Scandalul blocului din Visarion 8 continuă. Nicușor Dan a solicitat Parchetului să oprească lucrările de construire

12 feb. 2023
557 afișări
Scandalul blocului din Visarion 8 continuă. Nicușor Dan a solicitat Parchetului să oprească lucrările de construire
Scandalul blocului din Visarion 8 continuă. Nicușor Dan a solicitat Parchetului să oprească lucrările de construire. Sursa foto: Cultura la Duba

Scandalul blocului ridicat pe strada Visarion la numărul 8 continuă. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a cerut Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 să oprească lucrările de construirea a clădirii respective. Pe acest teren se afla o clădire de epocă, clădire care a fost „demolată bucată cu bucată”, începând cu anul 2006, potrivit edilului.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat duminică pe pagina sa de Facebook că a cerut Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 să oprească lucrările de construire la blocul de pe strada Visarion, numărul 8. Edilul acuză că fosta clădire care se afla pe acest teren a fost demolată „bucată cu bucată” fără autorizație iar fostul primar, Gabriela Firea, ar fi dat în 2019 autorizație pentru construirea unui bloc cu 5 etaje.

„Sunt multe ilegalități, chiar falsuri constatate de Parchet. Ca de obicei, Inspectoratul de Stat în Construcții nu a găsit nimic ilegal.”, a scris Dan pe Facebook.

Scandalul blocului din Visarion 8 continuă. Nicușor Dan a solicitat Parchetului să oprească lucrările de construire

Potrivit lui Nicușor Dan, în ciuda plângerilor penale formulate de vecini și ONG-uri, demolarea clădirii istorice din Visarion 8 nu a fost oprită, eforturile autorităților începând abia după „o ultimă distrugere din 2017”. Atunci, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 începuse o cercetare penală, constatând, conform primarului, următoarele:

  • „un polițist local a constatat distrugerea dar a omis să informeze Parchetul
  • doi funcționari de la cadastru au falsificat Cartea Funciară, menționând că respectiva clădire nu mai există
  • proprietarul a demolat fără autorizație
  • un avocat i-a învățat pe toți cum să procedeze.”

Cercetarea penală a fost anulată din cauza unei erori

Inculpații din acest caz au fost trimiși în judecată în 2022, însă a avut loc o eroare de procedură. Parchetul a făcut acte de procedură și împotriva unui avocat, fapt interzis de Codul de Procedură Penală, potrivit căruia cercetarea penală a avocaților e realizată doar de parchetele de pe lângă curțile de apel. Astfel, cercetarea penală a fost anulată de instanță.

„În paralel, în 2019 primarul PSD Firea a emis autorizație de construire pentru un bloc de 5 etaje pe respectiva locație. Dincolo de faptul că nu răspunde la întrebarea cum de terenul e liber deși nu există vreo autorizație de desființare, autorizația din 2019 este nelegală în privința înălțimii, a distanțelor laterale, a ocupării terenului. Autorizația a fost atacată în instanță de Asociația Salvați Bucureștiul, iar procesul este încă pe rol.”, a scris Dan pe Facebook.

În 2021, Parchetul dispusese și oprirea lucrărilor de construcție, în cursul cercetării penale. După anularea cercetării cu pricina, și ordonanța de oprire a lucrărilor a fost anulată. Potrivit primarului, lucrările care se execută în prezent nu au autorizație, deoarece actele din 2019 au expirat în 2022.

„Conform legii, singura instituție care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, motiv pentru care i-am solicitat oficial oprirea lucrărilor.”, a mai scris Nicușor Dan.

Casa Visarion 8, distrusă pas cu pas, este acum o amintire. Va fi înlocuită  cu un bloc de 4 etaje. - Cultura la dubă

CITEȘTE ȘI

Lucrările la Magistrala M6 din nordul Bucureștiului încep în luna mai. „Va fi cea mai dificilă lucrare din zona București-Ilfov”

Sistemul de Semaforizare Inteligentă din București va fi modernizat și extins prin PNRR. Anunțul a fost făcut de primarul Nicușor Dan

Amenzi de peste 600.000 de lei acordate de Poliția Locală Sector 2 într-o singură săptămână.

Cookies