Scandal în București legat de acoperișul retractabil al Arenei Naționale, închis din decembrie 2020. Firea acuză că specialiștii lui Nicușor Dan au umblat la software

06 aug. 2022
708 afișări
Scandal în București legat de acoperișul retractabil al Arenei Naționale, închis din decembrie 2020. Firea acuză că specialiștii lui Nicușor Dan au umblat la software

Subiectul acoperișului retractabil de la Arena Națională a fost deschis de primarul Nicușor Dan, care a anunțat ieri, după 20 de luni în care a stat închis, că a semnat contractul pentru reparația și întreținerea lui.

Edilul Bucureștiului a făcut însă și un comentariu politic: i-a acuzat pe predecesorii săi Firea și Oprescu de indolență. I-a răspuns, cu lux de amănunte, fostul primar Firea.

Acoperișul retractabil de 20 de milioane de euro al Arenei Naționale nu a mai fost folosit din decembrie 2020, atunci când sistemul electromecanic special al acestuia s-a blocat, informează publicația gsp.ro.

Acoperișul Arenei Naționale, în pericol de prăbușire

În decembrie 2020, o echipă de la Primărie a mers în inspecţie la stadion, după ce reprezentanţii companiei care a montat acoperişul retractabil au întocmit un raport însoţit de fotografii care arată că acesta prezintă un mare risc de prăbuşire! Fiindcă nu a fost închis atunci când a nins în Bucureşti şi greutatea zăpezii i-ar fi afectat structura.

Acela a fost momentul când s-a dat „interzis” la folosirea acoperișului. Chiar și la cele 4 meciuri pe care Bucureștiul le-a găzduit la Campionatul European, în vara anului trecut, chiar dacă în aceea perioadă la București au avut loc ploi torențiale, acoperișul a stat închis, mai scrie publicația de sport.

Nicușor Dan, după semnarea contractului pentru acoperiș, a acuzat: În 11 ani nu a beneficiat de întreținere specializată

După 20 de luni în care nu a mai folosit utilizat, primarul general, Nicuşor Dan, a anunţat, ieri, că a semnat contractul pentru repararea şi mentenanţa acoperişului Arenei Naționale, care are o valoare de 1,9 milioane de lei.

”Asta după ce timp de 11 ani nu a beneficiat nici măcar de întreţinere specializată!”, a acuzat Nicușor Dan.

„Povestea acestui acoperiş este încă o dovadă a nepăsării foştilor primari, Oprescu şi Firea, care în mandatele lor nu au asigurat, cum ar fi fost normal, o mentenanţă corespunzătoare. Indolenţa lor a dus la deteriorarea sistemului de tractare a acoperişului, municipalitatea fiind nevoită, de când am preluat mandatul de primar, să apeleze la alpinişti pentru a tracta manual sistemul de deschidere/închidere a acoperişului”, a scris primarul pe Facebook.

Firea: Până la finalul mandatului meu, acoperișul a funcționat. În decembrie, acoperișul a fost forțat, după ce s-a umblat la software

Fostul primar Gabriela Firea, vizată de acuzațiile lui Nicușor Dan, i-a răspuns în detaliu ce s-a întâmplat cu acoperișul retractabil de la Arena Națională în timpul mandatului său.

”Arena Națională a avut în mandatul meu contract de mentenanță pentru toate sistemele, deci și pentru acoperișul retractabil. Mai mult, în timpul mandatului meu, nu au fost probleme cu acoperișul retractabil pentru că am respectat indicațiile producătorului. ”, a fost replica Gabrielei Firea.

Potrivit acesteia, scrie negru pe alb în cartea tehnică a sistemului că acoperișul nu trebuie închis toamna și iarna.

”În prima lună de mandat, specialiștii aduși de Nicușor Dan au întins membrana retractabilă și au stricat mecanismul acoperișului! Să nu uităm imaginile și scandalul din decembrie 2020, în plin sezon rece, înaintea meciului Austria-Macedonia. E foarte ciudat ce s-a întâmplat atunci. Acoperișul era programat de producător să nu poată fi închis toamna și iarna, dar specialiștii lui Nicușor Dan au reușit să umble la software și să treacă peste recomandări. Producătorul acoperișului a recunoscut public tot ce v-am spus mai sus!

E foarte interesant și cum a fost închis acoperișul Arenei pentru evenimente organizate acolo, unde au participat mii de tineri. Chiar Nicușor Dan spunea că acoperișul era un pericol real și se putea prăbuși. Am informații că la unul dintre evenimente acoperișul chiar a fost găurit intenționat pentru a introduce proiectoare video. Poate și de asta e nevoie acum de reparații serioase.”, menționează Firea.

Ea îl acuză pe Nicușor Dan de minciună, că s-ar folosit până acum doar de alpiniști utilitari pentru întinderea membranei și închiderea acoperișului. ”Nu e așa, s-au folosit chiar de angajații firmei care reprezintă producătorul, informațiile fiind publice. ”, a mai spus aceasta, care îl acuză că aruncă, din nou, vina pe mine pentru neputința și nerealizări lui.

Îți mai recomandăm și:

Cookies