Scandalos! Cum depozitează Billa alimentele sub cerul liber, lângă toalete ecologice

de:
25 ian. 2013
1 Afișari
Scandalos! Cum depozitează Billa alimentele sub cerul liber, lângă toalete ecologice

Baxuri de sucuri, apă, orez, zahăr, pufuleţi, fructe, cutii de dulciuri sau lăzi de bere. Acestea sunt doar câteva din alimentele pe care le depozitează mereu, în aer liber, angajaţii magazinului Billa din Bd. Ferdinand nr. 116 a, ne-au semnalat cititorii B365.ro care locuiesc în zonă. Din 29 noiembrie 2012, când a fost deschis supermarketul, şi până în prezent, angajaţii depozitează produsele alimentare sub cerul liber, fără să respecte normele igienico-sanitare. Mai mult, alimentele sunt poziţionate lângă două toalete ecologice, stârnind dezgustul locuitorilor din zonă.

Bucureştenii care locuiesc aproape de intersecţia Bd. Ferdinand – Mihai Bravu sunt exasperaţi de faptul că reprezentanţii supermarketului Billa nu dau doi bani pe normele minime de igienă şi lasă produsele alimentare în aer liber, indiferent de condiţiile meteorologice.

Angajaţii magazinului Billa din Bd. Ferdinand depozitează marfa sub cerul liber, în curtea interioară din spatele blocului. Este inadmisibil! Aşa ceva n-am mai văzut nicăieri„, a declarat, cu stupoare, George Frânculescu, un bucureştean care locuieşte în zonă.

Din zori şi până la miezul nopţii, angajaţii descarcă marfa şi o depozitează sub cerul liber şi-i deranjează pe locuitorii din zonă. „Sunt sub orice critică pentru că depozitează marfa în exterior. Eu am vederea în spatele blocului şi mă uit la ei ca la televizor. Îi văd mereu cum lasă produsele afară zi şi noapte, şi când plouă şi când ninge. Pun doar un ceolofan peste ele şi-atât. Le lasă aşa. De gălăgie nici nu mai vorbesc. Aveau două generatoare pe motorină care făceau zgomot de ziceai că e un tractor între blocuri. Le-au oprit după vreo lună şi ceva, după ce au făcut proprietarii scandal. Dar tot e gălăgie de dimineaţă de la 3-4 şi până la 12 noaptea, de când încep să care marfa. E o mizerie acolo ce n-a văzut nici dracu!„, a precizat un alt locuitor din zonă.

Oamenii se plâng şi de faptul că multe locuri de parcare nu pot fi folosite din cauza maşinilor de marfă care staţionează zilnic în spatele supermarketului Billa. „E îngrozitor faptul că ţin produsele alimentare sub cerul liber! În primul rând pentru că zi de zi vin aici, într-un spaţiu foarte îngust, maşini cu marfă. Aici ar trebui să fie normal parcarea locuitorilor de la blocurile din jur, iar ei ocupă locurile de parcare ale oamenilor cu produsele alimentare. E foarte simplu să îngrădească cu ceva şi să pună o prelată să nu mai vadă lumea cum cară ei mereu marfa, depozitată sub cerul liber. E foarte simplu, dar nu vor„, completează o femeie care locuieşte în zonă.

O situaţie asemanatoare se regăseşte şi în cazul supermarketului Billa din Calea Dorobanţilor nr. 31. În spatele magazinului,  într-un spaţiu împrejmuit doar cu un grilaj, sunt depozitate produse alimentare, inclusiv legume şi fructe, fără să se asigure temperaturile optime de depozitare. Astfel, sucurile, legumele şi fructele sunt păstrate în acest depozit improvizat, chiar şi pe timpul nopţii, la temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius, cand, firesdte, ingheata, doar pentur a se dezgheta a doua zi de la temperaturile mai mari.

Depozitul Billa din Calea Dorobanţilor

Contactaţi de reporterii B365.ro, reprezentanţii Billa România spun că nu au primit nicio plângere cu privire la acest aspect.

În replică, Sorana Georgia, CEO Billa România, îi contrazice pe locuitorii din zonă care spun că produsele rămân sub cerul liber în orice moment al zilei. „Niciun produs nu rămâne depozitat în afara magazinului pe timpul nopţii. Absolut toate produsele sunt stocate în magazin, unde sunt protejate de orice intemperie sau factor exterior. Depozitarea pe termen foarte scurt, până la finalizarea recepţiei, a paleţilor cu marfă în afara magazinului este determinată de faptul că această unitate este deservită de depozitul altui magazin din reţeaua Billa şi anume cel din cartierul Floreasca. De aceea, la descărcarea din maşinile de aprovizionare produsele rămân pe o perioadă foarte scurtă în afara unităţii, până pot fi cu totul transportate în interior. Lucrăm la soluţionarea acestei situaţii prin contractarea unui spaţiu suplimentar pentru depozitarea produselor necesare aprovizionării acestui magazin. Vă asigur că sănătatea şi siguranţa clienţilor noştri sunt cele mai importante, astfel că procedurile noastre respectă toate normele necesare pentru ca produsele să se păstreze proaspete şi să nu fie afectate de factorii externi„, a declarat, pentru B365.ro, Sorana Georgia, CEO-ul Billa România.

În urma sesizărilor reporterilor B365.ro, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat că au efectuat un control la supermarketul Billa din Bd. Ferdinand. Până în prezent, reprezentanţii instituţiei nu au făcut publice rezultatele verificării.

Potrivit Ordonanţei nr. 21/1992, pentru depozitare necorespunzătoare se aplică amenzi contravenţionale între 1.000 lei – 5.000 lei, conform legii. O depozitare corespunzătoare trebuie să respecte condiţiile impuse de producător, care sunt menţionate pe eticheta produsului, temperatura şi umiditatea corespunzătoare şi să respecte reglementările privind vecinătatea condiţiilor de depozitare. De exemplu, nu se pot depozita detergenţii lângă brânză„, explică reprezentanţii ANPC, care nu au putut preciza, până la data publicării articolului, dacă au luat vreo măsură în cazul supermarketului Billa din Bd. Ferdinand nr 116.

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că toţi comercianţii trebuie să respecte condiţiile de depozitare şi comercializare impuse de producători pentru că altfel alimentele se pot altera. „De ce dă producătorul instrucţiuni de depozitare? Ca să le respecţi. Dacă nu le respecţi, producătorul nu mai are niciun fel de răspundere. Dacă stau aşa sub cerul liber, în primul rând iau umiditate şi dacă trag umiditate, când începe să se încălzească afară, se pot dezvolta microorganisme, bacterii, ciuperci, iar din ouăle de paraziţi pot ieşi gărgăriţe şi astfel se depreciază produsele alimentare. Ce dacă sunt sigilate? Doar nu sunt sterile!„, a punctat Gheorghe Mencinicopschi.

Cookies