Scandal în fiecare săptămână într-o casă ocupată ilegal: vecinii şi autorităţile nu pot face nimic

de:
12 sept. 2012
4 Afișari
Scandal în fiecare săptămână într-o casă ocupată ilegal: vecinii şi autorităţile nu pot face nimic

Casa e mare, vopsită-n verde şi e uşor de observat de cum intri pe strada Târnava Mică. Şi pentru că e singura casă dintre blocuri, şi pentru că vocile celor care stau în ea răsună puternic. De cum fac dreapta de pe Bd. Alexandru Obregia, văd cum una dintre femei se apropie de casă, cu două bidoane de apă pe care le umpluse de la cişmeaua din josul străzii- în urma ei, un băieţel de vreo cinci ani lipăie în apa care se vărsă din bidoane. Odată intrată-n curte, femeia lasă apa şi se aşază lângă doi bărbaţi care stau în bustul gol la intrare. Bărbaţii râd zgomotos, discută şi mai fac o pauză din când în când- ca să scuipe pe jos şi să se ia de cel mic când trage de covorul gros, atârnat pe gard.

Un tânăr din blocul de vizavi îmi spune că, la început, erau mai puţini, dar acum s-au făcut vreo 12-15: „Cred că s-au mutat şi alte neamuri de-ale lor, vreo 12-15 oameni tre’ să fie, că s-au strâns toţi în week-end şi-au pus de-un grătar în curte.”  Îmi confirmă numărul şi un alt băiat care locuieşte în zonă: „Cred că sunt aproape 20. Acum un an, când au venit, erau mai puţini, dar au tot venit după.”

Curtea lor- care nu prea e a lor, întrucât imobilul aparţine unui domn care e plecat din ţară, după cum susţin vecinii, e însă poziţionată între trei blocuri. Iar, când romii fac scandal, răsună tot cartierul. Şi scandalul are loc frecvent. Băiatul care locuieşte vizavi îmi spune că, o dată pe săptămână, vine poliţia la ei, că se mai iau şi la bătaie. „Chiar sâmbăta trecută începuseră iar. I-a luat şi la secţie de câteva ori, dar tot nu s-au potolit.”

Locatarii din zonă nu se plâng atât de faptul că ocupă ilegal casa, cât se plâng de gălăgia pe care o fac, de certurile şi bătăile care se petrec tot mai frecvent. Unora le e şi frică să se plângă.

Când întreb un bătrân din celălalt bloc dacă familiile din casă deranjează cartierul, acesta stă cu un ochi la mine şi cu celălalt la gardul casei. Îmi zice să merg să vorbesc cu ei. Când îl întreb dacă a auzit vreun scandal în ultima vreme, îmi spune că el nu locuieşte cu ei, nu ştie nimic şi, iar, să merg să-i întreb pe ei. 

Romii au aranjat casa; fusese vopsită în prealabil de proprietarul despre care nu se mai ştie nimic, după ce casa i-a fost retrocedată. Iar ei s-au făcut comozi- au pus perdele la ferestre şi, din câte-mi povestesc vecinii, şi-au tras şi curent electric „Cred că-l fură şi p-ăla!” susţine primul tânărApa şi-o aduc de la o cişmea de pe stradă.

La Poliţie nu sunt înregistrate plângeri scrise privind tulburarea liniştii publice la adresa romilor, autorităţile sunt chemate doar în momentul în care încep să facă scandal. Unul dintre vecini îmi spune că oamenilor le e frică să depună astfel de plângeri, întrucât s-ar trezi a doua zi cu ei pe cap ori cu roţile tăiate la maşini. Iar romii oricum n-ar putea fi evacuaţi fără o plângere făcută de proprietarul casei: „Sau măcar de un reprezentant al acestuia”, a declarat pentru B365.ro Cosmin Zamfir, purtător de cuvânt la Poliţia Capitalei.

Cookies