Scandal la Bac la Liceul Șincai din București, unde 70 de lucrări au fost anulate, iar adolescenții au avut de rescris de la 0. Ministerul, azi: E o anchetă în desfășurare

27 iun. 2023
1538 afișări
Scandal la Bac la Liceul Șincai din București, unde 70 de lucrări au fost anulate, iar adolescenții au avut de rescris de la 0. Ministerul, azi: E o anchetă în desfășurare
Scandal la Bac la Liceul Șincai din București, unde 70 de lucrări au fost anulate, iar adolescenții au avut de rescris de la 0. Ministerul, azi: E o anchetă în desfășurare. Sursa foto: Facebook/ Colegiul Național Gheorghe Șincai

Zeci de lucrări ale elevilor de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au fost anulate în timpul probei de bacalaureat. Motivul? Un cuvânt din titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor, ceea ce i-a deranjat pe profesorii supraveghetori.

După ce au scris câte 3-4 pagini, elevii s-au trezit cu lucrările anulate

Mai mulți elevi, părinți și profesori de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Capitală au reclamat faptul că zeci de lucrări ale elevilor care susțineau proba de bacalaureat la Limba și Literatura Română au fost anulate.

Și acest lucru s-a întâmplat la o oră de la începerea probei, după ce elevii scriseseră deja câte 3-4 pagini.

Profesorii supraveghetori au considerat că un cuvânt din titlu („de”, din ”proba de…”, notă red.) ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor și ar fi putut fi considerat semn.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că există o anchetă de desfășurare în acest caz și că un „prim semnal de alarmă” a fost faptul că profesorii supraveghetori nu le-au prelungit elevilor timpul de examen, potrivit HotNews.

Ligia Deca a spus, într-o conferință de presă, că a cerut Inspectoratului Școlar București să existe un „inspector monitor” și un „inspector de management instituțional” care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situațiile în care o lucrare poate fi anulată.

  • „De asemenea, am verificat și lucrările anulate pentru a vedea câte sunt și la ce moment au fost ele anulate.
  • Există nişte metode prin care tăierea unor chestiuni greşite pe foaia de examen nu se traduce în nevoia de anulare a lucrării şi o să ne asigurăm că se cunoaşte mai bine acest lucru.
  • Vom verifica şi dacă în lucrările anulate există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrării şi vom lua măsuri ca astfel de incidente să nu se mai întâmple. Avem anchetă în desfăşurare la aceste centre de examinare”, a declarat ministrul Educației.

Ce au declarat două profesoare de la Colegiul Național Gheorghe Șincai

Două profesoare de la Colegiul Național Gheorghe Șincai au povestit luni seară, pe Facebook, experiența cu care s-au confrunat elevii de liceu la proba de Română de la bacalaureat.

(…) Anul ăsta, însă, alți copii, la fel de buni, la fel de pregătiți, au parte nu numai de profi supraveghetori care îi consideră din start niste infractori (o fetiță a fost pusă să se descalțe de la intrare, că aveau adidașii ceva scris pe ei din fabrică, of course), dar și de o comisie întreagă plină de zel, care anulează lucrări din motive absurde. Când un copil spune că nu dorește să rescrie lucrarea, pac, primește o ștampilă fix pe mijlocul lucrării, un fel de na, acuma trebuie să o rescrii.” a povestit Alexandra Chirea.

În postarea respectivă, Alexandra Chirea a inclus și declarația celeilalte profesoare, Silvia Mușatoiu, care a povestit următoarele:

O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul ”DE” din ”proba de…” -adică titlul – fie puțin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor. N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării. Au fost nevoiți să rescrie lucrarea, fără timp suplimentar, lucru care a condus la diminuarea timpului la jumătate.”

Citește declarațiile complete ale profesoarelor AICI.

Te-ar putea interesa și:

Cookies