Scandal la Eurovision 2013: Ce a spus juratul care i-a dat Luminiței Anghel nota zero

de:
10 mart. 2013
0 Afișari
Scandal la Eurovision 2013: Ce a spus juratul care i-a dat Luminiței Anghel nota zero

Potrivit unui comunicat remis Mediafax de Televiziunea Română, citat de Realitatea.net, juriul de specialitate al finalei selecţiei naţionale a concursului Eurovision a fost compus din Ştefan Naftanailă, realizator Radio România, Mihai Ogăşanu, compozitor, regizorul muzical Alexandra Cepraga, compozitorul Eduard Cârcotă, compozitorul Andrei Tudor, artista Crina Mardare şi preşedintele juriului, compozitorul George Natsis.

Doi membri ai juriului au ţinut să explice votul lor. „Am ţinut cont că România participă la un concurs internaţional de muzică al anului 2013”, a afirmat Crina Mardare, iar Ştefan Naftanailă, singurul care nu a acordat niciun punct piesei „Unique”, a Luminiţei Anghel, şi-a motivat alegerile astfel: „Am votat ţinând cont de calitatea piesei, a interpretării şi de capacitatea interpretului de a face faţă acestui concurs”.

„Echipa care a realizat Eurovisionul în acest an a avut un singur scop: ca toţi interpreţii să fie mulţumiţi de condiţiile create de TVR. A fost o surpriză pentru mine votul lui Ştefan Naftanailă, care este un profesionist al radioului public, dar criteriile după care a votat îi aparţin în totalitate. Le mulţumesc prezentatorilor, care pentru noi, cu toate că sunt patru mari vedete, s-au supus unui program extrem de dur şi au făcut faţă cu brio provocării de a prezenta selecţia naţională. Cezar Ouatu, prin vocea sa, aşezată de compoziţia lui Cristian Faur, nu are decât două opţiuni: să ducă România în finală şi apoi foarte sus”, a precizat Dan Manoliu, manager de proiect.

Contactată de Mediafax, Luminiţa Anghel, care s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul final al selecţiei naţionale a Eurovision, a declarat că este inadmisibil şi şocant că unul dintre juraţi, Ştefan Naftanailă, a ales să nu îi acorde nici măcar un punct, scrie Realitatea.net. „Este inadmisibil ca un om de radio, care a fost la aproape toate concursurile Eurovision internaţionale, împreună cu echipa României, să considere că nu merit nici măcar un punct. Este un şoc pentru mine şi pentru toată echipa mea că acest domn a ales să nu-mi acorde nici măcar un punct şi mi-a dat nota 0”, a spus Luminiţa Anghel.

Mai mult, în atacurile sale, adresate juratului care nu i-a acordat niciun punct, artista a fost complet dezamăgită de faptul că nu va reprezenta România la Malmo, în contextul în care a avut o performanță notabilă în urmă cu opt ani. „Nu se poate să-mi anuleze toată cariera şi toată valoarea. Cum să fiu de zero puncte când am obţinut locul trei în 2005? Are ceva personal cu mine, nu ştiu ce, dar ştia că dacă îmi va da zero nu voi mai putea câştiga. Şi-a dorit din tot sufletul să plece Cezar în Suedia. El e singurul vinovat. Eu nu sunt un artist de nota zero”, a declarat, nervoasă, Luminiţa Anghel, citată de Realitatea.net.

Liliana Levinţa, PR-ul cântăreţei Luminiţa Anghel şi impresar autorizat, a fost și mai acidă în declarații, în privința acestui punctaj. „Dacă cineva în România consideră că Luminiţa Anghel este o artistă de nota 0, acel om nu mai are ce căuta niciodată într-un concurs, nici măcar să asculte o melodie pentru că nu se pricepe. Nu vom contesta decizia acestui jurat pentru că asta înseamă să fi jurat: să ai o părere personală şi subiectivă. Că ea este de toată jena asta este o altă treabă. Nu avem intenţia să contestăm nimic”, a mai spus Liliana Levinţa.

Pe de altă parte, Liliana Levinţa a evitat să comenteze afirmaţia făcută după încheierea finalei naţionale, în emisiunea „DOPO Eurovision”, de Cristian Faur, compozitorul piesei câştigătoare „It’s my life”. Faur a spus că Cezar i-a fost recomandat de Andrei Tudor. „Au fost voturi foarte multe din partea publicului pentru Cezar. Îi mulţumesc lui Andrei Tudor pentru că el este cel care mi l-a recomandat pe Cezar, ca să se ştie. Am întrebat de patru contratenori. Dacă vom intra mai sus cu o treaptă, pe podium, la Eurovision, o să i se datoreze şi lui Andrei”, a spus Cristian Faur, care a avut în concurs şi piesa interpretată de Elena Cârstea („Spinning”).

La rândul său, Andrei Tudor a spus că i-a recomandat lui Cristian Faur mai mulţi artişti între care Vladimir Catană şi Narcis Iustin Ianău.

Compozitorul Andrei Tudor i-a dat punctajul maxim lui Cezar (12 puncte), iar Luminiţei Anghel i-a acordat 7 puncte.
„Nu mai e nevoie de niciun comentariu. Se înţelege din moment ce i-a dat doar 7 puncte Luminiţei”, a spus Liliana Levinţa, PR-ul Luminiţei Anghel, refuzând să facă alte comentarii.

Cezar va reprezenta România la Eurovision Song Contest de la Malmo din Suedia, cu piesa „It’s my life”, după ce a obţinut cele mai multe puncte în urma cumulării votului publicului şi al juriului.

Cookies