Scandal internațional . Doi politicieni români pe lista ”Pandora Papers”, noua scurgere de date din paradisurile fiscale. Preşedinţi, premieri, regi, vedete, acuzaţi de evaziune fiscală

04 oct. 2021
130 Afișari
Scandal internațional . Doi politicieni români pe lista ”Pandora Papers”, noua scurgere de date din paradisurile fiscale. Preşedinţi, premieri, regi, vedete, acuzaţi de evaziune fiscală
Scandal internațional . Doi politicieni români pe lista ”Pandora Papers”, noua scurgere de date din paradisurile fiscale. Preşedinţi, premieri, regi, vedete, acuzaţi de evaziune fiscală

Pandora Papers, o investigație internațională de amploare, arată o lume total necunoscută care se desfășoară în subteran, la adăpostul lipsei de transparență al societăţilor offshore din paradisurile fiscale. Doi politicieni români ar fi implicați în scandalul Pandora Papers, însă numele lor nu au fost făcute deocamdată publice.

Averile secrete și tranzacțiile ascunse dintre liderii mondiali – politicieni și miliardari – au fost expuse într-una dintre cele mai mari și mai recente scurgeri de date din paradisurile fiscale, scrie BBC, care este parte a investigației jurnalistice de amploare ce poartă numele de ”Pandora Papers”.

Mai mulţi lideri de stat, printre care premierul Cehiei, Andrej Babis, regele Iordaniei, regele Abdullah al II-lea, sau preşedinţii kenyan şi ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăţi offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit anchetei publicate duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Doi politicieni români se află menționați în scandalul Pandora Papers, însă investigația nu publică momentan numele acestora.

În noul set de date există menționați în jur de 100 de cetățeni români, iar 21.175 de documente care conțin cuvântul România, dar asta nu înseamnă că acestea sunt singurele care au legătură cu țara noastră, , scrie Rise Project.

Asta pentru că jurisdicțiile offshore au fost folosite ca pe niște păpuși matrioșka: companii din România sunt deținute de alte companii din România, care, la rândul lor, sunt deținute de companii offshore și care, la rândul lor, sunt deținute de alte companii offshore.

Panama papers: banii ascunşi în paradisuri fiscale însumează cel puţin 5.600 de miliarde de dolari

 

Pandora Papers reprezintă o serie 12 milioane de documente care reuşesc să demaşte funcţionarea unei realităţi financiare ascunse, marcată de averi uriaşe, evaziune fiscală şi, în anumite cazuri, spălare de bani, faptele fiind comise de unii dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni din lume, conform BBC.

În total, ICIJ a descoperit legături între active offshore şi 336 de lideri şi responsabili politici de prim rang, care au înfiinţat aproape 1000 de societăţi, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.

Potrivit estimărilor, banii ascunşi în paradisuri fiscale însumează cel puţin 5.600 de miliarde de dolari şi pot ajunge la 32.000 de miliarde de dolari.

Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înfiinţat cel puţin 30 de societăţi offshore, în ţări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entităţi, el a cumpărat 14 proprietăţi de lux în SUA şi Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.

În ceea ce-l priveşte pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi paravan ce au servit la finanţarea achiziţionării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei.

Preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în SUA, în Dakota de Sud.

Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

Printre personalităţile vizate de investigaţie se numără: preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele ucrainian Volodimir Zelenski, fostul prim-ministru britanic Tony Blair, preşedintele azer Ilham Aliyev şi preşedintele cipriot Nicos Anastasiades.

„Abilitatea de a ascunde bani exercită un impact direct asupra vieţilor voastre… afectează accesul copiilor la educaţie, sănătate şi la o locuinţă”, spune Lakshmi Kumar, membru al think-tank-ului american Global Financial Integrity.

 

Tags:
Cookies