bucharest Great again”, proiectul B365.ro susținut de Promenada Mall și Mega Mall, parte din grupul NEPI Rockcastle, vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:

 

Cookies