Scandal la poarta adăpostului de câini din Titan: ASPA a interzis accesul Vier Pfoten în clinică

de:
12 sept. 2013
6 Afișari
Scandal la poarta adăpostului de câini din Titan: ASPA a interzis accesul Vier Pfoten în clinică

Vier Pfoten se ocupa gratuit de prinderea, transportul şi sterilizarea câinilor la adăpostul din Theodor Pallady, pus la dispoziţie de primărie. După ce-i sterilizam îi aduceam înapoi. Toate operaţiunile astea se făceau gratuit. Primăria nu dădea niciun ban pentru aceste operaţiuni. Iar acum ni s-a pus în vedere că se va suspenda protocolul încheiat cu Primăria Capitalei şi astăzi nu am mai fost lăsaţi să intrăm în baza din Theodor Pallady, nu mai putem steriliza absolut nimic. Nici nu mai avem acces înăuntru, deşi noi avem deja acolo instrumentarul, mesele de operaţie, toate materialele noastre. Noi nu am încălcat nicio clauză din acest contract, deci nu aveau niciun motiv să-l suspende. Au spus doar că până la lămurirea situaţiei cu câinii se suspendă protocolul. Decizia a fost luată de conducerea ASPA şi semnată de domnul Treeroiu. Probabil că aici era problema: că era totul gratuit, iar noi nu puteam să oferim nimic din punct de vedere financiar primăriei. Poate că alţii pot, din moment ce nouă ni s-a spus că ne trebuie acel spaţiu pentru că vor veni 8 medici să-i sterilizeze, dar dacă legea prevede acum eutanasierea, nu se va mai face nicio sterilizare, în contextul în care noi suntem deja aici şi o facem gratuit. De ce ar încheia un contract cu 8 medici pe care să-i plătească? Ori e o prostie monumentală, ori sunt alte interese. Acum, că s-a schimbat legea, nu ştiu câţi medici se vor mai înghesui să-i eutanasieze„, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte Vier Pfoten, precizând că fundaţia va apela la ajutorul avocaţilor pentru că Protocolul de sterilizare incheiat între organizatie şi Primăria Capitalei nu dă posibilitatea ASPA să suspende proiectul, în contextul în care încetarea Protocolului se poate realiza doar: prin acordul părţilor, prin reziliere pentru neexecutare sau atingerea scopului stabilit prin Protocol şi nici una dintre aceste clauze nu a fost îndeplinită.

Reprezentanții ASPA nu mai răspund la telefon presei, în ultimele zile, astfel încât nu au fost disponibili pentru comentarii pe această temă. 

Joi dimineaţă, când echipa Vier Pfoten nu a mai fost lăsată să intre în adăpostul din Theodor Pallady, deşi avea acolo toate instrumentele proprii necesare sterilizării, a fost chemat la faţa locului şi un echipaj de poliţie pentru a aplana scandalul.

„Suspendarea acestui protocol este ilegala. Ei nu au voie sa suspende protocolul. Doar noi putem suspenda, potrivit protocolului de colaborare. Am vorbit cu directorul ASPA in aceasta dimineata (n.r. – marţi). Dansul ne-a spus ca ne da afara fiindca nu mai avem loc. Ne-au spus ca vor veni 8 medici sa se ocupe de sterilizari. Noi sterilizam gratuit, de ce sa nu ne lase si sa cheme pe cineva sa o faca pe bani publici? Din punctul meu de vedere minte. Se vor apuca de omorat caini. S-a votat si in Consiliu, si in Parlament. Noi vom pleca de aici doar atunci cand protocolul se va incheia legal”, a declarat, marţi, Anca Tomescu, coordonator proiect animale fără stăpân la Vier Pfoten.

Proiectul de sterilizare cu Primaria Capitalei a inceput in aprilie 2013 si se desfasoara in clinica special amenajata in incinta Bazei Pallady din sectorul 3 (Theodor Pallady nr. 262). Potrivit Protocolului de colaborare semnat cu Primaria Capitalei, cainii fara stapan sunt adusi la clinica de catre echipajele Autoritatii pentru Supravegherea Animalelor (ASPA) si/sau de catre cetatenii care doresc sa se implice activ. Protocolul se incheie in martie 2014.

Din 2002 pana in prezent, echipele VIER PFOTEN sustin ca au sterilizat peste 10.600 de animale fara stapan pe teritoriul Capitalei.

După publicarea articolului, Primăria Capitalei a făcut următoarele precizări:

„1) Până la soluţionarea anchetelor, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a hotărât să suspende acest protocol.

2) ASPA şi-a redus spaţiul necesar activităţii zilnice pentru a pune la dispoziţia Vier Pfoten sala de chirurgie şi 1/2 din capacitatea de cazare a adăpostului, iar Vier Pfoten a realizat sub 100 de sterilizări în luna Aprilie şi luna Mai, respectiv sub 50 în Iunie şi Iulie. Conform protocolului menţionat, obiectivul lunar a fost de minim 300 conform art. 1.3″.

În replică, Kuki Bărbuceanu a declarat că fundaţia a respectat toate prevederile protocolului încheiat cu ASPA. „Conform protocolului, noi ne rezervăm dreptul de a suspenda activitatea în funcţie de celelalte acţiuni la care suntem nevoiţi să participăm. Noi i-am anunţat că în luna iulie şi jumătate din luna august suspendăm activitatea pentru că avem alte acţiuni în alte părţi. Am fost în India, în Sudan şi în alte locuri. Vier Pfoten este o organizaţie internaţională cu sedii în 12 ţări, iar proiectele organizaţiei sunt la nivel internaţional, astfel că şi echipa din România trebuie să participe la proiectele din afara ţării. Conform protocolului, i-am anunţat din timp şi din acest motiv nu am mai făcut sterilizări la ei în acele luni. În timp ce eram la adăpost şi am lucrat cu ei am sterilizat minim 300 – maxim 500 de câini pe lună, cum prevedea protocolul. Avem dovada pentru că în fiecare săptămână noi îi anunţam. Astfel, nu s-a încălcat nicio virgulă din acel protocol. Iar formularea „până la finalizarea anchetelor” – nu ştiu despre ce anchete vorbesc – iar nu se potriveşte cu nicio clauză din protocol. De suspendat, nu de reziliat, nu putem să-l suspendăm decât noi dacă echipa este nevoită să se deplaseze în alte locuri. Dacă noi făceam, în luna mai, de exemplu, 100 de sterilizări şi nu 300, ei imediat trebuiau să spună că nu respectăm protocolul, nu să se trezească acum. E o minciună, iar noi avem dovada„, a declarat Kuki Bărbuceanu, pentru B365.ro.

Cookies