Scandal pe Facebook după mesajul lui Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură, de ziua lui Eminescu

15 ian. 2021
41 Afișari
Scandal pe Facebook după mesajul lui Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură, de ziua lui Eminescu

Deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților, a provocat, vineri, o adevărată reacție negativă pe Facebook, după ce a ținut să îi ureze „la mulți ani” lui Mihai Eminescu. Mai mult, a afirmat că acesta ar fi fost USR-ist dacă era astăzi în viață.

Mesajul lui Bulai

„Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi:
– ar fi semnat pentru “Fără penali în funcții publice”.
– ar fi eliminat pensiile speciale.
– ar fi desființat inspectoratele școlare, pe care le știa bine.
– ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iași la Viena.
– ar fi reformat radical TVR, SRR și CNA.
La mulți ani, Mihai!”, a scris Bulai pe pagina sa de facebook.

Cititorii l-au taxat în comentarii, amintindu-i că Eminescu este mort, că acesta avea simpatii legionare și că dacă ar fi fost în viață, probabil ar fi fost simpatizant al AUR, nu al USR.

Iulian Bulai, luat în râs pe Facebook după postare

Replicile dure nu au întârziat să apară după mesajul frapant făcut chiar de președintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților, multe dintre ele extrem de apreciate de sute de oameni.

“Ați fi fost în mare încurcătură, pentru că poetul ar fi semnat și pentru „Fără tembeli în Parlament!””, a replicat un jurnalist.

“Ce nu spui tu, si e pacat sa n-o faci, e ca Eminescu de fapt a pus bazele USR. Si tot el a fost cel care, inca de pe atunci, a avut initiativa de fara penali. Stiu, esti modest, nu vreti sa ma atrageti capital politic de pe spatele marelui poet, dar oamenii ar trebui sa stie toate aceste detalii!
P.S. : Frumos ar fi ca post mortem sa-l declarati pe Eminescu membru de onoare al USR.”, a transmis altul ironic.

“Daca Eminescu ar fi trait azi ar fi fost un muritor de foame pus la zid de catre cei ca tine din cauza scrierilor sale.”, a mai spus altcineva.

“Bulache tata iarasi ai gresit pastilele . Lasa ca le nimeresti tu pe alea bune, nu-i problema !Oricum sa-ti dea Domnul sanatate ca sa ne distrezi in continuare!”, a mai ras altcineva.

Eminescu, jurnalist politic

Activitatea de ziarist a lui Eminescu a început în vara anului 1876, nevoit să o practice din cauza schimbărilor prilejuite de căderea guvernului conservator. Până atunci el fusese revizor școlar în județele Iași și Vaslui, funcție obținută cu sprijinul ministrului conservator al învățământului, Titu Maiorescu. Imediat după preluarea conducerii ministerului de către liberalul Chițu, Eminescu a fost demis din funcția de revizor școlar și a lucrat ca redactor la Curierul de Iași, publicație aflată atunci în proprietatea unui grup de Junimea|junimiști. La inițiativa lui Maiorescu și Slavici, Eminescu a fost angajat în octombrie 1877 ca redactor la cotidianul Timpul, organul oficial al conservatorilor, unde a rămas în următorii șase ani.

Ce spunea Eminescu depsre politicienii vremii

„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși.”, spunea Mihai Eminescu despre politica din acele vremuri.

Cookies