ARHIVA B365

Controlorii de trafic aerian intră în GREVĂ GENERALĂ, de la 1 septembrie

Controlorii de trafic aerian vor intra în grevă generală începând cu data de 1 septembrie, a anunțat Florin Diaconu, liderul sindical ROMATSA. Negocierile purtate,luni, cu reprezentanții Ministerului Transporturilor au eșuat. 

Reprezentanții Ministerului Transporturilor au anunțat într-un comunicat că  12 dintre cele 14 revendicări ale sindicaliștilor au fost rezolvate la masa negocierilor. De asemenea, Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a atras atenția părților implicate că, în urma comportamentului necivilizat de vineri dintre cele două părți implicate, consideră că lupta sindicală s-a tranformat într-una personală, chiar fizică, între reprezentanții conducerii și cei ai sindicatului. 

“Din cele 14 revendicări, 12 au fost rezolvate la masa negocierilor. Implementarea organigramei cuprinsă în planul de management al regiei nu este, însă, atributul ministerului conform legislației actuale. Dar, pentru asigurarea premiselor semnării contractului colectiv de muncă, astăzi, am decis împreună continuarea negocierilor pentru cele două revendicari nesoluționate. Mai mult, la negocieri vor participa un reprezentat al ministerului și unul al Consiliului de Administrație pentru o cât mai mare transparență.

Dar, solicit părților aflate în conflict, cât mai ales tuturor salariaților Romatsa ca, în perioada imediat următoare, să dea dovadă de înțelepciune și ințelegere în rezolvarea revendicărilor, mai ales, în fața organismelor internaționale. Personal fac un apel la toți specialiștii, toți salariații din Romatsa să procedeze cu chibzuință fără a afecta bunul mers al activității regiei. De data aceasta, hotărârea nu este la minister, ci la nivelul companiei, al sindicatului, al salariaților.

Orice problemă are o rezolvare. Consider că trebuie doar sa acceptăm dialogul pașnic și înțelegerea. Nu sunt de accord cu politizarea conflictului și tocmai de aceea, ca urmare a informațiilor și sesizărilor făcute de către reprezentanții sindicatului, solicit conducerii Romatsa să prezinte în cel mai scurt timp un punct de vedere referitor la cele prezentate. De asemenea, solicit Autorității Aeronautice Civile Române să facă verificări cu privire la toate elementele semnalate de către sindicaliști. Am cerut aceste verificări pentru a cunoaște exact situația din Romatsa, pentru a nu periclita siguranța transportului aerian“ a declarat Iulian Matache, Ministrul Transporturilor. 

 

Sindicaliştii Romatsa fac scandal în sediul companiei. Jandarmii au fost chemaţi să intervină, informează romaniatv.net. 

Vineri, managerul companiei Romatsa, Aurel Stanciu, s-a îmbrâncit cu unul dintre sindicalişti după ce acesta i-a smuls din mână un proiect de management. Scandalul a avut loc chiar în sediul instituţiei. VIDEO.

Tensiunile vin în contextul în care angajaţii de la Romatsa vor să declaşeze greva generală. Reprezentanţii sindicatului din Romatsa spun că negocierile pornite în urmă cu o lună au fost oprite brusc, fără niciun rezultat.

„Problema cea mai mare e că Romatsa e condusă la ora actuală cu incompetenţă, rea-voinţă şi cu încălcarea legii. Suntem împinşi cu forţa spre o grevă generală pe care noi nu ne-o dorim. Asta e marea problemă. Efectele vor fi atât de mari, încât nici România, nici Romatsa, nici Ponta, nici Oprea, nici Ministerul Transporturilor nu-şi pot permite aşa ceva”, a declarat sindicalistul Florin Diaconu.

O noua runda de discutii intre reprezentantii ROMATSA si conducerea Ministerului Transporturilor (MT) a inceput, marti, la Ministerul Transporturilor, in conditiile in care, pe 15 iunie, la ultima intalnire dintre cele doua parti, nu au fost solutionate toate solicitarile controlorilor de trafic, scrie ziare.com.

Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, la ultima intalnire dintre patronat si sindicate mediata de reprezentantii ministerului de resort, s-au discutat toate cele 14 revendicari ale sindicalistilor, patru puncte fiind, in principiu, aproape de rezolvare.

„La prima runda de negocieri, am discutat toate cele 14 puncte. Am plecat acasa cu un gentleman agreement ca in principiu patru puncte pana a doua zi vor fi rezolvate – ne-am dat si noi acordul si patronatul – urmand ca, primind documentele pe care nu ni le-a dat niciodata (patronatul – n.red.) sa pregatim materialele pentru intalnirea de astazi pe urmatoarele 8 puncte. Insa, ne-am blocat total. Pe acei generali nu ii intereseaza nimic.

Nu am reusit sa facem nimic pentru ca dansii se cred intr-o unitate militara: sunt generali si secretizeaza documentele. Au secretizat statul de functii si nu vor sa ni-l puna la dispozitie decat ca document secret. Dansii traiesc in armata, chiar daca sunt pensionari fosti militari. Nu vor sa ne dea acest document decat in conditiile lor. Am vorbit la telefon cu domnul ministru, i-am explicat despre ce este vorba. Din punctul nostru de vedere este exclus, in acest moment, sa continuam asa. Nu exista nicio posibilitate, in opinia noastra, sa mergem mai departe, impreuna, pe acest drum cu acesti domni generali. Cerem demilitarizarea ROMATSA, nu se mai poate continua in actualele conditii. Cerem demisia sau demiterea actualei conduceri a ROMATSA!”, a declarat, marti, Gabriel Tudorache.

Liderul sindical mai spune ca actuala conducere, in loc sa incerce sa stinga conflictul, vrea sa distruga regia.

„Acesti oameni, in loc sa faca ceva sa stinga conflictul, de fapt nu stiu cum sa o distruga. Se ocupa in aceste zile de un cod aerian prin care doresc sa ne interzica dreptul legal la greva. Pana pe 13 este in dezbatere publica. Exista pe site-ul ministerului un proiect ca sa ne inlocuiasca cu controlorii militarii. (…) ei se cred pe front si, de fapt, noi nu suntem soldatii dansilor, noi suntem inamicul. Ne ameninta, ne terorizeaza, ne taie din bani, incalca orice lege. Traiesc ca si cand ar fi in continuare intr-o unitate militara. Ordinele nu se discuta, se executa. Cu astfel de oameni, care nu au absolut nicio competenta, pe domeniul aviatiei civile, oameni care nu sunt in stare sa managerieze, nu au posibilitatea sa inteleaga ca in viata civila exista sindicate, exista legea dialogului social, exista contracte de munca, care vor sa instaureze dictatura militara nu se poate merge mai departe”, a spus Tudorache.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button