ARHIVA B365

Scandal pe Bulevardul Uranus: ONG-urile spun ca Oprescu halucinează, primarul le cere despăgubiri

Într-un comunicat intitulat „Sorin Oprescu halucinează?”, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale contestă informaţiile remise, joi, presei de Primăria Capitalei, potrivit cărora, lucrările de construcţie la bulevardul Uranus au fost oprite pe 11 mai 2011, odată cu înştiinţarea ISC. „Oare clădirea din Calea Griviţei nr. 119, parte componentă a monumentului istoric Ansamblul de arhitectură Calea Griviţei, s-a demolat singură în zilele de 16-18 mai 2011? Oare fundaţia liniei de tramvai pe segmentul Occidentului – Griviţei s-a turnat singură la sfârşitul lunii mai 2011? Oare zecile de muncitori şi utilaje au existat doar în imaginaţia trecătorilor?”, se întreabă retoric Nicuşor Dan de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Printr-un mesaj remis B365.ro, ONG-urile acuză Primăria Generală că minte atunci când spune că în prezent se fac doar lucrări de punere în siguranţă pentru diametrala Nord-Sud. „Sub pretextul punerii în siguranţă a lucrărilor, echipa de 20 de oameni a lucrat continuu 5 săptămâni şi a realizat toate lucrările prevăzute de autorizaţia de construire: fundaţia tramvaiului, tasarea diferitelor straturi de pământ, asfaltare etc. Reaua credinţă a Primăriei a fost evidentă”, a punctat Nicuşor Dan.

Lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei se desfăşoară pe patru tronsoane, susţine Asociaţia Salvaţi Bucureştiul:

a) Piaţa Victoriei – Occidentului, în baza autorizaţiei 363/2009 suspendată de Tribunalul Cluj pe 26.04.2011. Pe acest tronson Primăria a oprit lucrările

b) Occidentului – Dinicu Golescu, în baza unei autorizaţii din 2010. Pe acest segment Primăria a continuat lucrările, care au fost suspendate joi

c) Dinicu Golescu – Știrbei Vodă, în baza autorizaţiei 363/2009 suspendată de Tribunalul Cluj pe 26.04.2011. Pe acest tronson Primăria a început lucrările după procesul verbal al Inspectoratului de Stat în Construcţii din 11.05.2011, infracţiunea fiind flagrantă

d) Știrbei Vodă – Plevnei, în baza autorizaţiei de construire 363/2009 suspendată de Tribunalul Cluj la 26.04.2011. În momentul suspendării, lucrările erau finalizate pe jumătate din tronson, pe cealaltă jumătate de teren găsindu-se o groapa adâncă de 2-3 metri. Era absolut normal să se execute lucrări de punere n siguranţă pentru că groapa în cauză reprezenta un pericol pentru siguranţa locuitorilor.

Experţi contactaţi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul afirmă că lucrările de punere în siguranţă puteau fi realizate în 2-3 zile de echipa de 20 de muncitori a Primăriei, partea cea mai complicată a operaţiunii fiind montarea unui perete de sprijin în porţiunea dinspre clădirile învecinate.

Oprescu cere despăgubiri în instanţă

De partea cealaltă, Sorin Oprescu, sătul de faptul că organizaţiile neguvernamentale au împiedicat lucrările la diametrala nord-sud, vrea despăgubiri de 3,8 milioane de lei, sumă pe care o cer constructorii bulevardului Primăriei Generale pentru întârzierea lucrărilor, dar şi daune de 6,6 milioane de lei. Edilul-şef a precizat că va cere în instanţă, suma de 3,8 milioane de lei lui Șerban Țigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, şi 6,6 milioane de lei, daune morale, Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”. ”La fiecare lucrare pe care o fac apare organizaţia ”Salvaţi Bucureştiul” şi cere salvarea unei pieţe”, a declarat, vineri, primarul general al Capitalei.

Primarul a mai menţionat că judecata pe fond cu privire la situaţia lucrărilor la bulevardul Uranus va avea loc în 18 zile, atunci când Oprescu speră să obţină acordul pentru continuarea lucrărilor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button