Scandal între CFR și Metrorex: Viitoarea gară de la Aeroportul Otopeni va afecta viitorul metrou

de:
13 feb. 2019
1 Afișari
Scandal între CFR și Metrorex: Viitoarea gară de la Aeroportul Otopeni va afecta viitorul metrou

Proiectul CFR SA pentru realizarea legăturii feroviare directe între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni a stârnit nemulţumirea unor specialişti de la metrou, care afirmă că viitoarea gară se suprapune peste viitoarea staţie de metrou.

„Staţia CFR va afecta grav structura de rezistenţă, dar şi urbanistica viitoarei staţii de metrou”, au spus sursele Economica.

Potrivit lor, staţia cu aspect „industrial” a CFR o va acoperi pe cea de metrou, concepută ca o lucrare de artă de către asocierea de proiectanţi nipono – română.

Între timp, pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură a fost publicat avizul condiţionat dat de Metrorex pentru proiectul CFR SA. Din document rezultă clar că va exista o suprapunere între staţiile celor două instituţii din subordinea Ministerului Transporturilor.

În aviz, Metrorex cere CFR SA să –şi proiecteze staţia în zona de suprapunere cu cea de metrou în baza analizei consultanţilor Padeco – Tokio Oriental Consultants – Metroul SA, proiectanţi ai Magistralei 6 de metrou 1 Mai – Aeroportul Otopeni.

„Predarea lucrărilor realizate, aferente staţiei de metrou, se va face până la sfârşitul lunii iunie 2020, dată preconizată pentru începerea lucrărilor la infrastructura de metrou de către Metrorex”, se arată în avizul Metrorex, emis la finele lunii octombrie 2018.

CFR SA a publicat marţi anunţul licitaţiei pentru realizarea racordului de cale ferată la Terminalul T1 al Aeroportului Otopeni. Valoarea contractului este estimată la 420 de milioane de lei. Durata de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru calea ferată care ar urma să treacă peste DN1 este de 14 luni. Astfel, chiar dacă constructorul desemnat de CFR SA până pe 15 iulie nu va fi contestat şi se va apuca imediat de lucrări în această vară, acesta nu va avea suficient timp să le finalizeze înainte de meciurile din Campionatul European de Fotbal pe care Capitala le va găzdui în vara anului viitor.

Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Aeroportul Otopeni este cel mai matur proiect al Metrorex, cu Acord de Mediu emis şi exproprieri declanşate. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat finanţarea construcţiei acestuia deocamdată doar pe tronsonul 1 Mai – Tokyo (Băneasa). Proiectul estimat la 1,3 miliarde de euro al Metrorex încă nu a fost scos la licitaţie pentru construcţie.

Cookies