Scandal la ședința publică de la Primăria Capitalei pe tema câinilor vagabonzi

de:
10 mai 2013
0 afișări
Scandal la ședința publică de la Primăria Capitalei pe tema câinilor vagabonzi

Primăria Capitalei a organizat joi o ședință publică referitoare la un proiect de hotărâre de Consiliu General pentru controlul înmulțirii câinilor vagabonzi. Dezbaterea nu s-a desfășurat însă pe tema așteptată, majoritatea cetățenilor prezenți preferând să critice virulent municipalitatea și hingherii, oferind însă puține recomandări valide pentru îmbunătățirea proiectului de hotărâre.

Cetățenii prezenți, în marea lor majoritate declarându-se iubitori de animale, au găsit în ședința publică drept un prilej de a-și exprima criticile față de măsurile întreprinse de municipalitate pentru controlarea populației câinilor vagabonzi. Criticile au avut teme diverse, de la presupuse abuzuri ale hingherilor, la diverse acuze de fraudă către oficialii ASPA sau ai Institutului Național Matei Balș, care a realizat statistica numărului de bucureșteni mușcați de câini vagabonzi, la critici la adresa ideii de microcipare, până la criticarea celor care reclamă câini periculoși. În plus, cetățenii au cerut o mai bună colaborare cu societatea civilă și o transparență sporită a procesului de sterilizare a câinilor vagabonzi. 

Mai mulți dintre cei prezenți la ședință au anunțat faptul că au strâns peste 1.000 de semnături pentru demiterea întregii conduceri a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

Cele mai interesante declarații ale iubitorilor de animale făcute de la microfon în timpul ședinței publice:

• „Să se facă dovada (n.r. castrării) cu ouțele și ovarele câinilor respectivi, pentru că sunt firme care anunță o cantitate mare de cîini castrați, care de fapt nu există”

• (referitor la un cetățean care acuza că prezența câinilor pe stradă este un potențial pericol public) „Poate îl prinde un criminal sau un violator să-l rezolve”

• „Adăposturile ASPA sunt locuri de genocid”

• „Sunt mulți oameni care agresează câinii care stau întinși pe jos, de nemâncați ce sunt săracii”

• „Angajați la hingheri oameni care nu sunt iubitori de animale. Ei vin cu atâta răutate și cu atâta ură și dispreț față de aceste animale și manifestarea lor provoacă un război civil în fața blocului”

• „Pe reclamagii trebuie să-i aducem în rândul nostru, cu dragoste față de natură. Că să știți că dacă dă într-un câine rupe și un pom. Dacă rupe și un pom bate și copilul lui, bate și nevasta, deci e un om rău”(referitor la cei care depun reclamație la ASPA, cerând ridicarea unor câini agresivi de pe stradă)

• „Rabia este o gogoriță națională ce nu s-a demonstrat niciodată”

• „Pe noi (n.r. iubitorii de animale) de ce nu ne-a mușcat niciodată un câine?!”

• „Câinele mușcă numai oamenii răi” 

• „Sunt scenarii oculte, care au manipulat populația și au ascuns afaceri ilicite pe bani publici”

• „Nu vrem soluții militarizate din partea Primăriei Capitalei, ca să lovească în iubitorii de animale și să se creeze tabere adverse care să ne macine pe toți. Și spiritual și fizic am ajuns niște piele și os”

• „Prezența padocurilor îngrădite în jurul blocurilor pentru câinii din zonă ar reprezenta o barieră împotriva mușcăturilor”

Printre principalele propuneri de modificare a proiectului de hotărâre aduse de cetățenii prezenți la ședința publică au fost constituirea unei comisii care să certifice faptul că un câine este, într-adevăr, agresiv, înainte ca animalul să fie capturat. „Dacă sunt 20 de oameni care îngrijesc câinii și un anumit individ care are probleme psihice cheamă  hingherii, atunci hingherii vin și ridică câinele, care apoi nu mai este adus înapoi”, a spus unul dintre cetățenii prezenți. 

De asemenea, majoritatea cetățenilor prezenți la dezbatere au criticat măsura de a introduce o taxă pentru adoptarea câinilor vagabonzi. Părerile au fost împărțite despre eliminarea sau reducerea acestei taxe, sau chiar transformarea ei într-un bonus acordat celor care adoptă câini pentru ca aceștia să își permită întreținerea animalului. 

„Sunt câteva părți constructive, care vin să ajute la rezolvarea problemelor, dar din păcate mixul de cetățeni prezenți la ședință nu este cel real. Foarte bună a fost propunerea cu taxa de montă și cea pentru amendarea celor care abandonează câinii pe străzi”, a declarat pentru B365.ro Răzvan Băncescu, coordonatorul proiectului din partea ASPA, autoritatea care este însărcinată să administreze, la nivelul Capitalei, problema câinilor vagabonzi.

Proiectul referitor la controlul înmulțirii maidanezilor din Capitală a fost pus în dezbatere publică de Primăria Capitalei de la mijlocul lunii aprilie. Acesta prevede, printre altele obligativitatea înregistrării câinilor care au depășit vârsta de 4 luni și a castrării patrupedelor până la vârsta de 6 luni. De asemenea, cei care vor să adopte câini din adăposturile Primăriei vor plăti o taxă de 170 de lei. Beneficiile acestui proiect sunt considerate a fi reducerea efectivului canin de pe raza Municipiului Bucuresti, evidența reala a efectivului canin din Municipiul Bucuresti, limitarea raspandirii bolilor cu transmitere la om și inlesnirea identificarii detinatorilor in cazul incidentelor si a abandonului. Mai pe larg despre acest proiect puteți aici, iar conținutul inițial al proiectului de hotărâre poate fi citit aici

Propunerile cetățenilor prezenți joi la ședința publică vor putea fi incluse, alături de propunerile valide formulate pe site-ul Primăriei Capitalei, în proiectul final de hotărâre privind măsurile de limitare a reproducerii câinilor vagabonzi, ce va fi supus votului Consiliului General al Capitalei. 

Proiectul pentru controlul răspândirii câinilor vagabonzi în București vine în contextul în care peste 16.000 de persoane au fost muşcate anul trecut de câini, dintre care 3.300 sunt copii, potrivit unui raport al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş. Alarmant este și faptul că numărul de persoane muşcate a fost cu 3.200 de persoane mai mult decât în anul anterior. În București există circa 64.704 de câini vagabonzi, conform unei statistici a ASPA pe anul 2012.

Cookies