Scandal la Eurovision 2022. TVR acuză că voturile României către Republica Moldova au fost atribuite de organizator „fără explicație” Ucrainei, țara care a câștigat concursul

15 mai 2022
1209 Afișari
Scandal la Eurovision 2022. TVR acuză că voturile României către Republica Moldova au fost atribuite de organizator „fără explicație” Ucrainei, țara care a câștigat concursul

TVR acuză Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), organizatorul Eurovision, că a modificat rezultatul votului dat de juriul românesc fără să explice motivele, la scurt timp după ce a ieșit la iveală că votul din România și alte cinci țări nu a fost luat în calcul pentru notele finale. TVR subliniază că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator.

  • Ucraina a câștigat finala Eurovision 2022, cu 631 de puncte, din care aproape 500 acordate de public. Clasamentul a fost dat peste cap de votul publicului, după votul juriilor naționale pe primul loc clasându-se Marea Britanie. Votul publicului a adus un plus de aproape 500 de puncte Ucrainei, propulsând-o pe primul loc.

Juriul român acordase 12 puncte Republicii Moldova, însă organizatorii le-au acordat Ucrainei, țara care a și câștigat concursul muzical.

Organizatorul Eurovision anunțase într-un comunicat emis chiar în noaptea finalei că juriile din șase țări au fost eliminate din calculul final al notelor după ce un observator independent a detectat „anumite tipare de vot incorecte”.

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, scrie în comunicatul TVR.

Televiziunea națională susține că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, fără să fie informați, după a doua semnifinală, „de existența unor suspiciuni la adresa votului României”, așa cum a anunțat EBU. În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut” calculat într-un mod netransparent.

Juriul României a fost format din Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu, potrivit unui comunicat transmis de TVR. .

Concursul Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, care a interpretat piesa ”Stefania”. Ca și în anii precedenți, câștigătorul a fost ales în urma votului juriului și al publicului, care au avut ponderi egale.

Își recomandăm să citești și:

Cookies