Scandalos! Peşte stricat, pregătit de grătar, într-un fast food din Bucureşti

Scandalos! Peşte stricat, pregătit de grătar, într-un fast food din Bucureşti

„Peştele fiind un produs comercializat în această perioadă, pieţele, târgurile şi pescăriile au fost în atenţia instituţiei. Astfel, comisarii pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti au constatat numeroase cazuri de încălcare a prevederilor legale la comercializarea peştelui”, informează ANPC.

Pe lista neagră a unităţilor verificate de ANPC, în cursul zilei de sâmbătă, s-au aflat Piaţa Obor, Complexul Comercial Obor, Piaţa 16 Februarie, Piaţa Veteranilor, Big Breceni şi Parcul Agronomiei. Pentru abaterile de la prevederile legale constatate s-au aplicat amenzi contravenţionale de peste 60.000 lei.

Principalele abateri găsite de comisari se referă la faptul că peştele expus la vânzare nu avea termen de valabilitate menţionat pe etichetă, astfel că nu se putea spune despre produs dacă este bun de consumat. În anumite cazuri, peştele era stricat, fiind declarat impropriu pentru consumul uman din cauza modificărilor organoleptice:

– 30 kg păstrăv cu modificări organoleptice, suprafeţe desprinse de pe os, lipicioase, fără dată limită de consum;

scrumbie fără documente de provenienţă, fără dată limită de consum,

– crap fără dată limită de consum şi comercializat sub o denumire care induce în eroare consumatorii – „Crap de Dunăre” în timp ce în documente denumirea era doar „Crap”;

– sardină şi crap fără data limită de consum.

Clienţi păcăliţi

Comisarii ANPC atrag atenţia cumpărătorilor şi asupra faptului că vânzătorii profită de naivitatea lor, punându-le aproape orice marfă în vitrină. Astfel, aceştia au descoperit practici comerciale incorecte la vânzare:

– 50 kg de peşte (roşioară, crap, şalău, plătică şi caras) pentru care nu era declarată zona de captură şi metoda de producţie (în mediu natural sau în bazine, în apă dulce sau apă sărată, în sisteme de curgere continuă sau de recirculare, tradiţională sau modernă, clasică sau organică, în spaţii închise sau în spaţii deschise etc);

– 12 kg peşte congelat, glazurat, fără declararea procentului de glazură;

– 40 kg peşte congelat şi fructe de mare glazurate, la care nu se declara procentul de glazură şi data limită de consum;

icre crap şi ştiucă fără declararea metodei de conservare şi a datei limită de consum,

scrumbie decongelată alterată (cu modificări organoleptice, suprafeţe moi, putrede, ce urma a fi preparată la grătar într-o unitate fast-food din Parcul Agronomiei).

Toată cantitatea de peşte neconform a fost oprită de la comercializare.