SMART CITY

Fraudă la BACALAUREAT 2013: Șpagă la Liceul Bolintineanu – PDL cere RELUAREA BACULUI

FRAUDĂ LA BAC 2013: Update: Raluca Turcan, reprezentanta PDL, a declarat că examenul de Bacalaureat la Limba română ar trebui reluat, dacă se dovedește că subiectele la Bacalaureat au fost date elevilor înainte de începerea examenului: „Dacă informaţiile sunt adevărate înseamnă că Ministerul Educaţiei trebuie să recurgă la o măsură drastică. PDL consideră necesară reluarea probei de Limbă română şi solicită Ministerului Educaţiei să prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor înainte de examen”, a declarat Raluca Turcan, deputat PDL.

Absolvenţii de liceu de la Liceul Dimitrie Bolintineanu erau ajutaţi dintr-o cameră alăturată celei în care avea loc proba scrisă la română, susţin surse oficiale apropiate anchetei, conform Gândul.

„Se pare că a existat o reţea de sprijin a elevilor, cu rezolvatori de subiecte care se aflau într-o cameră alăturată. Ancheta se află în desfăşurare”, au spus sursele citate.

România tv transmite că sume de bani au fost găsite în sutienele profesoarelor care supravegheau elevii, banii fiind primiți pentru a fi mai indulgente față de încercările elevilor de a copia. Se pare că fiecare elev ar fi cotizat între 150 şi 300 de lei de elev.

Organele de anchetă au ridicat calculatoare și documente de la Liceul Dimitrie Bolintineanu. Câțiva profesori din comisia de Bacalaureat au fost ridicați cu autocarul Poliției și duși la Parchet. Procurorii au precizat că ancheta în acest dosar a pornit de la o sesizare primită în urmă cu câteva zile înainte să înceapă bacalaureatul. În aceste moment procurorii încă ridică probe de la liceu.

Citește și Diretoarea de la liceul cu fraudă la BAC dezbrăca elevii la banchet VIDEO – este protejata primarului Marian Vanghelie.

După ce s-a aflat că SUBIECTELE LA BAC au fost postate pe internet înainte de examen, conducerea liceului a fost demisă pentru fraudă, iar profesorii supraveghetori au fost înlocuiţi. Elevii au discutat pe Internet, pe un forum dedicat examenului de Bacalaureat, despre subiectele de la Limba şi Literatura Română, încă înainte ca acestea să se fi făcut publice oficial, scrie realitatea.net.

„Eu am aflat: tema şi viziunea despre lume aparţine simbolismului”, a scris o elevă pe acest forum. Ora de postare este 8.30-8.45. Este de fapt o discuţie despre ce a picat anul acesta la proba scrisă de Limba şi Literatura Română.

„A picat text poetic de Tudor Arghezi sau Lucian Blaga”, a scris un alt elev, la ora 8.35. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că o nouă comisie va fi numită în curând.

„ISMB a decis schimbarea întregii comisii de BACALAUREAT din centrul de examen Liceul Dimitrie Bolintineanu”, se anunţă într-un comunicat al instituţiei.

„Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis, luni, 1 iulie, ca urmare a percheziţiei realizate de o echipă a Poliţiei, la centrul de examen de Bacalaureat, din cadrul Liceului Dimitrie Bolintineanu, din Sectorul 5, următoarele:

1. Schimbarea întregii comisii de Bacalaureat din centrul de examen, respectiv a tuturor celor cinci persoane, precum şi a celor 32 de profesori supraveghetori.

2. Eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu

3. ELIBERAREA DIN FUNCŢIA DE DIRECTOR, DIN CADRUL ŞCOLII GIMNAZIALE NR. 178, A PERSOANEI CARE ÎNDEPLINEA ŞI ROLUL DE VICEPREŞEDINTE AL COMISIEI DIN CENTRUL DE EXAMEN DIMITRIE BOLINTINEANU. ISMB VA NUMI, ÎN CEL MAI SCURT TIMP, O NOUĂ COMISIE LA LICEUL DIMITRIE BOLINTINEANU, CARE VA ASIGURA TOATE CONDIŢIILE PENTRU CA ABSOLVENŢII DE CLASA A XII-A SĂ POATĂ SUSŢINE TOATE PROBELE SCRISE DIN CADRUL BACALAUREATULUI IUNIE – IULIE 2013″, conform comunicatului.

La momentul actual, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, efectuează percheziţii la un liceu situat pe raza sectorului 5 din Bucureşti, într-o cauză privind o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă.
Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi).

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au asigurat luni că nici una dintre variantele de subiecte de la proba de bacalaureat nu a ieşit din reţeaua informatică gestionată de cele două instituţii.

„Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura română – Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00. Conform verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care are în atribuţii păstrarea şi distribuirea subiectelor pentru examenele naţionale, în condiţii de maximă siguranţă, nu a existat nici o breşă în sistemul de transmitere a datelor”, precizează un comunicat de presă al MEN

BAREMUL DE CORECTARE ȘI SUBIECTELE LA PROBA SCRISĂ A BACALAUREATULUI LA LIMBA ROMÂNĂ, 2013, LE GĂSIȚI AICI. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button